PDA

Bekijk de volledige versie : VS geven idee van Israëlische bouwstop op


Barst
9th December 2010, 16:08
VS geven idee van Israëlische bouwstop op


JERUZALEM/BRUSSEL (AFP, DS) - Israël gaat niet in op de vraag van de VS om een nieuwe bouwstop op de Westoever in te lassen.


De vredesonderhandelingen tussen Israëli's en Palestijnen die begin september op Amerikaans initiatief begonnen, liepen al na enkele weken vast. Eind september verliep het Israëlische moratorium op de bouw van nieuwe wooneenheden in nederzettingen op de Westoever, waarna de bouwactiviteiten weer volop hervat werden. De Palestijnen weigerden daarop verder te praten.

Om de gesprekken weer vlot te trekken, deed de Amerikaanse president Barack Obama Israël een voorstel. In ruil voor een nieuwe bouwstop van 90 dagen op de Westoever, zou het onder meer twintig gevechtsvliegtuigen cadeau krijgen. Washington verbond er zich ook toe om eventuele resoluties tegen Israël in de VN-Veiligheidsraad te vetoën.

Maar dinsdagavond vertelde een hoge Amerikaanse diplomaat anoniem aan journalisten in Jeruzalem dat 'de contacten beëindigd werden om een nieuw moratorium van Israël los te krijgen'. Hij kondigde aan dat er 'een verandering van strategie' komt om alsnog de onderhandelingen vlot te trekken.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zei gisteren dat het 'geen twijfel lijdt' dat er gesproken kan worden van een crisis. De Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat zei dat 'Israël verantwoordelijk is voor het mislukken van de Amerikaanse inspanning'. Maar Israël legt de schuld bij de Palestijnen, die van een bouwstop op de Westoever en in Oost-Jeruzalem een voorwaarde hebben gemaakt om de onderhandelingen te hervatten.

Danny Dayan, het hoofd van de Jesha-raad die de joodse gemeenschappen op de Westoever overkoepelt, zei dat 'de geloofwaardigheid is versterkt van Israël, dat zijn nationale belangen heeft kunnen verdedigen. Wie dacht dat we de Amerikaanse druk niet zouden kunnen weerstaan, heeft zich vergist. Israël heeft voet bij stuk gehouden en niet toegegeven aan de extreme eisen van de Amerikanen. En kijk, de hemel is niet op ons hoofd gevallen. De Amerikanen hebben ons zelfs niet bekritiseerd.'


DS, 09-12-2010

wim.thiry
9th December 2010, 17:41
http://actualiteit.org/forums/showpost.php?p=58471&postcount=5

Mja, door gebrek aan concequente ingrepen van hogere/diplomatischere hand, zullen marginale fundamentalisten aan beide kanten blijven toeslaan en conflicten blijven. & Zo doende de naam/diplomatie van beide kampen blijven ondermijnen, wegens generalisatie.

Uncle Sam is bang van Vader Abraham, en dus zal het verzet "ooit" van ergens anders moeten komen en ik vermoed dat Iran het spelletje daar zo wel stilaan beu aan het worden is.