PDA

Bekijk de volledige versie : "Hoofdpester Mactac kreeg geen straf, maar wel promotie"


jens.rymen
20th November 2010, 11:01
De hoofdverantwoordelijke voor de mishandelingen en pesterijen van een collega in het Waalse bedrijf Mactac is nooit gestraft door de bedrijfsleiding. Volgens de christelijke vakbond ACV is de man zelfs bevorderd. Het bedrijf zou bovendien al sinds 2003 op de hoogte zijn van de feiten.
Daniël M. werd zwaar gepest in het bedrijf uit Zinnik. Hij stapte in 2002 naar zijn vakbondsafgevaardigde om een klacht in te dienen. Een externe preventiedienst werd toen ingeschakeld om na te gaan wat er aan de hand was.

De externe dienst Cesi overhandigde in maart 2003 een rapport aan Roger Kestemont, de voorzitter van de ondernemingsraad. Daarin stond onder meer een beschrijving van de videobeelden die deze week uitlekte. Cesi raadde het bedrijf aan om de hoofdverantwoordelijke te straffen en zijn excuses aan te bieden aan het slachtoffer.

Pesters

Het bedrijf deed echter niets met het rapport, zo verklaart Herman Fonk, hoofd van de Dienst Onderneming van het ACV. De vakbond vindt het trouwens raar dat slechts twee actieve pesters van op de video ontslagen werden. De derde pester kreeg enkel een blaam. De maker van de beelden werd wel ontslagen.

Volgens het ACV is de hoofdverantwoordelijke van de pesterijen, collega B. die niet op de video te zien is, helemaal niet gestraft door het bedrijf. "Integendeel, hij werd zelfs bevorderd", klinkt het in een Coreliokrant.

Het ACV zit intussen verveeld met de zaak. De cameraman van de beruchte beelden, Lucien J., was namelijk een beschermd vakbondslid. "Wij vinden het verschrikkelijk dat een van onze mensen betrokken was bij de mishandeling. En laat het duidelijk zijn dat wij het gedrag van die pesters absoluut afkeuren, ook het gedrag van diegenen die alleen maar toekeken", besluit Fonk.

Zelfmoord

Het slachtoffer werd jarenlang gepest en vernederd. Zo werd de man ooit eens met kilo's talkpoeder bekogeld totdat hij bijna stikte. Ook openden de pesters wel eens de hogedrukreiniger op zijn bloot achterwerk.

Daniel M. is sinds 2007 thuis met een depressie en kampte met zelfmoordneigingen.

Bron: www.gva.be

Eigen mening: Als het bedrijf wist van deze pesterijen en er niets aan deed, zouden zij ook een soort van straf moeten krijgen. Wat mij nog meer verbaasd is dat de "hoofdpester" nog bevorderd is.
De manier waarop het bedrijf op deze pesterijen reageerde is echt ondermaats. Ze straffen enkel de personen die in het filmpje getoond worden, maar het kan goed zijn dat de grootste pesters misschien niet in het filmpje staan en dus geen straf krijgen voor de wandaden die ze jarenlang hebben begaan.

Nick Peers
20th November 2010, 11:28
Pesten op het werk is een enorm groot probleem aan het worden. Mensen die constant vernederd worden op het werk kunnen na bepaalde tijd de pesterijen niet meer aan. Ze voelen zich nutteloos en denken dat ze niet meer normaal kunnen functioneren. In sommige gevallen lijkt zelfmoord nog de enige uitweg voor hen. En het strafste van alles is dat de meeste van deze mensen het probleem aangekaart hebben bij hun overste, maar er werd niets aan gedaan. Als deze mensen niet verder ingaan op het probleem dan wordt het probleem enkel nog maar groter. De pesters worden dan ook nog eens ondermaats gestraft waardoor ze niet stil staan bij wat ze gedaan hebben.

Evelien de Laat
20th November 2010, 12:11
Verschrikkelijk dat zoiets gebeurd op het werk. Ik vind het echt laag van mensen die andere mensen pesten. Volwassenen zouden toch wel beter moeten weten. Pesten hoort gewoon niet. Dat het bedrijf geen maatregelen neemt vind ik ook echt niet kunnen. De pesters zouden op z'n minst gestraft moeten worden. Dat de hoofdpester dan nog eens een promotie heeft gekregen, gaat echt wel een stap te ver. Een pesten zou echt een einde moeten komen. Al kleine en onschuldige dingen kunnen serieuze gevolgen hebben. Deze pesterijen hebben er wel voor gezorgd dat de man thuis zit met een depressie en zelfmoordneigingen. De pesters zouden is twee keer moeten nadenken voor ze aan die onnozele spelletjes beginnen.

nick.moons
20th November 2010, 13:49
Dit slaagt alle verbeelding. De hoofdpester gaat nog betaald worden voor iemand te pesten?? :eek: Ik denk dat niemand dit begrijpt. De gepeste zou dit bedrag moeten krijgen, ipv de pester.

Eigenlijk is heel de situatie moeilijk te begrijpen. Hoe kan iemand 9 jaar lang gepest worden, en ze doen er niets aan. Terwijl de bewakingscamera's alles opnemen. Want als je weet als bedrijf dat dit aan de hand is, moet je toch ingrijpen en het niet laten aanslepen. Hopelijk wordt het bedrijf en de pesters hier voor gestraft!

toon.peeters
20th November 2010, 13:56
Deze gehele bedrijfssituatie is maar in één woord te omschrijven. Absurd!
Hoe kan het in hemelsnaam dat je als kind constant leert om niet te pesten maar je in het bedrijfsleven langs de ene kant beloond wordt om dit wel te doen.

De rechter die de uitspraak deed, heeft volgens mij niet nagedacht over de gevolgen van zijn vonnis. Hij beloont negatief gedrag, wat absoluut onaanvaardbaar is.

Maar ik vind dat vooral het bedrijf een blunder heeft begaan. Ze hebben het pestgedrag over een veel te lange periode ongestraft gelaten en bovendien waren hun maatregelen niet doeltreffend. Met als gevolg dat de pester nu nog een schadevergoeding krijgt ook.

Volgens mij hebben bedrijven dringend nood aan een antipest programma zoals er zoveel zijn in het lager onderwijs of secundaire onderwijs. Om situaties al deze te voorkomen.

Barst
20th November 2010, 16:49
Pesterij door militant doet ACV blozen


BRUSSEL - De christelijke vakbond ACV noemt pesterijen op het werk ‘totaal onaanvaardbaar'. Lucien J., de ACV-militant die betrokken was bij de jarenlange pesterijen tegen een werknemer in de papierfabriek van Mactac, werd niettemin door het ACV verdedigd voor de arbeidsrechtbank.


De bijzonder zware pesterijen en vernederingen die Daniel M., een werknemer van het bedrijf Mactac uit Soignies, jarenlang heeft moeten ondergaan (DS 19 november), worden door de nationale leiding van het ACV ‘in de meest duidelijke bewoordingen veroordeeld: dit kan niet!'. Voorts luidt het dat ‘al wie zich aan dergelijke feiten schuldig maakt, niet thuishoort in het ACV'.

De zaak is ‘extra pijnlijk' voor het ACV omdat Lucien J. betrokken was bij de pesterijen. Het gaat om een vakbondsmilitant die kandidaat was bij de sociale verkiezingen in het bedrijf. Lucien J. hield in 2002 de camera vast toen het slachtoffer vastgebonden werd. De videobeelden haalden de afgelopen dagen de pers.

Om de hele zaak nog pijnlijker te maken: ook het slachtoffer, Daniel M., is lid van het ACV.

Het gedrag van Lucien J. kan niet door de beugel, vinden de nationale tenoren van het ACV. Zonder hem bij naam te noemen luidt het: ‘Het ACV verwacht van zijn leden dat ze niet passief blijven tijdens dergelijke zware feiten, maar opkomen voor hun collega's.'

Tegenover die morele veroordeling staat de vaststelling dat het ACV dezelfde man juridische bijstand heeft gegeven nadat hij in 2008 door de directie van het bedrijf op staande voet was ontslagen.

Andrée Debrulle, expert op de juridische dienst van het ACV, noemt die juridische hulp vanzelfsprekend. ‘Natuurlijk verdedigen wij als vakbond onze leden voor de arbeidsrechtbank wanneer zij daarom vragen en wanneer zij vinden dat ze onrechtmatig werden ontslagen. Daar betalen ze lidmaatschapsgeld voor. In dit geval hebben we dat dus ook gedaan, zonder daarmee te oordelen over de feiten in het dossier.'

De juridische bijstand was blijkbaar erg goed. Het arbeidshof van Bergen heeft de ontslagen werknemer gelijk gegeven. Volgens het arbeidshof heeft de directie van Mactac de procedure bij een ontslag om dringende redenen niet correct gevolgd. Een dergelijk ontslag moet binnen een termijn van maximaal drie dagen na de feiten gegeven worden en dat was hier niet het geval.

De rechtbank heeft Lucien J. een schadevergoeding toegewezen van 250.000 euro. Dat bedrag komt volgens Andrée Debrulle overeen met het loon dat hij niet heeft ontvangen en met een extra vergoeding omdat het om een beschermde werknemer gaat. ‘Die extra beschermingsvergoeding staat in de wet. Dat is geen individuele beslissing van de rechtbank. Bij een onrechtmatig ontslag moet die vergoeding automatisch betaald worden.'

Het ACV maakt een grote spreidstand in dit dossier: enerzijds het (passieve) pestgedrag van de betrokken militant veroordelen, anderzijds hem juridische bijstand en bescherming aanbieden. Om die dubbelzinnige houding te verdedigen, schuift het ACV de hoofdverantwoordelijkheid door naar de directie van Mactac.

‘Al in 2002 heeft het slachtoffer zijn beklag gedaan en werd de externe dienst arbeidsgeneeskunde ingeschakeld. Dat leidde tot de overplaatsing van de werknemer. Maar de pesterijen bleven doorgaan. De directie greep daarna niet in, hoewel er vanaf 2003 gedetailleerde rapporten van de externe preventiedienst bestonden. De klachten van het slachtoffer bij twee oversten en de preventieadviseur bleven zonder gevolg en de werknemer tegen wie het slachtoffer zijn klacht richtte, werd niet bestraft maar zelfs bevorderd.'

Voor de volledigheid: twee andere werknemers van Mactac die wegens de pesterijen op staande voet werden ontslagen, kregen steun van de socialistische vakbond FGTB.


DS, 20-11-2010