PDA

Bekijk de volledige versie : Grootste Belg: 'Toen waren ze nog met tien...'


Barst
25th October 2005, 03:50
Tien genomineerden Grootste Belg bekend

BRUSSEL 25/10 (BELGA) = Pater Damiaan, Ambiorix, Andreas Vesalius, Peter Paul Rubens, Paul Janssen, Eddy Merckx, Gerardus Mercator, Hendrik Conscience, priester Daens en Jacques Brel maken kans om uitgeroepen te worden tot Grootste Belg. Uit een lijst van 111 namen van Belgen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de Belgische samenleving, kozen 25.000 Vlamingen tien finalisten. Hun namen werden maandagavond op Canvas bekendgemaakt. De finale van De Grootste Belg vindt plaats op 1 december. Canvas en Radio 1 eren de winnaar met een standbeeld, dat in het VRT-gebouw komt.

Weblog DS, 24-10-2005 (BVH) BELGA

bram willems
25th October 2005, 09:21
heel sterk vond ik vooral ergens rond de 13e plaats erasmus: met de doodleuke vermelding er bij: hij was 5de in de grootste Nederlander :confused:
kunnen we nu eigenlijk dan echt van een Belg of een Nederlander spreken? die landen bestonden toen toen trouwens nog niet

judithgielens
2nd December 2005, 10:48
Pater Damiaan Grootste Belg

Pater Damiaan

Jef Vermassen was de peter van de winnaar.

Koen Fillet en Phara de Aguirre presenteerden de verkiezing.TV-kijkend Vlaanderen heeft donderdagavond Pater Damiaan verkozen tot "Grootste Belg" in de finale van het gelijknamige VRT-televisieprogramma. Hij werd verkozen uit de shortlist van drie kandidaten: Pater Damiaan (Jozef De Veuster), medicijnenontwikkelaar Paul Janssen, die tweede eindigde, en wielrenner Eddy Merckx. De eindstemming donderdagavond ging gepaard met een show in de Oude Vleeshalle in Mechelen, die rechtstreeks uitgezonden werd op VRT-televisiezender Canvas.

Uitzonderlijke bijdrage
De hele verkiezing van de Grootste Belg heeft maanden geduurd. Talrijke televisie- en radioprogramma's werden eraan gewijd. Aanvankelijk kreeg Vlaanderen een lijst voorgelegd met 111 namen van Belgen die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de Belgische samenleving. 25.000 Vlamingen kozen daaruit tien finalisten: Pater Damiaan, Ambiorix, Andreas Vesalius, Peter Paul Rubens, Paul Janssen, Eddy Merckx, Gerardus Mercator, Hendrik Conscience, priester Daens en Jacques Brel.

De eindstemming onder deze tien vatte maandag 24 november aan. Canvas zond over elke finalist een documentaire uit waarin een Bekende Vlaming als meter of peter optrad. Vlamingen konden per telefoon, SMS of internet hun stem uitbrengen.

Tijdens de show donderdagavond werd eerst de shortlist van drie kandidaten verkozen, vervolgens de laureaat uit die drie. In die laatste fase startten de drie kandidaten met een schone lei. TV-kijkers konden toen enkel nog SMSen en bellen. De meeste stemmen gingen naar Pater Damiaan.

Merckx
Eddy Merckx won 525 wedstrijden op de weg, waaronder zeven keer Milaan-San Remo (een absoluut record), drie keer Parijs-Roubaix, vijf keer de Giro twee keer de Ronde van Vlaanderen en vijf keer de Tour de France.

Janssen
De arts Paul Janssen stichtte in 1953 de NV Janssen Pharmaceutica. Het bedrijf is uitgegroeid tot een van de belangrijkste farmaceutische bedrijven ter wereld. Janssen bracht er tachtig nieuwe medicijnen mee op de markt, waarvan er een recordaantal van vijf op de lijst van onontbeerlijke geneesmiddelen van de Wereldgezondheidsorganisatie staan.

Damiaan
Jozef De Veuster (°1840) trok in 1863 in plaats van zijn broer naar Honolulu. Hij werd daar, bij gebrek aan priesters, meteen gewijd. In 1873 stuurde de plaatselijke bisschop een missionaris naar het eiland Molokaï waar reeds een melaatsenkolonie gevestigd was. Damiaan bleef er de rest van zijn leven en wijdde zich tot zijn dood, in 1889, aan de zorg voor de lepralijders.

De VRT zal de winnaar eren met een standbeeld in het VRT-gebouw in Brussel.

De uitslag:
1. Pater Damiaan
2. Paul Janssen
3. Eddy Merckx
4. Ambiorix
5. Adolf Daens
6. Andreas Vesalius
7. Jacques Brel
8. Gerardus Mercator
9. Peter Paul Rubens
10.Hendrik Conscience

HLN weblog, 01/12/05 23u15

Barst
3rd December 2005, 00:38
Voor Vlamingen is zachtmoedige missionaris de grootste Belg


De Vlamingen hebben zich laten kennen als een zachtmoedig volk door pater Damiaan als grootste Belg aller tijden te kiezen. Wielrenner Eddy Merckx en de uitvinder van vele medicijnen Paul Janssen legden het donderdagavond in de eindstemming op de tv af.


Voor Merckx, de enige nog levende Belg die tot de top-10 doordrong, was dat toch een overwinning. Hij vindt zijn derde plaats mooi genoeg en koos zelf voor Damiaan.

Deze missionaris die het leven van melaatsen verlichtte is een opvallende keuze. Andere landen kozen voor politici: Churchill, Reagan, Adenauer, de Gaulle, Mandela en het koppel Fortuyn-Willem van Oranje. Maar de Vlamingen lieten hun staatslieden bungelen in de onderste regionen van de top-111. ,,Wij hebben geen vader des vaderlands”, was een veelgehoord commentaar.

Hoewel, op plaats vier eindigde een andere opvallende keuze: de legendarische Ambiorix. Zo’n 2000 jaar geleden was heel Gallië (daar was het land der Belgae onderdeel van) bezet door soldaten van de Romeinse veldheer Julius Ceasar. Heel Gallië? Nee, de Gallische leider Ambiorix kwam in opstand en maakte de Romeinen het leven behoorlijk zuur.

Deze woesteling, die volgens zijn standbeeld in Tongeren een vervaarlijke snor droeg, bracht Caesar tot de woorden: ,,Van alle Galliërs zijn de Belgen de dapperste.” Deze woorden komen altijd ter sprake in de eerste geschiedenislessen en ze inspireren kleine Belgjes tot een klein beetje nationale trots, dat ze gauw weer vergeten als ze opgroeien tot Vlaming, Waal of Brusselaar.

Toch heeft Ambiorix nog een grote schare bewonderaars, blijkt uit zijn vierde plaats. Zijn stemmen kwamen vooral uit de Belgische provincie Limburg, waar Ambiorix zijn hoofdkwartier zou hebben gehad. De Limburgers vermoeden dat Ambiorix een toverdrank had: bier. ,,Hij versloeg het machtigste leger ter wereld met pakweg zijn maten uit het café”, zei Ambiorix’ pleitbezorger op tv. Een Limburger van Turkse afkomst koos ook voor deze dappere Belg: ,,Eddy Merckx had de hele farmaceutische industrie achter zich staan. Maar Ambiorix deed het met bier.”

Dat Ambiorix misschien nooit heeft bestaan, zoals de conservator van het museum in Tongeren heeft gesuggereerd, ontmoedigde zijn aanhangers niet: ,,Een surrealistisch land zoals België kan wel een surrealistische grootste Belg gebruiken.”

Uiteindelijk kozen de Vlamingen ingetogen voor pater Damiaan. Zijn enige ondeugd was dat hij pijp rookte. Maar dat was om de stank van rottend vlees bij lepralijders te onderdrukken.

De Walen kiezen op 20 december hun eigen grootste Belg. Ook zij hebben le Père Damien in de top-10. Ambiorix hebben ze in de pan gehakt op nummer 50.


Trouw, 03-12-2005

Barst
3rd December 2005, 15:31
Vlaanderen stemt massaal voor Grootste Belg


De finale van de Grootste Belg op Canvas boeide donderdag gemiddeld 375.000 kijkers. Naar het eerste deel keken 358.000 Vlamingen, naar het tweede deel 390.000. Het einde van de tv-show, toen pater Damiaan als ,,de Grootste Belg'' werd bekendgemaakt, was een piekmoment met 651.000 kijkers.

In verhouding tot de kijkcijfers hebben veel mensen hun stem uitgebracht. Tijdens het eerste deel stemden 79.000 kijkers op hun favoriet in de top-10. Tijdens het tweede deel kwamen er nog eens 130.000 stemmen binnen voor de top-3. In de eerste ronde haalde pater Damiaan 40 procent van de stemmen, Paul Janssen 18 procent en Eddy Merckx 13 procent. Uiteindelijk kreeg Damiaan rond de 51 procent van de stemmen, gevolgd door Paul Janssen met 27 procent en Eddy Merckx met 22 procent.


DS, 03-12-2005(lb)

Frederickx
4th December 2005, 13:15
Grootste Belg is dat wel een goede naam. Ze kunnen er beter grootste Vlaming van maken. Wat heeft ons landje zich weer laten kennen. In plaats van samen met wallonië een grootste Belg te kiezen moet elk landeel zijn grootste belg ( lees Vlaming of Waal ) kunnen kiezen. :confused:

bram willems
7th December 2005, 08:42
[QUOTE=Frederickx]Grootste Belg is dat wel een goede naam. Ze kunnen er beter grootste Vlaming van maken. Wat heeft ons landje zich weer laten kennen. In plaats van samen met wallonië een grootste Belg te kiezen moet elk landeel zijn grootste belg ( lees Vlaming of Waal ) kunnen kiezen. :confused:[/QUOTE]

inderdaad, hoe zielig kan je zijn... We zijn toch 1 land??????? :confused:

Voor de rest vind ik dit geen slechte keuze al had ik toch liever Paul Janssen zien winnen. Hij heeft toch heel wat betekent voor de farmaceutische industrie en voor België
Verder vind ik het wel goed dat Merckx in de top 3 staat. Prestaties in de sport worden toch altijd wat onderschat en Merckx was misschien wel de enige die iedereen in het buitenland kent...

katleen
8th December 2005, 10:54
Ik vond het géén goede verkiezing. Hoe kan je de grootste belg nu kiezen. Elk van de 10 personen heeft heel grote dingen gedaan, elk op een ander gebied!
Plus er zijn zoveel onbekende belgen die ik ook groot vind zoals vb. BeFast team of medewerkers van Artsen zonder grenzen en rode kruis.
Het enige goede aan deze verkiezing was dat je op voorhand verschillende reportages en documentaires kreeg voorgeschoteld. Die vond ik zeker de moeite waard.
Bij die van Merckx kreeg ik kippevel.. Maar ik heb wel iets met wielrennen ;)