PDA

Bekijk de volledige versie : 'Probleem ligt volledig aan Vlaamse kant'


Eva Thijs
6th December 2010, 15:05
BRUSSEL - PS-kopstuk en minister van Energie Paul Magnette is van oordeel dat de moeizame vooruitgang van de onderhandelingen over een nieuwe financieringswet momenteel te wijten is aan problemen tussen de Vlaamse partijen onderling.

'Het probleem ligt niet langer aan Franstalige kant en zelfs niet meer tussen Franstaligen en Vlamingen', aldus Magnette maandag op La Première (RTBF).

'Het is een intra-Vlaams probleem geworden', zegt Magnette. 'Aan Vlaamse zijde lijken vooral SP.A en Groen! vooruit te willen met de gesprekken. De N-VA toonde zich vrijdag tijdens een technische vergadering dan weer heel wat minder genegen voor het nieuwe voorstel van bemiddelaar Johan Vande Lanotte.'

Toch heeft de partij dat voorstel nog niet van de hand gewezen, benadrukte voorzitter Bart De Wever zondag. Hij wacht het overleg af met zijn Vlaamse collega-voorzitters, dat gepland staat voor maandagmiddag 15.00 uur.

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) ziet in het nieuwe voorstel dan weer wel 'goede elementen' en wil er naar eigen zeggen mee verder.
'Het is nu dus 'in de eerste plaats' wachten op meer duidelijkheid van de N-VA', besluit Magnette na zijn analyse van de huidige situatie.

Datum: 06/12/2010
Bron: De Standaard

Eigen mening:
Al dat kinderachtige gedoe in de politiek begint toch wel een beetje op mijn zenuwen te werken. Waarom kunnen de politieke partijen niet gewoon wat moeite doen en meewerken tijdens vergaderingen? Het is niet gemakkelijk om tot compromissen te komen, maar probeer toch het beste te doen dat je kan. Nieuwe verkiezingen zullen ook niet uithalen. Er zijn partijen die zich echt willen inzetten en dan is het ontzettend jammer dat anderen dat tegenwerken. België heeft niet het geld om deze spelletjes te blijven bekostigen.

Sophie.vanaubel
8th December 2010, 16:35
Ik denk niet dat het probleem enkel aan de Vlaamstalige kant ligt. Het probleem ligt aan beide kanten, dus zowel aan Vlaamse als Waalse kant. Ze zijn gewoon belachelijk bezig en moeten eens serieus aan het werk gaan en niet altijd alles op elkaar gaan steken. Er is al zoveel moeite gedaan langst Vlaamse kant om akkoorden te stellen en voorstellen te maken, maar die zijn praktisch allemaal afgewezen door de Waalse partijen. Nu moeten ze eens naar elkaar luisteren. En het is inderdaad niet de moeite om terug opnieuw te stemmen want het haalt niets uit. Het is ook erg voor de partijen die wel hun best proberen te doen.

Niel.OpdeBeeck
14th December 2010, 22:18
Het is makkelijk om elkaar de schuld in de schoenen te schuiven, ipv te bekvechten over wie zijn schuld het is dat er geen regering komt, zouden ze beter hun trots opzij zetten en allemaal wat water bij de wijn doen ook al is het dan moeilijk om je kiezers niet te verloochenen. Ik vind het knap van Bart De Wever dat hij de standpunten van zijn kiezers zo blijft verdedigen maar zijn wijn zal ook doorzichtiger moeten worden, willen we tot een regeerakkoord komen.

Davy.Lostermans
14th December 2010, 22:41
[QUOTE=Niel.OpdeBeeck]Het is makkelijk om elkaar de schuld in de schoenen te schuiven, ipv te bekvechten over wie zijn schuld het is dat er geen regering komt, zouden ze beter hun trots opzij zetten en allemaal wat water bij de wijn doen ook al is het dan moeilijk om je kiezers niet te verloochenen. Ik vind het knap van Bart De Wever dat hij de standpunten van zijn kiezers zo blijft verdedigen maar zijn wijn zal ook doorzichtiger moeten worden, willen we tot een regeerakkoord komen.[/QUOTE]

Dit begint stilaan een utopie te worden. De Vlamingen en Walen zijn elkaar voortdurend met stront aan het bekogelen, zonder de essentie van het probleem nog te zien.
Bart De Wever is eenmaal het spelletje vuil aan het spelen. Er wordt onderling zwaar gebekvecht zonder dat er iets nuttigs uitkomt. Telkens als we dichtbij zijn om een regeringsakkoord te sluiten, wordt er altijd iets gedaan waardoor alles terug teniet wordt gedaan. Vorige week had Barst hier de opmerking dat dit misschien vergezocht kan zijn, maar uiteindelijk lijkt het allemaal geen toeval meer. Of ben ik verkeerd?
Het probleem ligt hem inderdaad in beide kampen. Ze moeten inderdaad water bij de wijn doen om de akkoorden erdoor te krijgen, maar uiteindelijk zijn ze te koppig om hun kop erbij neer te leggen.
Al gaan ze nog honderden formateurs erbij halen of halen ze buitenlandse hulp, zolang ze hun koppigheid niet laten varen, kan er ook geen regering gevormd worden. En geen regering= de andere (grotere) problemen raken ook niet van de baan.

Stefan.Scheltjens
22nd December 2010, 16:42
Het probleem ligt gewoon bij het feit dat de Vlamingen en de Walen helemaal iets anders willen. Wat de Vlamingen willen bereiken en wat de Walen willen bereiken ligt zo ver uit elkaar dat het enorm moeilijk is om beide standpunten te verzoenen. Het probleem ligt niet aan Vlaamse noch aan Waalse kant. Het probleem ligt aan het feit dat de Vlamingen en de Walen uit elkaar aan het groeien zijn. Op sommige vlakken lijken we niet meer hetzelfde volk te zijn.
Nieuwe formateurs hebben inderdaad geen zin. Zolang de Koning de formateurs terug de ring in blijft sturen, zal er ook geen akkoord komen.
Het wordt tijd dat de politiekers de uitslagen van verkiezingen gaan respecteren en op basis daarvan hun conclusies gaan trekken. De kiezers hebben niet zomaar voor bepaalde partijen gestemd. Daar is een reden voor. Het wordt tijd dat ze de kiezers niet langer in de kou laten staan en hun beloftes gaan waarmaken.
Bovendien vind ik niet dat Bart de Wever het spelletje vuil speelt. Hij moet toch niet het punt waar zijn partij voor staat, laten varen omdat er anderen zijn die daar niet mee overweg kunnen. NVA heeft niet voor niets zoveel stemmen behaald bij de vorige verkiezingen. Wat zitten de kleinere partijen eigenlijk evenveel invloed te hebben als de grote partijen of hen tegen te werken? Sinds wanneer verdedigen zij het standpunt van de meerderheid? Want dat is toch waar het bij een democratie om draait: de stem van het volk (of toch zeker de meerderheid van het volk)...