PDA

Bekijk de volledige versie : Verdwenen botziekte keert terug bij gamende kinderen


NuyensEvelynne
14th November 2010, 16:53
Een verlammende beenderziekte steekt tegenwoordig verrassend opnieuw de kop op. Vooral kinderen die vaak gamen en weinig buiten spelen hebben er last van. De ziekte kwam frequent voor in de negentiende eeuw en was toen toe te schrijven aan armoede.
Een Britse studie stelde vast dat de botziekte weer aanwezig is bij een vijfde van de kinderen, terwijl de ziekte sinds 1930 was uitgeroeid in het land. Dat meldt de Britse tabloid The Sun. Oorzaak is een gebrek aan vitamine D. Dat wordt aangemaakt in contact met zonlicht. Zonder vitamine D worden de beenderen van kinderen zwak.

Het fenomeen dook pas de laatste jaren opnieuw op. Waar vroeger vooral kinderen uit de arme laag van de bevolking getroffen werden, merken de wetenschappers de ziekte nu ook op in de middenklasse. Volgens Professor Nicholas Clarke van het Algemeen Ziekenhuis in Southampton komen kinderen te weinig buiten. En daar zijn computerspelletjes een belangrijke oorzaak van.

Artsen schrijven de ontwikkeling toe aan een combinatie van eetgewoonten en de moderne levensstijl. Ons lichaam heeft in principe genoeg aan twintig minuten natuurlijk zonlicht per dag om onze gehalte vitamine D op punt te houden. (gb)

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetenschap/article/detail/1182483/2010/11/14/Verdwenen-botziekte-keert-terug-bij-gamende-kinderen.dhtml
Datum: 14/11/2010

Eigen mening: Dit is alweer een nadeel van gamen. De kinderen worden niet alleen agressief, maar ze kunnen er ook nog ziek van worden. Het is goed dat ze dit hebben onderzocht, zodat misschien meer ouders hun kinderen zouden verplichten om buiten te gaan spelen in plaats van binnen te zitten gamen. Het is wel moeilijk om, in de maatschappij waarin wij leven, de gamespelletjes te weerstaan. Er wordt overal reclame gemaakt voor dit soort speelgoed en nu zeker, want de Sinterklaastijd en Kerstmis staan voor de deur.
Bij deze spelletjes gaan kinderen zich ook isoleren, want ze spelen constant alleen. Er bestaan uiteraard wel spelletjes die je met verschillende spelers kunt spelen zoals de WII of playstation. Uiteindelijk blijft het wel leuker om een gezelschapspelletje te spelen of met je vrienden te gaan bowlen…

Sanne.Cocx
14th November 2010, 17:28
Gamen heeft, net zoals bijna alle andere dingen, voor- en nadelen.
Ja, sommige games zijn agressief maar hoeveel andere dingen in onze maatschappij zijn er wel niet agressief? Als iemand een misdaad pleegt naar aanleiding van een game dat door miljoenen andere mensen gespeeld wordt die een blanco strafblad hebben. Wie is dan de schuldige?

Deze ziekte is geen rechtstreeks gevolg van het gamen.
Maar wel van een tekort van vitamine D.
Ik wil gerust geloven dat dit vaker voorkomt bij gamers omdat zij vaker binnen zitten.

Maar er zullen best ook mensen zijn die constant binnen zitten met een ander doel. Net zoals er heel wat gamers nog wel buiten komen.

Daarnaast moet je met alles verantwoord omgaan, ook met zulke activiteiten.
Het lijkt me ook logisch dat je als ouders grenzen stelt wanneer je kind hele dagen aan zijn playstation vast hangt.

In verband met de reclame voor Sinterklaas en Kerstmis, wil ik even zeggen dat er voor alle soorten speelgoed heel veel reclame wordt gemaakt.
Natuurlijk is het wel moeilijk hieraan te weerstaand als je kind allemaal vrienden heeft die gamen. Maar zoals ik al zei, alles heeft zijn voor- en nadelen dus het lijkt me niet verkeerd dit aan je kind te geven zolang je ervoor zorgt dat je kind zijn leven nog uit meer bestaat dan met zijn duimen bewegen.

LissevM
15th November 2010, 09:28
Gamen heeft inderdaad vele negatieve kanten, maar zoals Sanne zei, ligt het ook vaak in de hand van de ouders of ze hun kinderen dagenlang laten spelen met deze videospelletjes.

Buiten spelen is goed voor je, dat weten we allemaal. Maar je kan je kind toch moeilijk naar buiten sturen als het weer slecht is. (Zoals het de afgelopen dagen is...) Je moet je kinderen bezig houden en kleine kinderen raken al snel verveelt. Terwijl met zo'n videogame kunnen deze jongens of meisjes zich wel een uurtje zoet houden.

Ja, er zijn geweldadige games die kinderen agressief maken.
Ja, games spelen is niet zo leerrijk als een spelletje 'Trivial Pursuit'.
Maar ook een dikke NEE voor het feit dat men hier in dit artikel suggereert dat het vaker bij 'gamers' voorkomt dan bij andere mensen.
Er zijn in verhouding waarschijnlijk meer jongeren die gamen dan jongeren die amper buitenkomen om te lezen in een goed boek. Ik denk dat we die vergelijking toch ook wel eens moeten maken.

Een goede oplossing voor dit probleem ligt bij de ouders zelf. Ik zou mijn kind dit speelgoed niet afpakken, maar ik zou er van begin af aan grenzen bij stellen.

wim leenaerts
15th November 2010, 10:47
Ja, er zijn geweldadige games die kinderen agressief maken.
De vraag is maar of gamers agressief worden door het spelen van agressieve games of dat van nature agressieve jongeren zich sneller aangetrokken voelen tot agressieve games.
Ja, games spelen is niet zo leerrijk als een spelletje 'Trivial Pursuit'.
Dat hangt er toch maar vanaf wat je 'leerrijk' noemt. Bij trivial pursuit leer je misschien een hoop feiten en weetjes, in die zin zou je dat spel 'leerrijk' kunnen noemen ja. Maar bij bepaalde computergames krijg je inzicht, coördinatievermogen, inlevingsvermogen, leer je anticiperen, krijg je betere visuele vaardigheden enz. It's not all bad.
Maar ook een dikke NEE voor het feit dat men hier in dit artikel suggereert dat het vaker bij 'gamers' voorkomt dan bij andere mensen.
Als men die ziekte bij 100 kinderen vaststelt en 95 daarvan zijn fervente gamers, dan is het niet echt suggereren, dan is het duidelijk een verband vaststellen en ik vermoed dat het zo ook gegaan is in het onderzoek. Maar je hebt wel gelijk dat de vertaling van het artikel en de krantenkop weeral erg misleidend zijn. In het originele artikel (http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/3225824/Game-addict-kids-hit-by-extinct-bone-disease.html) is ook de kop misleidend, maar wordt in het artikel niet uitdrukkelijk de link gelegd met gamen. Wel een gebrek aan zonlicht, wat dan te wijten zou zijn aan het constant binnen gamen. Er wordt ook duidelijk gezegd dat ook onze voeding een probleem is, zuivelproducten en vette vis (beide bronnen van vitamine D) worden steeds minder gegeten.
Dus deze ziekte louter en alleen toeschrijven aan gamen is wel erg vrij geïnterpreteerd :rolleyes: