PDA

Bekijk de volledige versie : Kopie van autodocumenten mag wel, zegt VAB


Barst
7th December 2010, 20:40
Kopie van autodocumenten mag wel, zegt VAB


BRUSSEL - Volgens de automobilistenvereniging VAB kunnen bestuurders wel een kopie van hun autodocumenten in de auto leggen in plaats van de originelen. In het radioprogramma ‘Peeters en Pichal’ werd daarover deze morgen gediscussieerd.


De aanleiding voor de heisa is een oproep van de minister van Binnenlandse Zaken, Annemie Turtelboom, om autopapieren niet meer in de wagen achter te laten. De boorddocumenten zijn immers erg gegeerd bij dieven, die ze voor autozwendel gebruiken. Chauffeurs krijgen dus de raad om ze altijd mee te nemen, maar dat is niet zo comfortabel omdat het om diverse documenten met grote afmetingen gaat.

Verschillende luisteraars stelden dat men alleen een kopie van de documenten in de auto heeft, en de originele documenten thuis bewaart. Een politiewoordvoerder benadrukte echter dat dat niet wettelijk is.

Maar de VAB vindt dat een kopie toch moet kunnen. “Bij een controle krijgt de bestuurder dan een waarschuwing, maar mag hij wel doorrijden. Hij zal de originelen later moeten gaan tonen in een politiebureau", zegt Marc Van Damme van VAB. Hij waarschuwt wel bestuurders die naar het buitenland trekken: zij nemen toch beter de originele papieren mee in de auto.

In "Peeters en Pichal" was ook te horen dat de Gentse politie tot voor kort zelf met kopieën binnen de stad rondreed. Volgens hoofdcommissaris Steven De Smet van de Gentse politie wordt de discussie ook intern bij de politie gevoerd en zouden de verschillende documenten beter worden samengevoegd.



Blog DS, 07-12-2010