PDA

Bekijk de volledige versie : Latijns-Amerika zet bamboe in tegen klimaatverandering


anne.plessers
9th December 2010, 14:42
Nu een wereldwijde overeenkomst over de aanpak van de klimaatverandering er niet lijkt te komen, zijn experts en activisten aangewezen op alternatieve maatregelen om de effecten van de klimaatverandering zoveel mogelijk verzachten. Eén zo'n alternatief is bamboe.
Bamboe groeit snel, heeft weinig water nodig, absorbeert koolstofdioxide, beschermt estuaria en kan stormen weerstaan. Er zijn meer dan honderd soorten bamboe en 34 procent daarvan groeit in Latijns-Amerika. Mexico alleen heeft 36 soorten, maar deze zijn onvoldoende bestudeerd en worden onderbenut.

Van bamboe kan goed huisraad en gereedschap gemaakt worden. Het is ook effectief gebleken bij de bouw van stormbestendige huizen.

"In Latijns-Amerika wordt het gebruik van bamboe langzaamaan ontwikkeld. Er is nog niet veel bekend over de gebruiksmogelijkheden", zegt Ecuadoriaan Álvaro Cabrera, regionaal coördinator voor Latijns-Amerika van het International Network for Bamboo en Rattan (INBAR) uit Beijing.

Bamboe wordt al gebruikt bij de bouw van huizen in de Zuid-Mexicaanse staten Puebla en Veracruz, hoewel het geen wijdverbreide techniek is. Mexico behoort niet tot de 35 lidstaten van INBAR.

Onkruid
Het beperkte gebruik van bamboesoorten in Mexico heeft "historische, culturele en economische redenen", staat in het rapport 'Bamboo: Study of the Global Market' van het Mexicaanse ministerie van Landbouw.

De plant wordt vaak als lastig onkruid gezien, vooral in gebieden waar koffie, bananen, tabak en cacao worden verbouwd en in veeteeltgebieden.

Door duurzaam beheer van bamboe en goed gebruik van de plant kan de absorptie van CO2 echter verhoogd worden, meldt de studie. Het verbouwen en beheren van bamboe gebeurt al langer in Colombia, Ecuador en Peru. Kort geleden begon ook Argentinië ermee. Cuba, Panama en Venezuela zijn ook actief op dit terrein.

In Ecuador werden meer dan 100.000 huizen van bamboe gebouwd nadat gebieden in het land verwoest waren door zware regenval en overstromingen. INBAR werkt aan vijftien prototypes bamboe-huizen in Ecuador. In januari gaat een soortgelijk initiatief van start in Peru. Dat project kreeg 200.000 dollar van de Wereldbank. (ips/mvl)

Bron
De Morgen donderdag 9/12/0210
http://www.demorgen.be/dm/nl/5627/Global-Warming/article/detail/1193551/2010/12/09/Latijns-Amerika-zet-bamboe-in-tegen-klimaatverandering.dhtml

Motivering
Ik vind het een zeer goed idee dat landen op zich oplossingen gaan zoeken voor de klimaatproblemen al vind ik het wel zeer spijtig dat er geen algemeen akkoord wordt gevormd samen met de vele landen over de hele wereld. Als 1 land zich inzet is dat al zeer goed, maar als iedereen het doet is het effect immens veel groter. De landen die zich wel iets van het klimaat aantrekken en dus dit systeem (of een andere oplossing) toepassen, zijn denk ik ook niet de grootste vervuilers op onze aarde. Diegene die dat wel zijn, zijn de landen met veel industrie. Uit deze industrie halen ze veel geld en ik vrees dan ook dat ze dat geld boven het klimaat verkiezen. Ik denk dat er vaak bewust geen akkoord wordt gesloten door deze grote landen omdat zij hun inkomsten net iets te belangrijk vinden. Een spijtige zaak want wat ben je met al dat geld als over x aantal jaar de aarde om zeep is?