PDA

Bekijk de volledige versie : Oorlogsslachtoffer


Laura.Cabanier
18th December 2010, 00:17
OORLOGSSLACHTOFFER

Vijfendertig jaar na het einde van de oorlog in Vietnam maakt Agent Orange nog altijd slachtoffers. Het ontbladeringsmiddel waarvan de Amerikaanse troepen duizenden ton over het oerwoud sproeiden, bevatte kankerverwekkende dioxines. Unicef schat dat alleen al in de stad Da Nang, waar een groot depot van Agent Orange stond, 56.000 van de 800.000 inwoners gebreken vertonen die te wijten zijn aan de vrijgekomen dioxines. Ze lijden aan kanker, hebben genetische misvormingen of een gebrekkige immuniteit. 16.000 van hen zijn kinderen. De Amerikaanse fotograaf Ed Kashi maakte beelden van hun dagelijks leven. Hij wil de wereld laten zien dat de gevolgen van oorlogen nog generaties lang kinderen treffen.

Mijn mening:
Het is absoluut schandalig dat er zulke middelen gebruikt zijn in de oorlog. De mensen toen hebben waarschijnlijk niet nagedacht over wat voor schade ze allemaal konden aanrichten.

De mensen die nu nog last hebben van deze sproeimiddelen worden eigenlijk nog altijd gestraft. Ze worden dagelijks geconfronteerd met de vreselijke oorlog van jaren geleden. Voor de kinderen is het ook heel erg. Zij hebben de oorlog niet meegemaakt, maar worden er wel door achtervolgd.

Ik vind het goed dat Unicef zich eens bezig heeft gehouden met de cijfers. Het is belangrijk denk ik dat mensen in de wereld zich bewust worden van de vreselijke dingen die gebeuren of gebeurd zijn, om ze in de toekomst hopelijk te vermijden.

Bron:
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20101217_174

jeroen.vandyck
21st January 2011, 21:29
Er zijn veel voorbeelden van wapens die lang na het einde van een conflict nog slachtoffers maken. Ik denk o.a. aan mijnen of munitie met verarmd iranium. Mensen die een conflict beginnen denken liever niet aan de gevolgen op lange termijn. Misschien moeten wapens net als medicatie getest worden op de eventuele schadelijke gevolgen voor de gezondheid.

Niels Olieslagers
14th April 2011, 21:41
Hoewel dit een vreselijke situatie is, is het helaas geen alleenstaand geval.
Anno 2011 zijn er nog steeds mensen die lijden onder de gevolgen van conflicten/rampen die zich decennia geleden hebben voorgedaan.

Enkele voorbeelden:

Drie mensen komen om door bommen uit WO2 (http://www.gva.be/nieuws/buitenland/aid941925/bom-uit-wo-ii-ontploft-bij-ruiming-3-doden.aspx)

Tsjernobyl zorgt nog steeds voor problemen (http://www.gva.be/nieuws/wetenschap/aid966006/tsjernobyl-kan-nog-eeuwen-voor-problemen-zorgen.aspx)

Felix.Luyckx
15th April 2011, 12:53
[QUOTE=jeroen.vandyck]Misschien moeten wapens net als medicatie getest worden op de eventuele schadelijke gevolgen voor de gezondheid.[/QUOTE]

Dat lijkt me nogal een overbodige controle :)

Dit is inderdaad een schrijnende situatie. Wel moet je zien dat de Amerikanen toen in een lastig parket zaten. Ze werden afgeslacht door de Vietcong, doordat ze niet gewend waren aan de dichte oerwoud-begroeiing. Toen ze dan een ontbladeringsmiddel ontdekten zal dat voor hen een euforisch moment zijn geweest om hun grootste vijand, de dichte begroeiing, uit te schakelen.
Het feit dat dit zulke schadelijke effecten had was toen hoogstwaarschijnlijk niet geweten, of ondergeschikt aan het op dat moment heersende probleem. Op die moment was Vietnam de vijand en waren hun levens niets waard. Nu, nu de conflicten zijn bedaard en we in een multiculturele wereld leven, voelen we mee met de slachtoffers, en terecht!
Het is enorm triest wat er daar nu gebeurt, maar in de toenmalige tijdsgeest was dit gewoon een spijtige bijzaak.
Daarom is het inderdaad belangrijk dat er nu wel degelijk aandacht en hulp uitgaat naar deze slachtoffers.

Niels Olieslagers
26th April 2011, 13:14
[SIZE=5]25 jaar Tsjernobyl: 31 tot 100.000 doden [/SIZE]

Vandaag is het 25 jaar geleden dat de kerncentrale van Tsjernobyl, in het huidige Oekraïne, werd getroffen door een explosie. Het gaat om de zwaarste ramp in de geschiedenis van de kernenergie. De schattingen van het aantal dodelijke slachtoffers lopen uiteen van 31 tot 100.000.
Lees ook

Op 26 april 1986 om 1.23 uur ontplofte reactor 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl na een foutgelopen testreeks. In de nasleep van de ontploffing kwam radioactieve straling vrij met een intensiteit vergelijkbaar met tweehonderd kernbommen van het type dat Hiroshima trof.

Om de gevolgen van de ramp in te dijken stuurde de Sovjet-Unie in vier jaar tijd 600.000 personen ter plaatse die, te midden van hevige straling, moesten proberen om de getroffen centrale af te schermen.

Vijfentwintig jaar na de ramp is het nog steeds niet duidelijk hoeveel doden de tragedie heeft geëist en wat de gevolgen zijn voor de gezondheid van de bewoners in de wijde omtrek. Dat is voor een deel te wijten aan de chaos die ontstond tijdens de val van de Unie, maar ook de nucleaire lobby wordt met de vinger gewezen. Die is immers erg terughoudend om de invloed van de straling te bestuderen.

Zeker is wel dat de zwijgzaamheid van toenmalig Sovjet-leider Michail Gorbatsjov heeft geleid tot de radioactieve besmetting van duizenden mensen, voornamelijk in het huidige Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland.

In 2005 becijferden verschillende agentschappen van de VN dat vierduizend mensen overleden als gevolg van de ramp. Ecologische organisaties als Greenpeace gaan zelfs uit van 100.000 doden, maar het wetenschappelijk agentschap van de VN, UNSCEAR, beweert dat er slechts 31 overlijdens rechtstreeks aan de ramp kunnen worden toegeschreven. UNSCEAR maakt wel melding van zesduizend gevallen van schildklierkanker, waarvan vijftien dodelijk.

De directeur van de centrale, Viktor Brjuchanov, werd na de ramp door het regime als schuldige aangewezen en tot een celstraf van tien jaar veroordeeld. De man kwam vrij in september 1991, kort nadat Oekraïne onafhankelijk werd.

Ban Ki-Moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, ging op 20 april al naar Tsjernobyl en riep toen op tot een wereldwijd debat over het gebruik van nucleaire energie. "De ongevallen in Tsjernobyl en in Fukushima zijn sterke signalen. We moeten lessen trekken uit deze tragedies", waarschuwde Ban Ki-Moon.

Bron:
De Standaard Online
Link naar artikel (http://www.destandaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110426_010)

Mening:
Maar liefst 25 jaar na de ramp in Tsjernobyl is het aantal slachtoffers nog steeds niet gekend. Er is sprake van maar liefst 31 tot 100 000 doden. Men weet ook niet 100% zeker wat de gevolgen van deze catastrofe zijn voor de gezondheid van de bewoners in de wijde omtrek. Zelfs vandaag de dag zijn er nog steeds mensen die sterven als gevolg van deze nucleaire ramp.

Dit artikel toont nog maar eens aan dat er anno 2011 nog steeds naschokken voelbaar zijn van oorlogen/rampen die zich decennia geleden voordeden. Ik vind het belangrijk dat mensen over de hele wereld bewust zijn van de verschrikkelijke dingen die er op onze planeet gebeuren en reeds gebeurd zijn.