PDA

Bekijk de volledige versie : "EU heeft Turkije nodig om wereldspeler te worden"


jeroen.vandyck
11th November 2010, 12:19
"EU heeft Turkije nodig om wereldspeler te worden"

De Europese Unie zal nooit een wereldspeler worden als ze Turkije niet in haar midden opneemt. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan gezegd. In een rapport over de uitbreiding van de Unie plaatste de Europese Commissie gisteren nog een heleboel kanttekeningen bij de kandidatuur van Turkije.

"Zolang wij geen lid zijn van de EU, zal de EU geen wereldspeler worden", reageerde Erdogan nu in een interview met de nieuwszender France 24. Volgens de Turkse regeringsleider kan Turkije een brug slaan tussen de Unie en "1,5 miljard moslims". "De Europese Unie lijkt neer te kijken op zo'n kans", betreurde Erdogan.

"Als lid van de Unie zullen wij geen last zijn. Integendeel, we zullen de EU helpen zich van bepaalde lasten te ontdoen", aldus nog de Turkse premier.
(Demorgen.be)

Mening
Er zijn al verscheidene specialisten die beweren dat het zwaartepunt van onze globale economie verschuift naar Azië. Misschien moet Europa hier wel rekening mee houden als we beslissen over de toetreding van Turkije. Is een aansluiting bij het continent van de 21ste eeuw niet belangrijker dan onze culturele verschillen? Een vraag om over na te denken.

Wim.Caers
23rd November 2010, 19:34
Mening:

Economisch gezien is een toetreding van Turkije tot de EU een zege voor de EU. Met hun groot bevolkingsaantal zorgen zij voor een enorm afzetgebied. Het feit dat de EU een toetreding zou toestaan, kan de landen in het Midden-Oosten wellicht gunstiger stemmen, wanneer zij zien dat westerse landen niet vijandig opgesteld zijn tegenover een moslimland. Toch staat Turkije nog zwak op gebied van mensenrechten. Hier zal zeker nog een hele weg moeten worden afgelegd vooraleer zij effectief zullen kunnen toetreden tot de EU.

Ingeborg
23rd November 2010, 20:26
Persoonlijk vind ik dat Turkije voorlopig nog niet bij de EU moet komen omdat de rechten van vrouwen en minderheden onvoldoende beschermd zijn. Turkije weigert nog steeds vliegtuigen en schepen uit Cyprus toe te laten en het leger heeft nog een te sterke politieke invloed.