PDA

Bekijk de volledige versie : Juf laat kinderen verhoren door politie na diefstal gsm en bankkaart


Femke.Van.Dyck
23rd November 2010, 09:26
OUDENBURG - De politie van het West-Vlaamse Oudenburg ondervraagt sinds maandag 9-jarige meisjes en jongens uit de klas van juf Isabelle van de Vrije Basisschool Heilige Familie. De juf is haar gsm en bankkaart kwijt en verdenkt één van de kinderen van de klas. Ouders kwamen er na schooltijd achter dat hun kind bij de politie had gezeten, schrijft Het Laatste Nieuws.
De kinderen van het vierde leerjaar werden één voor één uit de klas gehaald en moesten aan twee agenten vertellen wat ze wisten van de diefstal. 'De kinderen waren helemaal van streek', getuigen enkele moeders.

De schooldirectrice, die de hulp van de politie had ingeroepen, was maandagavond onbereikbaar voor commentaar, maar liet in een brief aan de ouders weten dat de kinderen 'meerdere kansen hadden gekregen om de gestolen voorwerpen terug te leggen'.

De politie bevestigde dat al acht van de zeventien kinderen een 'gesprekje' gehad hebben. De andere negen volgen dinsdag. Sommige ouders willen bij de verhoren aanwezig zijn of vragen psychologische ondersteuning voor hun kind.

Burgemeester Ignace Dereeper noemde de zaak 'ongehoord' enbeloofde in te grijpen.

Bron: Standaard.be
Datum: 23/11/2010

Eigen mening:
Dit is erover! Wie haalt het nu in zijn hoofd om kinderen te laten ondervragen door politie-inspecteurs! Die mensen zijn helemaal niet opgeleid om zo'n jonge kinderen te ondervragen. Als ouder zou ik ook bezorgd zijn! En wat moeten die kinderen nu wel niet denken van hun juf?!?
Controleer die 'mennekes' hun boekentassen dan toch! Of laat de zorgleerkracht met die leerlingen afzonderlijk praten.
Ik vind het erg dat je als leerkracht direct de fout bij de leerlingen legt. Oké het kan misschien een moeilijke klas zijn, maar een kind van 9 à 10 jaar betichten van diefstal vind ik nogal ver gaan. Hier zie je nogmaals dat het vertrouwen tussen de leerkracht en de leerlingen hélemaal zoek is....

Griet.Borgmans
23rd November 2010, 10:15
Ook ik vind dit erover! Dit kan echt niet. Het is zoals Femke zegt, die politie-inspecteurs zijn niet opgeleid om kinderen te verhoren. Als deze mensen iets te bruut zijn, houden de kinderen daar een trauma aan over. Ik snap niet dat de ouders bij het verhoor willen zijn want ik zou het niet toelaten dat mijn kind verhoord werd.
Verder heb ik ook mijn bedenkingen dat de schooldirectrice de hulp van de politie inroept. Ze zegt wel dat de kinderen meerdere kansen hebben gekregen om alles terug te leggen, maar wie weet hebben de kinderen het niet gedaan, maar haar collega's! Dit is maar een veronderstelling. Volgens mij hebben ze daar nog niet bij stil gestaan. De juffrouw is haar gsm en bankkaart kwijt, maar daarom wil dat nog niet zeggen dat de leerlingen die gestolen hebben. Ik denk ook niet dat dit kan, want bij mij in de lagere school deden ze moest iedereen tijdens de speeltijd naar buiten en was de deur van de klas op slot.

Evelien de Laat
23rd November 2010, 10:20
Ook ik vind dit niet kunnen. Kinderen van 9 à 10 jaar laten ondervragen door de politie, is voor die kinderen een situatie om angst van te krijgen. Zo lijkt het voor hen wel of ze allemaal iets verkeerd gedaan hebben. Ik vind dit een extreme methode om erachter te komen of één van de kinderen iets gestolen heeft. Er zijn toch wel andere manieren om erachter te komen of ze het wel degelijk gedaan hebben. Het is nog maar de vraag of de leerlingen het wel gedaan hebben..

Paulien.Detailleur
23rd November 2010, 11:18
Toen ik in de derde kleuterklas zat (Schaarbeek) werd er geregeld speelgoed gestolen. Omdat er zoveel verdween mochten we zelf speelgoed meebrengen van thuis en dat de dag zelf nog terug meenemen. Toen ook dit speelgoed verdween besloot de directie ook de politie erbij te halen. 2 agenten gaven eerst een korte "preek" en daarna kregen we de kans om het toe te geven aan de juf. Toen dit niet gebeurde werden we apart "ondervraagd" in de klas. De kindjes die niets gedaan hadden waren niet bang, en hoefden dat ook niet te zijn. Voor mij is dit gewoon een spannende herinnering gebleven. De "dadertjes" zaten natuurlijk op hete kolen en zijn dan ook heel snel gevonden. Ze hebben het gewoon moeten teruggeven en hadden meteen ook een waardevolle les geleerd. Stelen kan absoluut niet door de beugel en kan ernstige gevolgen hebben als je het toch doet. Hoe sneller je het hen afleert, hoe beter voor later. Een van die twee is een jaar later van school gegooid en heeft daarna nog in een gesloten instelling gezeten wegens bepaalde criminele feiten. De ander studeert nu journalistiek en zal toen zijn lesje dus wel geleerd hebben. Het doel heiligt de middelen?

sandra.dries
23rd November 2010, 13:52
Er staat niets vermeld over de context van deze zaak. Is het al meerdere keren gebeurd, heeft men een goede reden om de politie erbij te halen? Of was dit een impulsieve reactie van de directie?
Het is geen alleenstaand feit, er wordt heel wat gestolen in scholen.
Zelf ben ik een keer bestolen, de klacht kwam bij de directie toe en daar bleef het bij. Maar je moet het wel aangeven en de feiten heel nauwkeurig beschrijven, bij herhaling kan men dan beter achterhalen wie de dader is.
De politie kan een goed signaal zijn als waarschuwing, aangeven van grenzen.
Aan de andere kant is het onverstandig de ouders niet in te lichten, zodat deze het moeten horen van hun kinderen.
Impulsief en onvoorzichtige reactie.
Grote woorden van burgemeester zijn onnodig, kinderen zijn heel beïnvloedbaar en niet altijd onschuldig spijtig genoeg. Er zijn gevallen bekend bij de bijzondere jeugdzorg waar stelen bij de opvoeding hoorde, één omdat de ouders het eisten, maar ook omdat ze moesten om te overleven.

Laleh Daria
23rd November 2010, 15:06
Ik vind dat zo iets gewoon niet kan. Hoe kunnen de 8 jarigen zo iets verwerken? Een school moet in staat zijn om aangepaste oplossingen te vinden. Politie agenten laten komen en de kinderen ondervragen vind ik geen aangepaste oplossing voor zo een probleem. Jammer dat het gebeurd is. Terecht dat de ouders boos reageren. En trouwens hoe kan de juf zo zeker zijn dat een van de leerlingen het gedaan zou hebben? Als ze toch zo zeker is, moest ze ervoor zorgen dat zo iets niet ging gebeuren. Bijvoorbeeld haar spullen goed bijhouden. Ik vind dat de betrokken juf van voren voorzichtig moest zijn in plaats van de leerlingen te beschuldigen. Ik begrijp het ook niet dat de directie de juf gelooft en de politie laat komen. Waarom moeten wij de juf geloven?

Sanne.Nuydens
23rd November 2010, 17:31
Ik vind het ook een rare situatie, maar ben er overigens wel redelijk zeker van dat het "verhoor" op een andere manier wordt aangepakt dan bij volwassenen.
Ook politieagenten zullen wel voldoende gezond verstand hebben om te beredeneren dat ze de kinderen niet onnodig bang moeten maken, en ik geloof niet dat de kinderen hier een trauma aan overhouden.

Het is zoals Paulien al zei; kindjes die niets gedaan hebben hoeven niet bang te zijn (ze zullen dat misschien wel een beetje zijn, maar eens ze beseffen dat er hen niet overkomt zullen ze daar wel overheen raken).

Wel stel ik me vragen bij de context; is het de eerste keer dat dit gebeurt of is het inderdaad een vaak voorkomend probleem?
De aanpak lijkt me nogal drastisch als het om een geïsoleerd voorval gaat...

sarah.schrauwen
23rd November 2010, 17:41
Op het eerste gezicht lijkt het een vreemde situatie, maar ik denk niet dat er echt 'fouten' gemaakt zijn. Als er iets gestolen is, dan moet de verantwoordelijke/schuldige gevonden worden, zelfs als dit een kind is. Het is vanzelfsprekend dat de verhoren niet op dezelfde manier gebeuren als bij een volwassene, maar de zaak laten voor wat het is, dat kan ook niet. Vanmorgen op de radio hoorde ik een vader van één van de kinderen, en hij vertelde de ontbrekende delen van het verhaal. Hij verklaarde dat de juffrouw had eerst aan de klas gevraagd om de gestolen spullen anoniem terug te leggen, maar dit was niet gebeurd. Daarna besloot de juffrouw om er de politie bij te halen. Deze kant van het verhaal toont ons al een iets 'menselijker' beeld van de hele situatie. De politie heeft ook eerst de leerlingen allemaal te samen verhoord, in een 'kindvriendelijk' gesprek.
De exacte versie van het verloop weten we natuurlijk niet, maar we weten wel dat er iets gestolen is en dat kan men niet onberoerd laten. We moeten er echter wel rekening mee houden dat het ook een collega zou kunnen geweest zijn in plaats van een leerling ...

Viky Op de Beeck
24th November 2010, 11:27
Het is heel jammer dat de situatie in die school zo erg uit de hand moest lopen en dat de politie erbij betrokken werd. Maar of dit ook echt zo erg en slecht is als de media wil laten uitschijnen is nog maar de vraag.

Uiteindelijk kan je ervan op aan dat de politie zich niet in deze zaak zou inlaten als zij vonden dat er eerst nog andere maatregelen uitgeprobeerd moesten worden. Zij hebben het immers druk genoeg. Dus ik ben er vrij zeker van dat de school zelf al een aantal dingen geprobeerd had.

Dat de politie erbij moest komen is dus een noodzaak geweest. Want de zaak moet opgelost worden, al was het om geen signalen naar de kinderen te sturen zoals: 'met stelen kan je wegkomen, zolang je maar lang genoeg zwijgt'.

Bovendien kenden de leerlingen de agenten die de 'ondervragingen' uitvoerden en waren deze 'ondervragingen' ook maar gewoon gesprekjes om een beeld op de hele situatie te krijgen.

Wat mij betreft is er niets echt fout gebeurt en heeft de media weer van een mug een gigantische olifant gemaakt en alles veel breder uitgesmeerd dan de werkelijkheid.

Want stel dat de school hierin echt overdreven heeft, dan heb je nog de politie die hier ook mee is ingestapt. En zij zouden denk ik wel duidelijk gemaakt hebben dat ze zoiets niet kunnen doen als het werkelijk onnodig werd geacht. Kortom, het lijkt me sterk dat na de juf, de directie van de school overreageerde en dat dan ook nog is de politie zodanig in heel de situatie verwikkeld raakte dat ze tot onnodig zware maatregelen zijn gekomen.

Ik hoop wel dat niet alleen de piste dat een van deze leerlingen het gedaan heeft wordt onderzocht, maar dat ook al het personeel op die school wordt nagetrokken.