PDA

Bekijk de volledige versie : Myanmar laat oppositieleidster vrij


VanGenechten.Steven
13th November 2010, 14:54
Myanmar laat oppositieleidster vrij

Het militaire regime in Myanmar heeft oppositieleidster Aung San Suu Kyi vrijgelaten. De voorvechtster van de democratie en winnaar van de Nobelprijs voor de vrede bracht vijftien van de voorbije 21 jaar in gevangenschap door.

Aung San Suu Kyi.

De autoriteiten in Myanmar verwijderden zaterdagochtend de barricades die voor het huis van de 65-jarige Suu Kyi(1) waren opgesteld. Onder de militaire junta zat de vrouw sinds mei 2003 onder huisarrest.

Het is niet bekend waarom Suu Kyi plots in vrijheid wordt gesteld. Suu Kyi won in het verleden verkiezingen in Myanmar, maar de junta ontzegde haar de toegang tot de macht.

De oppositieleidster riep haar medestanders op om 'samen te werken, voor de toekomst van het land'. Ze nodigde hen uit om morgenmidddag naar haar speech te komen luisteren op de zetel van haar partij, de 'National League for Democracy' (NLD). Dat is de partij waarmee ze al sinds 1988 vecht voor een democratisch bestel in het land.

Ouderen
Regeringleiders overal ter wereld waren verheugd over het nieuws van de vrijlating van Suu Kyi. De Amerikaanse president Barack Obama onderstreepte haar 'moedige strijd voor democratie en verandering' in Myanmar. 'Ze is mijn heldin en een inspiratiebron voor iedereen die strijdt voor de mensenrechten in Myanmar en daarbuiten.

De informele groepering der 'ouderen' ('The Elders'), waarvan onder meer Desmond Tutu en Jimmy Carter deel uitmaken, riep de militaire junta in Myanmar op om ook de andere politieke gevangen vrij te laten. 'De vrijlating van Aung San Suu Kyi is een heel belangrijke daad, maar men moet niet vergeten dat er nog meer dan tweeduizend andere politieke gevangenen zijn. Die moeten ook vrijgelaten worden', stelt de groepering

bron: De tijd
link: http://www.tijd.be/nieuws/politiek_-_economie_internationaal/Myanmar_laat_oppositieleidster_vrij.8986702-3145.art
datum: 13 november 2010

mening:
De vrijlating van Aung San Suu Kyi is een stap in de goede richting. Er is echter nog heel wat werk aan de winkel is in Myanmar. Het feit dat er nog 2000 andere politieke gevangenen in het voormalige Birma vast zitten versterkt dit gevoel. Of Myanmar nu politiek stabiel zal worden in de komende jaren ? Ik betwijfel het ten zeerste.

Willem Timmermans
13th November 2010, 15:51
Aftredend vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere hoopt dat de vrijlating van Aung San Suu Kyi in Myanmar "het begin kan vormen om eindelijk de democratische transitie te beginnen" in het land.

Hij herinnert eraan dat België de vrijlating wenst van al wie in Myanmar om politieke redenen gevangen zit.

Politiek motief
De laatste verlenging met achttien maanden van het huisarrest van Aung San Suu Kyi in 2008 gebeurde volgens Vanackere met "louter politieke motieven". "Ze moesten verhinderen dat ze aan de verkiezingen van 7 november zou deelnemen." Vanackere stelt vast dat die verkiezingen niet tot de gewenste democratische opening hebben geleid, "ondanks de beperkte deelname door enkele onafhankelijke partijen". Hij hoopt dan ook dat de vrijlating van Aung San Suu Kyi "het beginpunt kan vormen om eindelijk de democratische transitie in Myanmar te beginnen".

Nooit meer
De Birmaanse overheid mag de Nobelprijswinnares nooit meer van haar vrijheid beroven en moet haar toestaan de politieke rol te spelen die haar toekomt. "De Birmaanse overheid moet alle democratische geledingen in het land toelaten hun rol te spelen in de Birmaanse maatschappij", meent Vanackere.

Nationale verzoening
De minister herinnert er ook aan dat België de vrijlating wenst van alle andere politieke gevangenen: "Dit is de noodzakelijke voorwaarde voor het op gang brengen van een breed proces van nationale verzoening in Myanmar."

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1182221/2010/11/13/Vanackere-hoopt-op-begin-democratie-Myanmar.dhtml

Eigen mening:
Ik ben ook blij dat het er eindelijk van gekomen is. Ik vermoed trouwens dat het militaire regime zich de laatste tijd positiever wil opstellen t.o.v. de buitenwereld maar ook t.o.v. het eigen volk. Met de (waarschijnlijk wel vervalste) verkiezingen en het niet verlengen van het huisarrest van Aung San Suu Kyi geeft het een antwoord op de kritiek afkomstig van de buitenwereld en de binnenlandse oppositiepartijen.