PDA

Bekijk de volledige versie : Te koop: meisje van 14


Barst
21st December 2010, 17:04
Te koop: meisje van 14


GENT - Amper 14 jaar was Simona toen ze door haar ouders vanuit Bulgarije naar België werd gestuurd. Een verre tante zou voor haar zorgen. Maar in plaats van in het paradijs kwam het meisje terecht in de hel.


Voor de Gentse politie begon het verhaal van Simona in 2008 als een gewone verdwijning. Een Bulgaars meisje van 14 dat tijdelijk spoorloos was. Het was haar tante Reni die de aangifte deed, omdat ze haar nichtje al enkele dagen niet meer had gezien en zich zorgen maakte.

Zelf had ze Simona eind 2007 opgehaald in het noorden van Bulgarije, vlakbij de Roemeense grens. Het meisje woonde er in de grootste armoede. Het kostte Reni dan ook weinig moeite om de ouders ervan te overtuigen Simona mee te geven. Reni had een baan voor haar, beloofde ze. Simona zou in België in een restaurant aan de slag kunnen en er massa's geld verdienen. Naar Noord-Bulgaarse normen dan toch. Wel 70 euro per dag. En daarvan zou ze maar 35 euro aan haar tante moeten geven. De rest mocht ze houden. Het verhaal ging er bij Simona's ouders in als zoete koek. Ze stelden niet al te veel vragen en stuurden hun dochter mee, richting paradijs.

Maar Reni had heel andere plannen met haar nichtje. De Bulgaarse vrouw, die toen al enkele jaren in Gent woonde, had er een Turks koppel leren kennen dat op zoek was naar een geschikte echtgenote voor hun bijna dertigjarige zoon Ali.


Zwerven door Gent

Enkele dagen later stopte de minibus uit Bulgarije voor het huis van het Turkse koppel. Ali moest alleen nog even de reiskosten betalen, zowat 300euro, en dan mocht Simona meteen bij hem intrekken. Dat zijn toekomstige bruid maar een jaar of 15 kon zijn, was een beetje een verrassing. Maar geen beletsel.

Het meisje zou een tijdlang bij Ali en zijn ouders inwonen, hij zou haar ook mee naar bed nemen. Maar de echte lijdensweg moest dan nog beginnen. Daarvoor was het wachten op de dag dat de vader van Ali de vreemde relatie niet langer wilde aanzien en het koppel uit zijn huis zette.

Ali en de jonge Simona vonden na wat omzwervingen door Gent een nieuw onderkomen boven een café in Evergem. Ze werden er herenigd met tante Reni, die er ook kwam wonen. Eventjes. Want ook daar werden ze al snel weer aan de deur gezet, door DoganY., de eigenaar van het café. Alleen Simona mocht blijven, want de 50-jarige Dogan voelde naar eigen zeggen medelijden met het jonge meisje. Hij zou er eigenhandig voor zorgen dat ze terug naar haar ouders in Bulgarije werd gestuurd, zodat ze weer een normaal leven zou kunnen leiden.


Slavenarbeid

Toen hij kort nadien door de Gentse recherche werd ondervraagd, diste Dogan hetzelfde verhaal op. Tante Reni was immers naar de politie gestapt zo gauw ze voelde dat ze de controle over haar nichtje kwijt was. Ze was bang geworden voor de reactie van Simona's ouders en had beslist het meisje als ‘verdwenen' aan te geven.

De onzekerheid over haar lot zou maanden duren, tot Simona begin april naar haar ouders belde. Of ze haar alsjeblieft konden komen redden, smeekte ze. Ze had al die tijd als prostituee moeten werken, eerst in Gent en nadien in het Bulgaarse Dobrich. Eindelijk had ze een telefoon te pakken gekregen, zodat ze haar ouders kon verwittigen. Het telefoontje betekende meteen het einde van haar lijdensweg, want op basis van haar aanwijzingen konden Bulgaarse agenten Simona bevrijden.

Het zou nog tot 2010 duren voor de Gentse speurders echt zicht kregen op wat het meisje na haar verdwijning allemaal had meegemaakt. Tijdens een rogatoire commissie in Bulgarije vertelde ze hen dat ze in Gent niet gered, maar verkracht was door DoganY.. Hij stelde haar ook ter beschikking van de klanten van zijn café op het Van Beverenplein.

Toen dat hem te gevaarlijk werd, besloot hij haar terug te sturen naar Bulgarije. Al moest ze eerst wel nog een weekje slavenarbeid verrichten in de achterkeuken van een Turks restaurant in de Sleepstraat. Om haar terugreis bijeen te verdienen. Uiteindelijk werd ze in een BMW geduwd en naar Bulgarije gevoerd. Niet naar haar ouders, maar naar een lokale pooier, die haar kocht voor ongeveer 1.500euro.


Onschuldig

De man is ondertussen al veroordeeld in Bulgarije. Morgen oordeelt de Gentse rechter wat er moet gebeuren met Ali, met tante Reni, met DoganY. en met de chauffeur. Het openbaar ministerie vroeg vorige week straffen van 11 tot 24 maanden. Behalve voor de ‘geesteszieke' Ali. De beklaagden zelf minimaliseren hun rol, of pleiten onschuldig.

De vraag stelt zich ondertussen hoeveel jonge, Bulgaarse meisjes een gelijkaardig lot ondergaan als dat van Simona. De cel Meprosch (Mensenhandel-Prostitutie-Schijnhuwelijken) van de Gentse politie gaat ervan uit dat Simona met haar 14 jaar eerder een uitzondering is. ‘Maar we hebben vaker dossiers van jonge Bulgaarse vrouwen die in Gent in de prostitutie worden gedwongen. Enkele jaren geleden is er een jonge Bulgaarse ontdekt langs de spoorlijn. In shock. Het is nooit duidelijk geworden of ze zich voor de trein wilde werpen, of het vreemde idee had opgevat om langs de spoorlijn terug naar Bulgarije te wandelen. Ook die jonge vrouw was kort voordien ontsnapt uit de prostitutie.'

* Omdat het slachtoffer minderjarig is, hebben we haar een andere voornaam gegeven.


DS, 21-12-2010 (Steven De Bock)