PDA

Bekijk de volledige versie : Vlaanderen akkoord met wegenvignet voor auto's


Ingeborg
16th November 2010, 20:00
Vlaanderen akkoord met wegenvignet voor auto's
Jeroen Verelst − 16/11/10, 07u53

© belga
Vlaanderen slikt zijn veto in tegen een wegenvignet voor personenwagens. Minister-president Kris Peeters (CD&V) houdt na een onderhoud met zijn Waalse en Brusselse collega's enkel nog vast aan de kilometerheffing voor vrachtwagens. Nog voor het einde van dit jaar willen de drie gewesten een akkoord over het betalend rijden op Belgische wegen.
Peeters had gisteren een onderhoud met de regeringsleiders Rudy Demotte (Wallonië) en Charles Picqué (Brussel). Ze kwamen overeen om nog dit jaar een systeem uit te dokteren dat de gebruikers laat betalen voor de aanleg en het onderhoud van de Belgische wegen. Vanaf 2013 wordt de kilometerheffing voor vrachtwagens ingevoerd, daarna volgt het wegenvignet voor personenwagens. Een typisch Belgisch compromis: Vlaanderen is immers voorstander van een kilometerheffing voor alle verkeer, Wallonië wil dan weer een wegenvignet. Voor het kleinere Brussel wordt een specifieke regeling bedacht, waar de twee andere gewesten mee voor opdraaien.

Dat Vlaanderen akkoord gaat om op termijn een wegenvignet in te voeren voor personenwagens is opmerkelijk. De Vlaamse regering had vergevorderde plannen voor een wegenvignet naar Zwitsers model, dat chauffeurs eenmalig laat betalen om een bepaalde periode op Vlaamse wegen te laten rondrijden. Maar ze liet die plannen drie jaar geleden onder druk van Nederland varen. De Nederlanders overtuigden Vlaanderen om samen een slimme kilometerheffing in te voeren. Gebruikers van Belgische en Nederlandse wegen zouden een vergoeding betalen volgens het aantal kilometers dat ze afleggen. Afhankelijk van het tijdstip, dal- of spitsuren, en de milieuvriendelijkheid van hun voertuig zou de kilometerheffing dalen of stijgen. Vrachtwagens waren eerst aan de beurt, later moesten ook personenwagens volgen.

De nieuwe Nederlandse regering torpedeerde die plannen echter. Minister-president Mark Rutte liet Peeters vorige week weten dat Nederland de kilometerheffing begraaft. De Vlaamse regering liet prompt weten hoe dan ook door te gaan met de kilometerheffing, die ze dan samen met Wallonië en Brussel zou invoeren. Na dat overleg houdt de kilometerheffing wel stand voor vrachtwagens, maar grijpt Vlaanderen voor personenwagens terug naar het wegenvignet. Europa kan nog wel roet in het eten gooien.

"We bekijken nu wat mogelijk is, er is pas een akkoord als er over alles een akkoord is", zegt Peeters. Een werkgroep met vertegenwoordigers van de drie gewesten bereidt een en ander de komende weken grondig voor. Vrachtwagenchauffeurs zullen vanaf 2013 moeten betalen als ze België willen doorkruisen. Wanneer het wegenvignet voor personenwagens wordt ingevoerd, is nog niet duidelijk. De werkgroep moet ook de tarieven invullen, en bekijken hoe de eventuele bijdrage van de Belgen gecompenseerd kan worden via de verkeersbelasting.

Bron: De Morgen.be


Eigen mening:
Een typisch staaltje van logisch Belgisch denken, wegenvignet of kilometerheffing? Het kan toch niet zo moeilijk zijn hierin een beslissing te nemen. Zoals iedereen wel weet of in veel periodes merkt is België een transitland, half Europa passeert ons kleine landje, wegen worden zienderogen kapot gereden door de grote hoeveelheden autovervoer en nog maar te zwijgen over het zware vrachtverkeer. Volgens de minister van verkeer kosten deze werkzaamheden aan onze wegen enorm veel geld en bezorgt het ons nog lange files. Het zou nochtans veel makkelijker kunnen zoals er reeds in andere landen in Europa wordt toegepast. Bijvoorbeeld zoals in Zwitserland, hier laat men de chauffeurs eenmalig betalen om een voor een bepaalde periode in dat land te rijden. De Vlaamse regering had hier nochtans al vergevorderde plannen in maar onder druk van Nederland zijn ze toch bezweken. Kortom,na vele verschillende scenario’s gaat Minister Peeters “het nog allemaal eens goed bekijken”…….. De titel is dus niet echt toepasselijk?!

katrien.anthonis
17th November 2010, 15:11
De Belgen betalen reeds voor de wegen die ze gebruiken d.m.v. belastingen. Ik vind dus niet dat zij een vignet of hun kilometers extra moeten betalen. Wel ben ik een sterke voorstander van zulk vignet voor buitenlandse chauffeurs die België willen doorkruisen.
In vele landen moeten wij ook betalen om hun wegen te mogen gebruiken.
Het zou een enorme bron van inkomsten zijn voor ons landje. Iets wat zeker welkom is in tijden als deze.