PDA

Bekijk de volledige versie : Pester krijgt 250.000 euro schadevergoeding


p4u12767
19th November 2010, 10:32
Na zijn ontslag voor pesterijen en folteringen van Daniël M., is een van de daders naar de arbeidsrechter gestapt om dat ontslag aan te vechten. De man kreeg gelijk. De rechter kende hem een schadevergoeding van 250.000 euro toe, ondanks het feit dat uit videobeelden bleek dat hij schuldig was.
In 2008, nadat de nieuwe directie van het bedrijf in kwestie Mactac, de beelden te zien kreeg van de pesterijen, ontsloeg ze drie daders op staande voet. Een van hen, Lucien J., lid van de christelijke vakbond CSC en beschermd omdat hij op de lijst van de sociale verkiezingen stond, stapte met de steun van de vakbond naar de rechter, schrijft Het Laatste Nieuws.

In eerste aanleg kreeg hij ongelijk, maar in beroep werd de man in het gelijk gesteld. De extreme folteringen, die op de beelden te zien waren, zijn geen dwingende reden voor ontslag, oordeelde de arbeidsrechter. Mactac weigerde om hem terug in dienst te nemen en moest 250.000 euro schadevergoeding betalen.
De twee andere daders stapten daarna met steun van de socialistische vakbond FGTB eveneens naar de rechter en kregen elk een lagere, maar toch nog royale ontslagvergoeding.

Bron: www.destandaard.be

Eigen mening:
Ik dacht eerst dat het om een typfout ging in de titel! Toen ik het artikel verder las bleek het geen fout te zijn! Mijn mond viel open van verbazing! Waar gaat dit naartoe!? Ik begreep al niet dat die pester niet beschaamd is, en om dan nog naar een rechter te stappen... veel lef. Mijn verstand kan er echt niet bij dat de rechter hier een schadevergoeding toekent. Ik vind het spijtig dat in het artikel niets staat over het slachtoffer. Heeft hij een schadevergoeding gekregen?
Volgens mij moet men ons rechtsysteem toch eens grondig herbekijken!

Elise.Laureys
20th November 2010, 13:51
Waar gaat dit toch naartoe? Als je al beloond wordt om iemand te pesten is het al ver gekomen. Die pesters zijn nu rijk dankzij hun wandaden. Ik vind dat zoiets echt niet kan! Als je iemand gaat folteren moet je hiervoor zwaar gestraft worden! Zulke praktijken kunnen toch niet! Ik vind dat de directie van Mactac groot gelijk had toen ze de pesters ontslagen hebben. Bovendien waren er bewijzen van. Dan kan je toch niet anders dan zeggen dat het ontslag terecht was. Blijkbaar dacht de rechter daar anders over.
En wat met het slachtoffer? Waarom heeft hij geen schadevergoeding gekregen? Als er één persoon is die daar recht op heeft, dan is hij het wel.

Lies.De.Kock
20th November 2010, 16:34
:confused:

Ik sluit me aan bij voorgaande commentaren.
Je kan als pester het leven zuur maken voor andere mensen. Ze moeten helemaal geen angst hebben voor de gevolgen ervan want ze krijgen zelfs nog een schadevergoeding ! In welke wereld leven we nu !

Mijn verstand is gewoon te klein om dit te kunnen vatten. Volwassen mensen worden de hand boven het hoofd gehouden ondanks de dingen die ze hebben gedaan. Er zijn zelfs beelden van de gebeurde feiten en toch ontlopen ze hun straf.

In eerste aanleg kreeg hij ongelijk, maar in beroep werd de man in het gelijk gesteld. De extreme folteringen, die op de beelden te zien waren, zijn geen dwingende reden voor ontslag, oordeelde de arbeidsrechter. Mactac weigerde om hem terug in dienst te nemen en moest 250.000 euro schadevergoeding betalen.

Dit gaat gewoon in tegen de rechten van de mens! Hoe kunnen we dit nu rechtvaardigen?

En wat met de gevolgen voor het slachtoffer? Moet hij de gebeurtenissen stil ondergaan? Enkele jaren geleden zijn er ook dergelijke feiten gebeurd bij de Post. Het slachtoffer zag geen uitweg meer en beroofde zichzelf van het leven. Ik kan me goed inbeelden dat hij dacht dat de situatie uitzichtloos was. Hij moest telkens de vernederingen ondergaan , maar niemand had gehoor voor zijn verhaal.

We moeten goed beseffen dat dit nieuws de wereld ingaat. Kinderen/jongeren lezen de krant ook. Welke boodschap geven we hiermee?
=> Pesten is OK? :(

Juridisch gezien moeten hier grotere gevolgen aan verbonden zijn! Als mens moet je elkaar respecteren!

Belinda.Vandenbempt
21st November 2010, 14:45
Ik heb het volledige artikel over de gruweldaden gelezen in de krant. Het is hallucinant, het is pure horror. Wat deze man allemaal heeft meegemaakt, je wenst het je ergste vijand niet toe! Normaal zou je toch denken dat je op je werk bent om te werken. Het gegeven alleen al dat deze feiten gepleegd zijn tijdens de werkuren, is volgens mij al een reden om iemand te ontslaan. Theoretisch gezien kan je het vergelijken met iemand die tijdens de werkuren heel de tijd persoonlijke telefoontjes afhandelt.

Ten tweede stel ik mij de vraag hoe deze folteringen (je kan hier toch niet spreken over "spelletjes") al die tijd hebben kunnen doorgaan, zeker als je leest dat dit gebeurde onder het goedkeurend oog van 25 collega's (lees: medeplichtigen)!!! Heeft nooit iemand zijn mond voorbijgepraat, heeft nooit iemand een greintje spijt gehad of was iedereen zo laf om maar mee te doen met de sterkste om uiteindelijk zelf geen slachtoffer te worden?

Ik vind het bijna even misdadig dat de daders een schadevergoeding ontvangen. Is de rechter, die deze uitspraak velde, zijn verstand kwijt? Deze uitspraak kan je toch niet in eer en geweten doen! Ook al gaat het hier over een werknemer die in principe tegen ontslag beschermd is door de arbeidswet, dan kan je - naar mijn bescheiden mening toch -als rechter nog steeds een precedent scheppen. Mocht ik het slachtoffer zijn, ik zou met een eis naar de rechtbank stappen die de andere doet verbleken. Mijn eis tot schadevergoeding zou dan nog veel hoger liggen. Er is bewijsmateriaal dat geen twijfel toelaat. Het slachtoffer durft al 3 jaar de deur niet meer uit, lijdt aan posttraumatische stress enz. Deze man zal jaren doorgedreven therapie moeten volgen, wil hij een nog enigszins normaal leven kunnen hebben. Trouwens, zijn echtgenote en zijn dochter, die de beelden ook gezien hebben, waren in shock. Hoe moeten zij dit verwerken?

Een laatste bedenking: hebben we het hier over de moderne, "beschaafde" mens of gaan we met rasse schreden terug naar de tijd van de holbewoners???

Renka De Weerdt
23rd November 2010, 23:30
Geen dwingende reden?? excuseer..
Als folteringen van deze aard geen dwingende reden is voor ontslag wat mag die man dan allemaal doen vooraleer er iets ondernomen wordt?

En inderdaad, al die collega's die hiervan op de hoogte waren, gruwelijk gewoon! Is er dan echt niemand die beseft dat dit soort gedrag gewoonweg niet te accepteren valt? Zelfs angst om zelf hetzelfde mee te maken is hiervoor geen excuus.

Het is een wonder dat deze man nog leeft, als je zoiets hebt meegemaakt, wat gebeurt er dan met je vertrouwen in de maatschappij? Wat een horror moet het voor die man zijn om te zien dat de pester nu zo'n schadevergoeding krijgt.

Zoveel is een mensenleven dus waard..