PDA

Bekijk de volledige versie : Voyager 1 nadert rand van zonnestelsel


Stefan.Scheltjens
17th December 2010, 20:37
Voyager 1 nadert rand van zonnestelsel

Ruimtesonde Voyager 1 staat op het punt ons zonnestelsel te verlaten. Hoewel dat relatief is; wetenschapper Edward Stone spreekt over circa vijf jaar.

Voyager 1 is nu, 33 jaar na zijn lancering op 5 September 1977, 17,4 miljard kilometer van de aarde verwijderd. Op zijn tocht door ons zonnestelsel leverde hij heel wat waardevolle beelden, zoals deze foto van de planeet Jupiter.

Partikels
De sonde heeft een verandering in de partikels in zijn omgeving ontdekt; deze partikels, die van de zon afkomstig zijn, maken niet langer een uitwaartse beweging. In de plaats daarvan maken ze nu een een zijwaartse beweging. Dit betekent dat de sonde, die 17 kilometer per seconde aflegt, binnen een paar jaar de interstellaire ruimte zal intrekken.

De instrumenten van Voyager functioneren nog steeds naar behoren en zenden nog steeds data door naar de aarde. Door de grote afstand duurt het nu wel circa 16 uur eer een boodschap aankomt.

GVA 16 december 2010

Deze ruimtesonde kan ons nog enorm interessante informatie geven over hoe de ruimte eruit ziet en wat er allemaal in te vinden is. Het geeft ons een schat aan informatie waaraan we anders niet zouden geraken.
Het feit dat de sonde al zoveel gegevens heeft verzameld over ons zonnestelsel is al fantastisch, maar dat de sonde binnenkort ook gegevens en beelden gaat verzamelen van buiten ons zonnestelsel, is van onschatbare waarde. Zo komen we weeral meer te weten over hoe de ruimte is opgebouwd en wat er zich nog allemaal in bevindt.
Zo'n projecten zijn zeker hun geld waard vind ik. Uit de gegevens die de sonde verzamelt, kunnen we nog veel leren.