PDA

Bekijk de volledige versie : Handelaars gebruiken police-on-web niet "omdat er toch niet hard wordt opgetreden"


Barst
27th December 2010, 14:43
Handelaars gebruiken police-on-web niet "omdat er toch niet hard wordt opgetreden"


Handelaars en zelfstandigen maken zo goed als geen gebruik van police-on-web om winkeldiefstal aan te geven. Dat is volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) weinig verbazingwekkend omdat het merendeel van de handelaars niet de indruk heeft dat er hard wordt opgetreden tegen winkeldieven.


Winkeldiefstal is een echte plaag. Volgens een recent NSZ-onderzoek blijkt dat 42 procent van de kleinhandelaars het laatste jaar geconfronteerd werd met diefstal. Nog steeds 40 procent van de zelfstandigen geeft diefstal niet aan. Op de vraag waarom ze geen aangifte doen, antwoordt 80 procent dat daar verder toch niets mee gebeurt. Het aantal aangiftes kan maar stijgen wanneer er krachtig wordt opgetreden, vindt het NSZ.


Snelrecht

De organisatie is erg enthousiast over de snelrechtprocedure voor winkeldieven die sinds juni 2010 geldt in Antwerpen geldt. "Het grote voordeel is dat winkeldieven effectief gestraft worden, waar vroeger al te vaak werd geseponeerd of een minnelijke schikking werd voorgesteld. Bovendien zijn de straffen niet mals. Winkeldieven riskeren een gevangenisstraf tussen 1 maand en 5 jaar én een boete tussen 143 euro en 2.750 euro. In de praktijk wordt vaak een gevangenisstraf opgelegd tussen 3 maanden en een 1 jaar (bij een eerste veroordeling met uitstel), aangevuld met een geldboete van 550 euro (zonder uitstel).


Uitbreiding

Winkeldiefstal vraagt een krachtig lik-op-stukbeleid. Daarom moet dit snelrecht voor winkeldiefstallen in alle andere gerechtelijke arrondissementen ingevoerd worden", vindt het NSZ.


Blog HLN, 27/12/10 (belga/sam)

jens.cuypers
28th December 2010, 15:27
Als ex-medewerker van Cobelguard ken ik de problematiek van winkeldiefstallen zeer goed. Indien er mensen worden betrapt op winkeldiefstal, dan volstaat meestal een vergoeding van 20 euro naar de winkel toe. De politie wordt pas opgetrommeld wanneer er echt voor veel geld werd gestolen.

Natuurlijk, doordat men minder snel de politie waarschuwt gaan de winkeldieven ook minder afgeschrikt worden.

Mij lijkt dat je best gewoon elke diefstal aangeeft, ook al heeft het geen effect. De persoon die de diefstal heeft gepleegd, staat toch weer geseind voor een extra voorval.