PDA

Bekijk de volledige versie : Agenten hebben te weinig respect voor slachtoffers


RoxanneHens
16th December 2010, 10:58
Agenten hebben te weinig respect voor slachtoffers

* donderdag 16 december 2010
* http://hetnieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GMT33P77A
* Auteur: Pieter Lesaffer


Wanneer slachtoffers van een misdrijf klagen over het politieoptreden, dan heeft dat vooral te maken met onbeleefdheid en gebrek aan respect. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Comité P.

Te veel politieagenten denken dat de opvang van slachtoffers een taak is voor gespecialiseerde collega's. 'Maar slachtofferbejegening is een zaak van alle politieambtenaren', schrijft het Comité P in zijn jaarverslag 2009.

Het Comité P, dat de politiediensten in ons land controleert, heeft de 85 klachten van slachtoffers die in 2008 zijn binnengekomen, tegen het licht gehouden. Een kwart daarvan heeft te maken met 'problematische intermenselijke verhoudingen'. Het Comité P verduidelijkt: 'Een gebrek aan respect of beleefdheid, dat soms gepaard gaat met ongepast taalgebruik.' De controledienst ziet 'geen organisatorische problemen', de klachten gaan over individueel gedrag.

Objectiviteit ontbreekt

Een deel van de klachten heeft ook te maken met 'het ter plaatse komen van de politie zonder daarbij tussen te komen'. Als voorbeeld geeft het Comité P een politieagent die bij een ongeval komt, maar niet wil helpen 'aangezien hij daarvoor geen opdracht had'. Evengoed zijn er klachten over opgeroepen politie die gewoon niet komt opdagen. Bij een steekpartij bijvoorbeeld waren 'door nalatigheid' een patrouille noch een ambulance uitgestuurd.

Ook het 'niet verstrekken van medische hulp' is een klacht. Het Comité P wijst erop dat de politie wettelijk verplicht is om eerst medische bijstand te geven als dat nodig is. Maar 'niet zelden geven politieambtenaren prioriteit aan de politionele vaststellingen.'

Ten slotte zijn er ook de klachten over de objectiviteit van opgeroepen agenten. Slachtoffers hebben soms het gevoel dat de politiemensen in hun optreden meer sympathie betuigen voor de één of andere betrokken partij.

Van de 85 klachten over de omgang met slachtoffers hebben uiteindelijk 36 procent geleid tot de beslissing dat er sprake is van een fout of disfunctie. In 43 procent van de gevallen was er duidelijk geen fout of disfunctie.

Dringend of niet?

Een van de andere thema's dat het Comité P in zijn jaarverslag aanhaalt, is het misbruik van de sirene en zwaailicht. De controledienst wijt dat probleem gedeeltelijk aan de onduidelijkheid in de wet, die niet expliciet bepaalt wanneer iets dringend is of niet. De klachten die daarover zijn binnengekomen, zijn onder meer dat een politiewagen maar een kort stukje van het traject met zwaailicht rijdt - is de zaak plots niet meer dringend? In een ander geval geven de betrokken agenten als verklaring dat ze bij de overbrenging van gedetineerden overuren moesten vermijden, en dus moest het sneller gaan.

Eigen mening

Ik vind Politie zijn een eervol beroep en als je ervoor kiest om dit beroep uit te oefenen, moet je ook sociaal geangageerd zijn. Het gaat niet altijd zoals in de actiefilms en er is niet altijd een spannend tafereel wanneer je politieman bent. Dat zou je moeten weten wanneer je tekent voor deze functie.

Mijn mening is nog steeds dat welk beroep je ook uit oefent: vriendelijkheid boven alles.
Het kost niets, zelfs geen moeite.

Ik heb zelf onlangs een sterfgeval meegemaakt:
Er wordt jaarlijks een festivalletje georganisseerd in ons dorp in een grote wei aan een steenweg. En elk jaar komt er politie te staan aan de weg om de mensen veilig naar de overkant te brengen zodat het verkeer vlot blijft verlopen en er geen ongevallen gebeuren.
Dit jaar werd zoals steeds aan de politie gevraagd of zij konden komen helpen, maar zij vonden het niet nodig om daar de hele tijd te blijven staan. Natuurlijk sloeg het noodlot toe en liep er een dronken vriend op straat. Hij dacht dat hij grappig was, maar die situatie veranderde snel. Een auto reed hem aan. De politie en ambulance waren snel ter plaatse, maar de vriendelijkheid van de politie was allesbehalve. Ze keken op iedereen neer die van het festival kwam omdat volgens hen iedereen zat of gedrogeerd was, terwijl dat helemaal niet zo was.
De jongens en meisjes die bij het ongeval waren, werden ondervraagd, maar heel kortaf en beschuldigend. Het gaf hen een schuldgevoel terwijl er helemaal niets aan te doen viel. De politie had er nooit aan gedacht dat het ook wel eens erg zou kunnen zijn voor de mensen die dit ongeval gezien hadden en ondertussen een vriend verloren hadden.

Wat mij betreft mag de politie inderdaad wat meer moeite doen op gebied van sociale vaardigheden!

Jennifer . Verhaegen
16th December 2010, 23:56
Meer klachten over agressieve politieagenten

Het aantal klachten over agressieve politieagenten is in vijf jaar tijd verdubbeld. Dat blijkt uit het jaarverslag van het comité P, het controle-orgaan van de politie.

Het Comité P, dat de politiediensten in ons land controleert, ontving vorig jaar 2.401 klachten, 2,7% meer dan het jaar voordien, leert Le Soir uit het rapport.

Eén op de zeven bleek gegrond. De klachten over onvriendelijke of zelfs agressieve agenten en agenten die weigeren om zaken op te tekenen, namen opnieuw toe. Ze zijn nu goed voor bijna 6 procent van alle klachten, dat is dubbel zoveel als 5 jaar geleden.

Respect en taalgebruik
Het Comité P heeft de 85 klachten van slachtoffers die in 2008 zijn binnengekomen, tegen het licht gehouden. Een kwart daarvan heeft te maken met 'problematische intermenselijke verhoudingen', zoals gebrek aan respect of ongepast taalgebruik. Volgens de controledienst gaat het eerder om individueel gedrag dan om organisatorische problemen.

Voorts zijn er klachten over 'het ter plaatse komen van de politie zonder daarbij tussenbeide te komen' of het zelfs helemaal niet opdagen van de politie na een oproep, het 'niet verstrekken van medische hulp', en over de objectiviteit van opgeroepen agenten.

Misbruik sirene
Een andere thema dat het Comité P aanhaalt, is het misbruik van de sirene en zwaailicht. De controledienst wijt dat probleem gedeeltelijk aan de onduidelijkheid in de wet, die niet expliciet bepaalt wanneer iets dringend is of niet.

De enquêtedienst van het Comité P voerde vorig jaar 259 gerechtelijke onderzoeken, een daling met 7,2% in vergelijking met 2008. (belga/tw/sps)

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1196351/2010/12/16/Meer-klachten-over-agressieve-politieagenten.dhtml

Ik denk dat sommige mensen bij de politie zich superieur voelen. Zij mogen mensen controleren op de wet en soms denken ze dan dat ze meer zijn. Waardoor ze soms ook denken dat ze meer mogen, zoals hun zwaailicht opzetten zodat zij overal beter doorkunnen zonder reden. Of zich onbeleefd gedragen tegen andere omdat ze zich meer voelen. Dit is natuurlijk niet voor alle agenten zo. Het is wel jammer dat er zo'n mensen zijn bij de politie, want het is toch de bedoeling dat zij mensen verder helpen en tussenkomen waar nodig.

Langs de andere kant kan ik er wel inkomen dat de politie wat agressiever uit de hoek komt omdat ik denk dat men nu in meer gevaarlijkere situaties moet tussenkomen. Soms is het ook zo dat mensen voor het minste naar de politie bellen en dan kan ik er ergens wel inkomen dat ze niet meer op het minste willen reageren en gaan kijken. Maar eigenlijk is het wel hun job om alle oproepen na te gaan. Want je weet nooit dat het dan juist wel eens serieus is.