PDA

Bekijk de volledige versie : Situatie stabieler in Oost-Vlaanderen


Melissa Van Ostaeyen
14th November 2010, 18:08
In Oost-Vlaanderen is de toestand (wateroverlast, nota van mezelf) "algemeen gesteld stabieler geworden". Dat laat het provinciaal coördinatiecomité weten. Alle aandacht gaat nu naar de toestand van de Dender. Veertien gemeenten zitten ondertussen in de gemeentelijke fase van het rampenplan.


Geraardsbergen. De Dender staat 46 centimeter boven het alarmpeil en heeft een debiet dat vijf keer het normale bedraagt. Dat zeg veiligheidsdirecteur Luc Bauwens van de provincie Oost-Vlaanderen. Momenteel wordt de focus op de hulpverlening naar de Denderstreek verplaatst. In de Vlaamse Ardennen verbetert de situatie.

Zondagmorgen is gestart met de evacuatie van een vijftigtal woningen in Geraardsbergen. Volgens het provinciaal coördinatiecomité Oost-Vlaanderen doen de grootste problemen zich voor in de Denderstreek. "Er worden elf militairen en drie boten gestuurd", aldus veiligheidsdirecteur Luc Bauwens. "De Civiele Bescherming stuurt ook twee pompen: een die 24.000 liter per minuut en een andere die 12.000 liter per minuut kan verwerken." Daarnaast worden ook duizend volle en duizend lege zandzakjes gestuurd.

In de rest van de provincie lijkt de situatie zich te stabiliseren en zelfs gunstig te evolueren. "Zeker met de vooruitzichten dat het minder of niet meer gaat regenen." In Ninove en Leupegem (Oudenaarde) en op andere plaatsen in de Vlaamse Ardennen kunnen geëvacueerde bewoners naar huis terugkeren.

"Het stopte vannacht een tijd met regenen, waardoor de situatie in elk geval niet verslechterde", aldus Julie Clément van de provincie. "Algemeen gesteld is de toestand in Oost-Vlaanderen stabieler geworden. Dat wil niet zeggen dat we geen problemen meer verwachten, want ondertussen begon het opnieuw te regenen en een aantal gemeentebesturen konden we nog niet spreken."

Ramptoeristen
De brandweer van Ninove roept ramptoeristen op om thuis te blijven. Ramptoerisme bemoeilijkt de hulpverlening en veroorzaakt schade. Eerder deed de provincie Oost-Vlaanderen een gelijkaardige oproep. De brandweer van Ninove roept wandelaars en mountainbikers op om niet langs het afgesloten jaagpad te fietsen. Zondagnamiddag zal een helikopter van de federale politie over het gebied vliegen en ramptoeristen vragen om te vertrekken.

Ninove en andere rampgebieden worden bezocht door ramptoeristen. "Wagens die door het water rijden veroorzaken golven die nog meer schade aan eigendommen aanrichten. De golfslag zorgt ervoor dat water over de zandzakjes de huizen binnenloopt", aldus luitenant Bombeke. "Daarnaast verhinderen voertuigen van ramptoeristen het hulpverleningswerk, want in sommige straten is er maar één rijstrook beschikbaar."

Evacuaties
Beveren, Deinze, Geraardsbergen en Brakel zitten nu ook in de gemeentelijke fase van het rampenplan, wat het aantal in Oost-Vlaanderen ondertussen op veertien brengt. Er werden mensen geëvacueerd of vrijwillig opgevangen in Oudenaarde, Brakel, Geraardsbergen, Lebbeke, Ninove en Erpe-Mere. In die laatste gemeente, Deinze en Ninove (Outer) zijn wel bijkomende kritieke punten gesignaleerd.

Zondagochtend werden in het centrum van Geraardsbergen vijftig woningen verplicht ontruimd omdat de Dender 42 centimeter boven haar alarmpeil staat. "De erg bedreigde huizen en minder mobiele mensen uit de Karmelietenstraat en de Beekstraat worden verplicht geëvacueerd", aldus brandweercommandant Bert De Clercq. "Het probleem is dat watermeters soms in kelders van woningen staan, waardoor de elektriciteit bij waterinsijpeling uitvalt."

Toch is er ook positief nieuws uit Geraardsbergen. "De Molenbeek in Goeferdinge trekt terug en ook in Lierde en Ophasselt staat de beek praktisch terug in haar winterbedding. Daar kan een aantal straten terug opengesteld worden."

In het gehucht Zandbergen zijn sinds gisterenavond al evacuaties aan de gang. Daar stond het water tot dertig centimeter in de woningen.

Afgesloten wegen
Bijkomend werden een aantal wegen afgesloten: de N46 ter hoogte van rond punt Zwalm, de N60 Ronse-Doornik aan de grens met Henegouwen, de N8 Jagerstraat in Brakel (het centrum is intussen opnieuw vrij), de N437 aan de 's Gravenstraat in Nazareth, de N465 aan de Geraardbergsesteenweg in Gontrode (Melle), de N461 in Zomergem, de N409 in Aalter, de N43 in Deinze, de N416 in Wichelen ter hoogte van Bohemen en Margote, de N47 in Lebbeke en de N9 in Aalst. (belga/adb/eb)

bron:
http://www.hln.be/hln/nl/9080/Wateroverlast/article/detail/1182362/2010/11/14/Situatie-stabieler-in-Oost-Vlaanderen.dhtml

Eigen mening: De schade die het water aanricht is verschrikkelijk, dus ik kan vooral niet begrijpen dat ramptoeristen even een kijkje komen nemen, om het dan nog maar een beetje lastiger te maken. Deze morgen las ik als kop in de krant 'Vlaanderen verzuipt' en ik denk dat dat een perfecte samenvatting is.