PDA

Bekijk de volledige versie : Staking Brink's ten einde


Lisa.Ceulemans
20th November 2010, 15:22
Staking Brink's ten einde

De werknemers van geldkoerier Brink's hebben zaterdag het ontwerpakkoord met de voorlopige bewindsvoerders goedgekeurd. De staking wordt opgeheven, en het personeel gaat maandag terug aan het werk.
208 personeelslden stemden voor en 38 stemden tegen. Niet alle personeelsleden namen aan de stemming deel.

"De tendens was in alle vestigingen nagenoeg gelijklopend", verklaarde Thierry Vuchelen van de liberale vakbond. Er werd gestemd bij Brink's in Wemmel, Gent, Hasselt en Strépy.

Door het aanvaarden van het protocolakkoord, kan het werk maandag vanaf 6 uur worden hervat. Het personeel kan aan dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden aan de slag. Bij Brink's werd al sinds 27 oktober gestaakt omdat de directie een arbeidsstatuut wilde invoeren.

"Maandag worden de stakingsposten opgeheven, maar het zal waarschijnlijk tot woensdag duren voor de activiteit weer op schema zit", meent Vuchelen. "De mensen zullen in elk geval vanaf maandag worden betaald". Er wordt voorlopig ook niemand ontslagen.

Met de heropstart van de activiteit is het bedrijf nog niet helemaal gered. De voorlopig bewindvoerders gaan op zoek naar een overnemer. Volgens de liberale vakbond zouden er volgende week al contacten zijn. Voorlopig circuleren twee namen van geïnteresseerden: Cobelguard en de Zweedse sectorgenoot Loomis.

In het ontwerpakkoord is ook nog voorzien dat de bewindvoerders, als dat nodig mocht zijn, een beroep kunnen doen op de wet op de continuïteit van ondernemingen, het vroegere gerechtelijk akkoord dat bescherming biedt tegen de schuldeisers. De belangrijkste schuldeiser van Brink's Belgium is de moederholding. (belga/mvdb)

Datum: 20/11/2010
Bron: http://www.demorgen.be

Mijn mening:

Het is een goede zaak dat de stakingen nu voorbij zijn, maar ik vrees dat de werknemers tevreden zijn met iets dat maar zeer tijdelijk is. Er wordt aan de werknemers beloofd, dat er niemand ontslagen wordt en dat het personeel aan dezelfde loon- en arbeidsvoorwaarden kan blijven werken. Ondertussen zoeken de bewindvoerders naar een overnemer en daar knelt het schoentje. In een artikel uit de krant de Tijd staat dat Brink's om historische redenen verplicht is om met dat het bediendestatuut te werken. Daardoor kan het bedrijf zijn concurrent G4S niet aan omdat zij wel het arbeidersstatuut hanteren. De kans dat een overnemer voor een arbeidersstatuut opteert is dus zeer groot.

De omschakeling van statuut zal waarschijnlijk gebeuren via een faillissement. Op die manier kan de overnemer kiezen onder welk statuut hij het personeel van Brink's overneemt. Ik vrees dus dat de werknemers van Brink's voor voldongen feiten staan. Deze oplossing is maar tijdelijk om de gemoederen te sussen. Het bedrijf kan bijna niet anders, wil het rendabel blijven.