Inloggen

Bekijk de volledige versie : Bussen De Lijn hebben elke dag 50.000 minuten vertraging


3s.
8th November 2010, 14:57
De bussen en trams van De Lijn lopen elke dag bijna 50.000 minuten vertraging op, onder meer doordat ze mee in de file staan. Sp.a eist nu meer geld voor een betere doorstroming van het openbaar vervoer.

De openbaar vervoermaatschappij De Lijn telt elke dag 49.943 minuten vertraging. Vlaams parlementslid Jan Roegiers (sp.a) klaagt over een gebrekkig mobiliteitsbeleid.

In de kou

“Minister Crevits zucht al een heel jaar dat de Vlaamse wegen er erg slecht bijliggen. Er werden de afgelopen maanden heel wat aankondigingen gedaan over het herstel van de wegen. Maar ik hoop dat de minister in de toekomst ook meer aandacht heeft voor het herstel van het openbaar vervoer. Die reizigers zijn in haar beleid het afgelopen jaar teveel naar het achterplan verschoven”, vindt Roegiers.

“Bus of tram moeten hét alternatief voor de file zijn, maar we stellen vast dat bus en tram gewoon mee in de file staan”, gaat Roegiers verder. “De doorstroming van het openbaar vervoer moet dé prioriteit worden de komende jaren. Zoals het nu loopt laat De Lijn de wachtende reiziger letterlijk in de kou staan.”

Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V), die momenteel met De Lijn onderhandelt over de beheersovereenkomst 2010-2015, noemt doorstroming op haar beurt "zeer belangrijk". Ze ziet ook wel heil in vrije busbanen, "waar er voldoende draagvlak voor is", maar rekent toch vooral op verkeerslichtenbeïnvloeding. De Lijn hoopt dat laatste snel te kunnen uitrollen.

Bron :http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid988835/bussen-de-lijn-hebben-elke-dag-50-000-minuten-vertraging.aspx
Raadpleging : 08/11/2010

Eigen mening :
Men wil meer en meer mensen met het openbaar vervoer laten gaan, maar het openbaar vervoer is vaak minstens even traag als zelf met de auto gaan. Het openbaar vervoer is beter voor het milieu, maar niet als deze mee in de files staan. Op de autosnelweg zijn vaak al aparte busstroken, maar ik kan begrijpen dat dit in de dorpskom niet altijd mogelijk is, hoewel zo'n maatregelen toch wel nodig zijn.

anne.plessers
9th November 2010, 17:02
Ik vind ook dat men dringend werk moet maken voor een beter openbaar vervoer. Er zijn verschillende punten waar ze aan moeten werken en een heel belangrijk punt is in het artikel al aangehaald, namelijk de stiptheid.
Ook moet er nog hard gewerkt worden aan de toegankelijkheid van het openbaar vervoer. Zo zijn de haltes vaak niet aangepast aan de noden van mensen met een handicap en zijn er vaak enkel maar haltes op echt hoofdwegen, waardoor alleen het centrum van een dorp bereikt kan worden maar andere gehuchten niet. Hiervoor bestaat het fenomeen belbus wel maar deze is ook niet altijd makkelijk te regelen.
Daarbij komt nog eens dat openbaar vervoer niet heel goedkoop is. Wanneer je geen abonnement hebt mag je al rekenen op minstens €1.5 per rit. Dit loopt al snel op en jong zijn is zo al duur genoeg.
Als je dan zo'n prijs vraagt, vind ik wel dat je de service erbij moet aanbieden.