Inloggen

Bekijk de volledige versie : Waterellende houdt Vlaanderen in de greep


anneleen.van.saet
13th November 2010, 16:08
De brandweer is in heel Vlaanderen druk in de weer met de voorspelde wateroverlast. Zo werden twaalf personen geëvacueerd in het rusthuis aan de Boneputstraat in Bree. Het medisch interventieplan Limburg is afgekondigd. In Oost-Vlaanderen werd het provinciaal rampenplan afgekondigd. In Kruibeke wordt een dijk gebroken en de Potpolder wordt als bufferbekken gebruikt. Zo'n honderd huizen dreigen er onder te stromen. In Maarkedal loopt het water de huizen al binnen, meldt de burgemeester. De wachtbekkens zitten er overvol. Pas vanaf zondagavond zou het geleidelijk minder gaan regenen. Verwacht wordt dat er zeker tot maandagochtend problemen zullen zijn. "Het ergste moet nog komen", zei de burgemeester van Merchtem.


© belga
Vannacht heeft het onophoudelijk geregend en vanochtend werden een aantal wachtbekkens opengezet om het overtollige water op te vangen. Vooral voor het Pajottenland en de Vlaamse Ardennen werd gevreesd. In Oudenaarde en omgeving waren de zandzakjes zo goed als op omdat heel wat mensen gisteren al hun voorzorgen namen. Rond 8 uur trad de Maarkebeek er buiten haar oevers en liepen verscheidene huizen onder water. In de voormiddag zijn de alarmpeilen van verschillende beken in de Vlaamse Ardennen overschreden en worden op sommige plaatsen historisch hoge waterstanden gebroken. In Londerzeel werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

Limburg
In Limburg zijn de hulpdiensten bezig het rusthuis Boneput aan de Boneputstraat in Bree te evacueren omwille van de wateroverlast. Zaterdag rond 9 uur werd het medisch interventieplan Limburg (MIL) afgekondigd om de bewoners te evacueren. Op het gelijkvloers stond tien tot vijftien centimeter water. Oorzaak waren verstopte putjes door bladeren en ander vuil. "Er zaten op de getroffen verdieping achttien mensen, twaalf personen worden geëvacueerd. Zes personen zijn opgevangen in het rusthuis zelf of bij hun kinderen. De andere twaalf gaan naar rusthuizen in de buurt. Het krijgt al voor de derde keer te maken met wateroverlast", aldus commandant Jos Vandermeulen van de brandweer van Bree.

"We gaan nog met de directie en de poetsploegen samenzitten om te zien wanneer de getroffen kamers gereinigd kunnen worden. We gaan proberen een zestal kamers tegen vanavond terug proper te krijgen, maar het zal moeilijk worden, zolang het blijft regenen", besluit commandant Vandermeulen. Het stadsbestuur van Bree heeft onlangs de plannen voor een bufferbekken goedgekeurd, maar er wordt alles aan gedaan om het bekken zo snel mogelijk te realiseren.

Antwerpen
De hevige regenval heeft de voorbije nacht ook voor problemen gezorgd in Antwerpen. De hulpdiensten kregen een veertigtal oproepen voor ondergelopen straten en huizen. De brandweer kreeg versterking van de Civiele Bescherming en de stadsdiensten om de wateroverlast onder controle te krijgen. Vooral het oosten, noorden en zuiden van de stad zijn getroffen, laat de lokale politie van Antwerpen zaterdag weten.

De problemen begonnen vrijdagavond om 17 uur aan de Groenendaallaan. De rijbaan was daar volledig onder water gelopen. Om 23 uur liep de drukke Turnhoutsebaan volledig onder water. Twee rijstroken werden daar afgesloten. Vanaf 2 uur verergerde de situatie snel. Tussen 2 en 6 uur werden verschillende straten en tunnels afgesloten.

De hulpdiensten geven prioriteit aan wateroverlast in woningen. Ondergelopen straten en kruispunten komen op de tweede plaats. Om het grote aantal oproepen te kunnen verwerken, was er bijstand van de Civiele Bescherming. Om halfzes werden er aan de stadsdiensten extra pompen gevraagd omdat het op dat moment beschikbare materiaal ontoereikend was om alle wateroverlast op te lossen.

Rijgedrag aanpassen
De politie roept bestuurders nadrukkelijk op om hun rijgedrag aan te passen. Chauffeurs moeten rekening houden met watergladheid en op verschillende plaatsen kunnen kruispunten en straten afgesloten zijn doordat ze blank staan.

Ook op de ring van Antwerpen is er in de vroege ochtend wateroverlast ter hoogte van Antwerpen-Zuid. In de richting van Gent is de rechterrijstrook daardoor versperd. Dat meldt de Wegpolitie Antwerpen. Op de A12 meldt de politie wateroverlast ter hoogte van de Bevrijdingstunnel. De tunnel is er afgesloten.

Brussel
Op de Brusselse ring in Wezembeek-Oppem is er in de loop van vrijdagavond enkele keren wateroverlast geweest. Op de buitenring was er wateroverlast rond 21 uur en moest de brandweer van Zaventem tussenkomen om riolen vrij te maken. Twee rijstroken werden hierdoor gedurende een half uur afgesloten.

Kort na middernacht meldde de federale politie wateroverlast op deze plaats, ditmaal op de binnenring. De linkerrijstrook is er versperd.

Wallonië
Ook de regio 'Wallonie picarde' is getroffen door wateroverlast. In Leuze-en-Hainaut en Doornik wordt de brandweer overspoeld door oproepen. In de regio's Aat en Moeskroen zitten de rioolputjes dicht door bladeren, wat voor overstromingen zorgt. In Lessen, meer bepaald in het dorp Ellezelles, is aan de burgemeester gevraagd om enkele gehuchten die blank staan, te sluiten.

Volg de ontwikkelingen op de voet op www.overstromingsvoorspeller.be. (belga/jv/ep)

BRON: de morgen 13/11/2010

Mening:

Natuurlijk is de regenval van de laatste dagen de boosdoener bij de overstromingen maar ook wij, de maatschappij, zijn niet vrij te pleiten van schuld.
Heel Vlaanderen is volgebouwd en waar er geen gebouwen staan, ligt er asfalt en beton. Geen regendruppel die daar door kan. Het water verzamelt zich dus op laaggelegen stukken waar ook alles volgebouwd en gebetoneerd is en stroomt dus de huizen binnen en de straten op.
Al jaren vragen mensen die steeds opnieuw getroffen worden door wateroverlast om maatregelen, maar blijkbaar is de oplossing niet zo eenvoudig; je kan moeilijk huizen gaan afbreken en wegen en parkeerplaatsen opbreken.