PDA

Bekijk de volledige versie : Het recht om te worden vergeten


Barst
11th November 2010, 13:52
Het recht om te worden vergeten


Europa geeft zijn burgers straks het recht om te worden vergeten. Europees Commissaris Viviane Reding heeft namelijk haar aanzet klaar voor de nieuwe Europese privacywet, en daarin is dit nieuwe recht opgenomen. We zouden dus mogen eisen dat lasterlijke, vervelende of gewoon achterhaalde informatie over onszelf van het internet en uit commerciële databases verdwijnt, en niet voor eeuwig in Google blijft opduiken of aanleiding blijft geven tot spam.


Dat is veelbelovend. Maar ik hoop dat het Europa ernst is om niet alleen een mooi klinkend principe uit te vaardigen, maar het ook om het af te dwingen.

Vaak horen we vertellen - vooral door Amerikaanse bedrijven als Facebook en Google - dat onze Europese visie op privacy achterhaald is. Zij zijn erin geslaagd een mythe te creëren: de mythe dat de nieuwe generatie, de millennials, geen nood meer voelt aan privacy. Jongeren leven hun leven in het publiek op het internet en voelen zich daar goed bij. Wie wél nog zeurt over privacy, bewijst dus vooral dat hij een ouwe zak is.

Precies het omgekeerde is waar. De millennials worden zich ondertussen, veel meer dan hun ouders, bewust van de sporen die ze op het internet achterlaten. Ze weten hoe belangrijk die sporen zijn voor hun carrière en hun relaties. Toegegeven: bij velen onder hen ontstaat dat besef heel plotseling, de dag na het behalen van hun einddiploma, wanneer ze beginnen te solliciteren. Voor sommigen van hen is het op dat moment al te laat: ze hebben, jaren eerder, al jeugdzonden bedreven die in Google opduiken zodra een potentiële werkgever hun naam in het zoekvenster tikt.

Reken maar dat deze jongeren straks het recht zullen opeisen om vergeten te worden. Of vinden wij het rechtvaardig dat deze jongeren vandaag, morgen en over twintig jaar nog steeds de gevolgen moeten dragen van hun onbezonnenheid van vijf jaar geleden - toen veel mensen nog niet beseften dat informatie op het internet nooit meer verdwijnt?

Ik hoop dus dat het Europa ernst is. Want terwijl Reding de laatste hand legde aan haar tekst, hadden haar medewerkers blijkbaar geen tijd om te reageren op de onthutsende revelaties van The Wall Street Journal over Rapleaf, het bedrijf dat Facebook-gegevens koppelt aan 'anonieme' surfgegevens en zo gedetailleerde profielen kan verkopen aan politieke partijen en andere organisaties. Reding vond het niet nodig om duidelijk te verklaren dat Europa niet zal aanvaarden, dat Amerikaanse bedrijven op dergelijke manier omgaan met gegevens van haar burgers.

Bij Amerikaanse commentatoren hoor je tegenwoordig sympathie en zelfs enige jaloezie als ze het hebben over de zorg die Europa heeft voor de privacy van zijn inwoners. Al zijn wij in Europa er vooral voor beducht dat onze gegevens in handen komen van privébedrijven - de tea party-Amerikaan heeft vooral schrik dat 'Washington' in zijn computer zit.

Naar het schijnt gaan Europa en Amerika eerstdaags aan tafel zitten om tot een gemeenschappelijke visie rond privacy te komen. Dat is dringend nodig.


DS, 10-11-2010 (Dominique Minten)

Michael Van Deun
11th November 2010, 16:26
Ik vind dit eigenlijk best wel een goed initiatief of een goed idee. Vooral voor mensen die het iets moeilijker hebben en die toch iets proberen te bereiken, moet hun achtergrond niet altijd openbaar zijn want op die manier worden soms veel deuren gesloten. Ook voor bepaalde mensen, en dan denk ik aan ex-gevangenen, is het niet altijd eenvoudig om opnieuw een plek in de samenleving te krijgen als al die informatie openbaar verschijnt. Uiteraard zeg ik niet dat niemand ervan mag weten, maar vooral de mensen die het moeten weten zoals een toekomstig werkgever. Voor sommigen zou dat inderdaad best wel handig zijn. Maar natuurlijk is niet op alle vlak even goed, want er zou veel misbruik van worden gemaakt. Denk maar aan vrijgelaten moordenaars, verkrachters, pedofielen ... Of het systeem daarop voorzien is en daardoor waterdicht is, weet ik niet ... Maar deze mensen, vind ik, verdienen niet allemaal een nieuwe kans. Sommigen zijn gewoonweg niet te vergeven of te vergeten, en dit systeem moet deze mensen niet uit openbare naam vergiffenis schenken!

Femke.Van.Dyck
11th November 2010, 19:54
Eigen mening:
Toen ik deze titel zag dacht ik eerst dat het om de vergrijzing ging, want dan zou het wel erg zijn dat mensen het recht krijgen om vergeten te worden. Dan krijgen we elke week zo'n geval van 'een dode die pas na 2 jaar wordt gevonden'. Dus verkeerde interpretatie van mij! :)

Nu even over het 'échte' artikel (om misverstanden te vermijden). :)
Enerzijds vind ik het ook een goed idee, want soms ben je niet verantwoordelijk voor wat er op het internet over jezelf verschijnt. En inderdaad gaan er veel verhalen de ronde over mensen die een job niet krijgen omdat er iets ‘verkeerd’ op het internet stond.

Maar anderzijds vind ik dat de informatie die je zelf op het internet post nog altijd je eigen verantwoordelijk is, en waarvoor je ook zelf moet opdraaien. De dingen die je zelf post op Facebook bijvoorbeeld moeten blijven staan. Je moet maar niet zo ‘dom’ of onbezonnen zijn om ‘provocerende’ dingen te posten. Zoals:

(...) 2 hogeschoolstudenten hebben een 0 gekregen op een examen omdat ze gespiekt hadden. Ze waren niet betrapt, maar ze hadden er wel over zitten opscheppen op het internet. (…) Dit was natuurlijk niet slim, want zo zijn hun proffen het ook te weten gekomen.Datum: 25/08/’09
Bron: gva.be

Of
Snelheidsduivels zijn ook niet veilig op Facebook. Vrienden van een snelle chauffeur postten fier een filmpje op zijn pagina waarin de jongeman tegen 260 kilometer per uur langs de kust scheurde. De politie kon niet lachen met de beelden en de Israëli moest voor de rechter verschijnen in Acre hoewel de politie niet duidelijk kon aangeven wanneer de overtreding gebeurde.

Ze kon ook de wagen niet precies identificeren en moest de jongeman het komen uitleggen aan de rechter op basis van de beelden die op zijn Facebookpagina stonden en die gedraaid werden door zijn vrienden. Op het beeldmateriaal is duidelijk te zien dat hij tegen 260 kilometer over de snelweg langs de kust raast. Op die autosnelweg geldt een snelheidsbeperking van....90 kilometer per uur.

Zijn twee vrienden die de beelden maakten en hem aanmoedigden om nog sneller te rijden, werden op hun beurt veroordeeld, meldt de nieuwssite Ynet.Datum: 13/10/’10
Bron: hln.be

Dit biedt natuurlijk ook stof tot discussie…

Mijn vraag is ook: Wanneer beslist men of informatie 'achterhaald' is? En hoe gaan ze dat voor iedereen checken? Ze kunnen toch niet iedereen ondervragen of dit/de feit(en) achterhaald zijn...

Femke.Van.Dyck
17th November 2010, 10:22
KOKSIJDE - Een vrouw uit Koksijde die geen alimentatie betaalde voor haar zoontje, heeft een rechtszaak daarover verloren van haar ex-vriend. De vrouw argumenteerde dat ze geen geld had, maar aan de hand van foto's op Facebook kon haar ex aantonen dat dat niet klopte.
De man had foto's afgedrukt van haar reisje naar Rome en de nieuwe laptop die de vrouw trots op Facebook toonde. Aan de hand van die foto's argumenteerde hij dat zijn ex-vriendin wel geld had. De rechtbank aanvaardde de Facebook-gegevens als bewijsmateriaal.

'We zien Facebook steeds meer opduiken in de rechtspraak', zegt specialiste familierecht Christine Van Roy in Het Laatse Nieuws. 'Ook als bewijs van overspel kan Facebook steeds meer gebruikt worden. Als je nog niet officieel gescheiden bent, en je staat daar trots met je nieuwe vriend of vriendin, moet je goed beseffen waar je mee bezig bent.'

Bron: standaard.be
Datum: 17/11/2010

Eigen mening:
Het ergste van allemaal is dat het kind eronder moet lijden...
Deze vrouw geeft liever geld uit aan haar eigen 'foliekes' in plaats van aan haar bloedeigen kind!
Ik vind het goed dat de rechter dit als bewijslast beschouwd! Ze had eerst eens twee keer moeten nadenken voor ze wat foto's van haar 'uitspattingen' op Facebook postte.
Dit artikel toont nog maar eens aan hoe sociale netwerksites zijn ingeburgerd en kunnen 'mis'bruikt worden...

Sander.Bogaerts
17th November 2010, 22:17
Het feit dat ze aan die filmpjes/foto's konden geraken wilt ook zeggen dat die personen hun accounts niet goed beveiligden. Je moet an sich slimmer zijn dan dat. Hoewel als je natuurlijk zo iets post ben je niet slimmer. Maar op zich telt het zelfde voor dit forum. Wij worden verplicht op dit forum te posten. Ons mening te geven. En ook wij kunnen eerlijk zijn en ons misschien wel in de nesten werken nu of later of sociaal wenselijk antwoorden. In het laatste geval is er misschien niets aan de hand. Maar door altijd te antwoorden wat mensen willen horen of wat je denkt dat mensen willen horen zal je geweten dan ook niet gaan knagen als je eerlijkheid belangrijk vindt?