PDA

Bekijk de volledige versie : Geen geld voor politiecontroles in het weekend


Yana Daems
12th November 2010, 08:42
De wegpolitie staat in voor de controles op snelwegen, maar kan die 's nachts of in het weekend niet uitvoeren. 'Daar is geen geld voor', zegt Paul Scherens van de vakbond ACOD in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

Bij twee derde van de weekendongevallen is alcohol in het spel. 'De wegpolitie moet een opgelegd aantal ademtests uitvoeren, maar bij gebrek aan middelen gebeuren die overdag in de week, en elke bestuurder moet blazen. In het weekend zijn er geen controles, terwijl ze dan nodig zijn', zegt Scherens.

Alle politiediensten krijgen geld uit het verkeersveiligheidsfonds, ook wel boetefonds genoemd, omdat het gevuld wordt met geld van de verkeersboetes. 'We horen nu dat de federale politie de voorbije jaren een spaarpotje van 4,5 miljoen heeft aangelegd en dat geld gebruikt voor de aankoop van een helikopter. Dat geld moet normaal dienen om de verkeersveiligheid te verhogen', aldus Scherens.

Bron: De Standaard
12/11/2010

Mijn mening:
De meeste ongevallen door dronkenschap gebeuren tijdens het weekend. Maar als er geen controles zijn, dan denken de mensen dat ze zich niet moeten inhouden met het drinken van alcohol. De autobestuurders die zo denken zouden hun lesje wel leren als ze een serieuze boete moeten betalen, omdat uit hun ademtest blijkt dat ze veel te veel gedronken hebben. De politie zou in het weekend ademtests moeten doen, maar dit gebeurt niet omdat er een gebrek is aan middelen. Men zegt dat er een geldgebrek is om ’s nachts en in het weekend controles uit te voeren, maar er is wel genoeg geld voor de aankoop van een helikopter. Dit vind ik dus niet kunnen. De veiligheid van de automobilisten moet toch voorgaan op de aankoop van een helikopter? De 4,5 miljoen die men heeft afgelegd, kon de politie veel beter gebruiken voor de verkeersveiligheid te verhogen. Ik hoop dat men de volgende keer even nadenkt bij de politie alvorens iets aan te kopen dat heel duur is, er zijn zeker en vast dingen (zoals de verkeersveiligheid) die belangrijker zijn.

Charissa
12th November 2010, 15:24
Wat een absurd idee om tijdens het weekend geen alcoholcontroles meer te houden. Zoals meneer Scherens in het artikel aanhaalt, zijn die controles dan juist nodig. Tijdens het weekend gaan er veel mensen met een rijbewijs op café of naar een fuif. Daar durven ze al een glas te veel opdrinken. Zonder er verder over na te denken, stappen ze in de auto en voor ze het goed en wel beseffen, veroorzaken ze een verkeersongeval. Het is niet de eerste keer dat er een dodelijk ongeluk plaatsvindt waarbij minstens één chauffeurs dronken is. Die alcoholcontroles in het weekend zijn dus noodzakelijk en als er geen geld voor is, zouden ze er geld voor moeten vrijmaken. Het is zoals Yana al zei: de politie heeft wel geld om een helikopter te kopen, maar niet om ’s nachts controles te houden. Het plaatje klopt gewoon niet. De politie zou haar prioriteiten beter moeten stellen.

Diethe Segers
12th November 2010, 15:34
Dit is gewoon absurd! Waarom controles door de week, en dan nog overdag? Mensen die van hun werk komen zullen geen pintje te veel op hebben hoor!
Zoals Yana en Charissa al aanhaalden: de controles in het weekend zijn broodnodig! Elke week of maand staat er wel een artikel in de krant dat te maken heeft met verkeersongevallen. En het gebeurt dikwijls dat er een dronken chauffeur bij betrokken is.
Het is net dan dat ze moeten controleren. Mensen gaan naar een feestje of fuif, drinken iets en voor ze het weten hebben ze te veel op. En toch kruipen ze achter het stuur. Controleer dan, er zullen veel meer mensen 'prijs' hebben dan door de week.

De politie zou dit moeten weten: laat ze efficiënte controles doen en vergooi geen geld aan het kopen van een nieuwe helicopter!