PDA

Bekijk de volledige versie : Geen beterschap voor klimaat


Elke Mertens
23rd November 2010, 09:57
BRUSSEL - Ondanks de economische recessie zit de uitstoot van CO2 bijna opnieuw op zijn oude niveau. Vooral China en India blijven veel meer broeikasgassen uitstoten.

Volgende week begint in het Mexicaanse Cancun een nieuwe VN-klimaattop. Na de mislukte top van Kopenhagen is het nog altijd de bedoeling dat er nieuwe afspraken worden gemaakt die de uitstoot van broeikasgassen aan banden leggen. Alleen gelooft niemand dat Cancun zo'n akkoord zal opleveren. De meeste onderhandelaars zeggen dat ook met zoveel woorden, tot grote frustratie van klimaatwetenschappers. Het gevoel van urgentie is helemaal weg. Alle aandacht gaat immers naar de strijd tegen de economische crisis.

Die recessie had als voordeel dat Europa, Japan en de Verenigde Staten vorig jaar goede CO2-cijfers konden voorleggen. In de Europese Unie en de VS daalde de uitstoot met 6,9 procent, in Japan zelfs met bijna 12 procent. Maar de economische tijgers China en India volgen die trend niet, blijkt uit nieuwe cijfers van onderzoekers van het Global Carbon Project, die gepubliceerd zijn in het tijdschrift Nature Geoscience. In China steeg de uitstoot met 8 procent, in India met 6 procent.

'Al bij al daalde de uitstoot vorig jaar slechts met 1,3 procent. Dat is veel minder dan we hadden verwacht', aldus Pierre Friedlingstein van de universiteit van Exeter. 'Eigenlijk is die 1,3 procent peanuts, het is niet meer dan de CO2-uitstoot van vier dagen.'

Bovendien oogt de toekomst somber. De onderzoekers verwachten dat de opwaartse trend vanaf dit jaar weer helemaal hervat, met een jaarlijkse CO2-stijging van 3 procent. Dat zou betekenen dat de stijging nog versnelt. Ter vergelijking: in de jaren negentig steeg de CO2-uitstoot jaarlijks 'maar' met 1 procent, in de jaren 2000 met 2,5 procent. '2009 zal slechts een dip zijn in een bijna constant stijgende lijn.'

CO2 is het belangrijkste broeikasgas dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de opwarming van de aarde. Op het eiland Mauna Loa in Hawaï, waar sinds 1958 de concentratie ervan gedetailleerd wordt gemeten, werd in mei 2010 een piek van 392,94 ppm (parts per million) gemeten. Bij het begin van de metingen in 1958 bedroeg de concentratie 316 ppm. Om te voorkomen dat de temperatuur op aarde met meer dan twee graden stijgt - een grens die Europa als gevaarlijk beschouwt - mag de concentratie niet hoger worden dan 450 ppm.

Motivatie:

Als men een akkoord heeft moet men zich aan dit akkoord houden. Hopelijk gaat deze klimaattop beter dan die in Kopenhagen anders moeten we niet veel verbetering verwachten. Iedereen moet zich inzetten voor ons klimaat, maar er moeten betere regels komen. Zodat iedereen weet wat men kan en mag doen voor het klimaat. Want als we ze verder blijven doen gaat er van ons klimaat niet veel overblijven en gaat het steeds erger worden met de weersomstandigheden,... Daarom moet men dringend een duidelijke beslissing nemen als het om ons klimaat gaat!

Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=HJ32K38A