PDA

Bekijk de volledige versie : één jonge Europeaan op zeven heeft overgewicht


EvelienE
8th December 2010, 00:17
Sinds 1980 is de levensverwachting bij geboorte binnen de Europese Unie met zes jaar toegenomen. Minder positief nieuws is dat, alle informatiecampagnes ten spijt, te veel adolescenten, ook Belgische jongeren, kampen met obesitas en dat ze roken. Ze lopen daardoor het risico op cardiovasculaire aandoeningen of kanker, twee van de belangrijkste doodsoorzaken.

Dat blijkt uit een rapport van de Europese Commissie en de OESO dat dinsdag werd bekendgemaakt.

'Meer dan de helft van de totale EU-bevolking kampt momenteel met overgewicht en 15,5 procent lijdt aan obesitas', luidt het. 'Nog zorgwekkender is dat één jonge Europeaan op zeven tussen 11 en 15 jaar overgewicht heeft of aan obesitas lijdt'. In de zuid-Europese landen gaat het zelfs om één op vijf. In België kampt 13 procent van de jongens en 10 procent van de meisjes met obesitas.

Jongeren roken ook regelmatig vanaf 15 jaar en drinken veel. Veertig procent van de vijftienjarigen in Denemarken, Litouwen, het Verenigd-Koninkrijk, Finland en Bulgarije geeft toe al minstens tweemaal dronken te zijn geweest.

In België gaat het om 32 procent bij de jongens en 22 procent bij de meisjes. Deze gewoontes liggen aan de basis van hart- en vaatziektes, veroorzaken 40 procent van de overlijdens in de EU, en van verscheidene kankers.

Bron: Het Nieuwsblad

Het is een spijtige zaak dat de jeugd niet beseft welke zware gevolgen overgewicht, roken en drank kunnen hebben. Uit eigen ervaring weet ik ook dat dergelijke campagnes inderdaad weinig effect hebben. Zelf ben ik ook niet geneigd om er folders of iets anders over te lezen. De vraag is echter wat men er dan wel aan kan doen om dit probleem aan te pakken.

We denken in onze maatschappij ook dat steeds meer en meer ook beter is (stijgende welvaart) maar uit dit artikel blijkt volgens mij dat dit toch niet helemaal waar is. We hebben eten in overvloed, we kunnen als we willen elke dag naar Mc Donalds, maar deze stijgende welvaart heeft blijkbaar enorme gevolgen op de jeugd. Het heeft dus zo z'n voor -en nadelen.

Een ding is echter zeker: willen we onze maatschappij gezond laten verder leven, moet er dringend iets gebeuren!