PDA

Bekijk de volledige versie : CERN reconstrueert heelal vlak na Oerknal


Barst
26th November 2010, 22:37
CERN reconstrueert heelal vlak na Oerknal


Wetenschappers van het CERN zijn er met de grootste deeltjesversneller ter wereld in geslaagd het universum te reconstrueren zoals het enkele ogenblikken bestond na de oerknal, meldt het Europese deeltjesonderzoekscentrum.


De botsing van loodionen in de 27 kilometer lange tunnel, 100 meter onder de Frans-Zwitserse grens, heeft het bewijs geleverd dat er quark-gluonplasma is geweest juist na de geweldige ontploffing die naar de meest gangbare theorie de kosmos heeft doen ontstaan.


Quarks

Twee experimenten hebben de eerste rechtstreekse observatie toegelaten van het fenomeen van 'jet quenching'. In de plaats van het ontstaan van paren quarks die min of meer symmetrisch zijn, werd er één volkomen 'versmacht'.

Dit versmachten van een jet betekent dat er heel krachtige interacties zijn tussen de quark en zeer hete materie", legt kernfysicus Daniel Fournier van het CERN uit. "Dit komt overeen met een nieuwe toestand van de materie, het quark-gluonplasma waarvan men nu een bewijs van bestaan heeft."


Botsingen

Wetenschappers vermoedden al lang dat het universum een microseconde na de oerknal een toestand van gigantisch quark-gluonplasma heeft doorgemaakt.

De botsingen van loodionen zijn begonnen op 5 november en duren tot 6 december. Bij de botsingen in de cyclotron zijn temperaturen ontstaan die 100.000 keer hoger zijn dan in de kern van de zon, zegt woordvoerder Jürgen Schukraft van het Alice-experiment. Bij dergelijke temperaturen smelt materie. (ats/sam)


Blog HLN, 26/11/10

Jelle Eyselbergs
27th November 2010, 13:08
Prachtig, weer een stap dichter bij de waarheid en een stapje verder van de scheppingsverhalen waar velen nog hardnekkig blijven geloven. Al kunnen we nooit echt weten hoe het gebeurd is want verleden is verleden en nooit exact te reconstrueren of te vertellen. Toch vind ik het een belangrijke doorbraak.

Sommmige mensen zullen zich af vragen wat we er aan hebben te weten wat er miljarden jaren geleden gebeurd is. Wat heb je er aan dat je dan nog weet wat er een jaar geleden op je vakantie gebeurd is. Maar dit is geen deftige reden. De technologie die ontwikkeld is om tot die conclusies te komen helpt ons wel vooruit, en soms zelfs in sectoren die je niet verwacht. Bovendien is de mens steeds op zoek naar kennis. Deze zoektocht naar kennis wordt op deze manier bevredigd.

Mooi werk van de jongens van het CERN.