PDA

Bekijk de volledige versie : Gebruik biobrandstof doet uitstoot CO2 stijgen


jens.rymen
8th November 2010, 12:27
De Europese plannen om meer gebruik te maken van biobrandstoffen, zullen ervoor zorgen dat er wereldwijd nog meer CO2

In het onderzoek 'Anticipated Indirect Land Use Change Associated with Expanded Use of Biofuels in the EU' wordt de geplande inzet van biobrandstoffen van 23 EU-lidstaten geanalyseerd. België maakt geen deel uit van het onderzoek, omdat ons land nog geen actieplan hernieuwbare energie heeft ingediend.

Uit de studie blijkt dat het gebruik van meer Europese biobrandstoffen wereldwijd 41.000 tot 69.000 vierkante kilometer extra land zal vergen. De biobrandstoffen komen immers grotendeels uit energiegewassen, die vaak de plaats innemen van voedselgewassen. Daardoor moeten boeren voor het kweken van voedsel op zoek naar nieuw land, waarvoor dan weer regenwoud wordt gekapt.

Tot 167% meer CO2
Biobrandstoffen zullen op die manier tot 2020 instaan voor een bijkomende uitstoot van 27 tot 56 miljoen ton CO2

Bron: www.gva.be

Eigen mening: Dit artikel toont aan dat niet alle nieuwe energievormen zoveel succes kennen, het klopt dat de boeren nieuwe gronden moeten zoeken en dus bossen zullen moeten kappen. Dit heeft zeer nadelige gevolgen voor het milieu. Het grond idee van dit project is goed, nieuwe en milieuvriendelijke energie gebruiken. De gevolgen die dit soort nieuwe energie met zich meebrengt zijn dan weer zeer erg voor het milieu.
Het is goed dat nieuwe energie en vooral betere energie voor het milieu gebruikt wordt, maar deze moet dan wel werkelijk beter zijn voor het milieu.

ines.van.hove
8th November 2010, 15:47
Het gebruik van biobrandstoffen in Europa zal wereldwijd meer land vergen.

De Europese plannen om meer gebruik te maken van biobrandstoffen, zullen ervoor zorgen dat er wereldwijd nog meer CO2 in de atmosfeer belandt. Dat is de verrassende conclusie van studie van het Institute for European Environmental Policy (IEEP).

In het onderzoek "Anticipated Indirect Land Use Change Associated with Expanded Use of Biofuels in the EU" wordt de geplande inzet van biobrandstoffen van 23 EU-lidstaten geanalyseerd. Uit de studie blijkt dat het gebruik van meer Europese biobrandstoffen wereldwijd 41.000 tot 69.000 vierkante kilometer extra land zal vergen. De biobrandstoffen komen immers grotendeels uit energiegewassen, die vaak de plaats innemen van voedselgewassen. Daardoor moeten boeren voor het kweken van voedsel op zoek naar nieuw land, waarvoor dan weer regenwoud wordt gekapt.

Herziening beleid

Biobrandstoffen zullen op die manier tot 2020 instaan voor een bijkomende uitstoot van 27 tot 56 miljoen ton CO2 per jaar, waarschuwt de studie. Het Europese biobrandstoffenbeleid zal in de komende tien jaar dus 81 tot 167 procent slechter zijn voor het klimaat dan het voortgezet gebruik van fossiele brandstoffen.

België maakt geen deel uit van het onderzoek, omdat ons land nog geen actieplan hernieuwbare energie heeft ingediend.

Volgens Belgische milieu- en Noord-Zuidorganisaties moet ons land gebruikmaken van zijn positie als Europees voorzitter om een grondige herziening van het Europese biobrandstoffenbeleid te vragen.

Bron: www.knack.be

Mening: Als Europeanen nu massaal zouden overschakelen op biobrandstoffen, gaat dit het milieu niet ten goede. Een gebied dat twee keer zo groot is als België zou ontbost moeten worden om de volledige Europese markt te kunnen voorzien van biobrandstoffen. Biobrandstoffen worden namelijk gemaakt uit koolzaad en palmbomen. België zou een voorbeeld moeten zijn in deze kwestie omdat ze Europees voorzitter zijn en hiermee Europa aanzetten tot een herziening die tot minder uitstoot zal leiden.

Steffi.Vissers
23rd November 2010, 12:43
Langs de ene kant zou het goed zijn moesten er alternatieven gevonden worden voor de brandstoffen die men nu gebruikt, want deze zijn erg milieuvervuilend. Ook al zijn er nog fouten in deze vervangingsbrandstoffen, deze kunnen aangepast worden en verbeterd worden. Ik vind dan ook zeker dat men moet doorgaan om nieuwe brandstoffen te ontwikkelen.

Langs de andere kant zouden deze biobrandstoffen ons milieu nog meer schaden dan wanneer we onze gewone brandstoffen verder zouden gebruiken. Daarom kunnen we besluiten dat alles waar bio opstaat niet altijd goed is. We meoten hierbij kritisch zijn en ons baseren op onderzoek.

Maar om tot een besluit te komen, het is goed dat men dingen zoekt om ons milieu enigszins te verbeteren. De oplossingen waar men mee opkomt zullen misschien van de eerste keer nog niet de beste oplossing zijn, maar hier kan men aan sleutelen om zo misschien tot een goed initiatief te komen.

Eva Thijs
23rd November 2010, 16:16
Dat is wel een lastige situatie... Regenwouden mogen niet verder gekapt worden maar we kunnen ook niet eeuwig verder met onze olie die we nu gebruiken om te rijden, te verwarmen,...
En biogas mag alleen biogas genoemd worden als het effectief bio is! Niet als er eerst regenwoud voor gekapt moet worden.
Kunnen we niet gewoon op lucht rijden? dat is er toch genoeg? Kunnen we niet beter onderzoek doen naar hoe we op lucht of water kunnen rijden in plaats van regenwouden te kappen?