PDA

Bekijk de volledige versie : Geen zuigflessen met bisphenol A


eleni
26th November 2010, 12:08
De Europese Commissie gaat in 2011 de productie en verkoop van zuigflessen die bisphenol A bevatten in de Europese Unie verbieden. Bisphenol A is een omstreden stof die men terugvindt in allerlei plastics voor voedingsmiddelen.
In Frankrijk, Denemarken, Canada en Australie zijn zuigflessen met Bisphenol A al verboden omdat het een gezondheidsrisico inhoudt. Het is niet helemaal duidelijk hoe groot dat risico eigenlijk is.

In België heeft minister van Volksgzondheid Laurette Onkelinx (PS) eerder al aangeraden het gebruik van de zuigflessen te vermijden.

Ook de Hoge Gezondheidsraad en Europees voedselveiligheidsagentschap EFSA waarschuwde al voor eventuele gevaren. De blootstelling van jonge kinderen aan BPA kan best zoveel mogelijk vermeden worden, klinkt het.

'Deze aanbeveling geldt in het bijzonder voor zuigflessen, de opwarming van eetverpakkingen en instrumenten op basis van bisphenol A.'

Bron: De Standaard 26/11/2010

Eigen mening:
Het is belangrijk voor kleine kindjes dat ze zeker geen bepaalde gifstoffen zouden binnenkrijgen, meer nog dan voor volwassenen. Hun weerstand is veel minder groot, en ze zouden er wel eens ziek van kunnen worden.
Ik vind het wel raar dat ze zeggen dat ze niet weten hoe groot dat risico net is, maar het is dan toch wel groot genoeg om al die flessen van de markt te halen? Ik ben blij dat België het voorbeeld volgt van een aantal landen die dit al eerder verboden hebben.

evelien.kolsteeg
29th November 2010, 23:43
Ik vind het zo merkwaardig dat er enorm veel ontdekkingen worden gedaan naar 'schadelijke stoffen' in alledaagse attributen. Alles wat we al heel ons leven kennen en gebruiken blijkt schadelijk te zijn. Ik vraag me af hoe ik het tot nu toe overleefd heb.

Ik geef toe, er zijn uiteraard dingen die schadelijk zijn, waar we het nooit van wisten. Natuurlijk komen die ontdekkingen pas met de huidige technologie aan het licht, als het misschien in sommige gevallen al te laat was. Denk maar aan asbest, dit materiaal lag aan de basis van menige kankergevallen.
Ik ontken niet dat bisphenol A schadelijk kan zijn. Ik weet er niet genoeg over om daarover te kunnen oordelen. Ik stel me er daarentegen wel vragen bij. Uiteindelijk heb ik geen weet van de eventuele negatieve gevolgen. Daarnaast kan ik ook met zekerheid garanderen dat iedereen in mijn familie ooit bediend werd met papflessen, en die hebben het stuk voor stuk overleefd.

Ik kan het alleen maar aanmoedigen dat zo weinig mogelijk schadelijke stoffen verwerkt worden in producten.
Ik vraag me echter wel af hoe doeltreffend de tests zijn, die ze gedaan hebben vooraleer dit product op de markt kwam. Misschien moeten ze des te meer trachten schadelijke stoffen op te sporen voor ze in de winkel belanden.