PDA

Bekijk de volledige versie : Airbus A380 maakt noodlanding in Singapore


RoxanneHens
4th November 2010, 15:10
Een Airbus A380, het grootste passagierstoestel ter wereld, van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft donderdagochtend in Singapore een noodlanding moeten maken na een ontplofte motor. Er wordt onderzocht of de uitbarsting van de vulkaan Merapi met het voorval te maken heeft. De 459 passagiers kwamen met de schrik vrij.

Het toestel had boven het Indonesische eiland Batam, nabij Singapore, plots motorproblemen gekregen. Na de landing bleek het omhulsel rond een van de motoren zwaar beschadigd te zijn. Televisiezenders meldden intussen dat op Batam brokstukken van het toestel zijn gevonden.

De Indonesische televisie toonde de stukken metaal, sommige zo groot als een deur. 'Ik hoorde een luide explosie en zag een passagiersvliegtuig in de verte laag overvliegen met rook rond een van de vleugels', aldus een ooggetuige tegen MetroTV. Volgens Qantas is er echter geen sprake geweest van een explosie.

Het is niet bekend of de motorische problemen te maken hebben met de uitbarstingen van de Indonesische vulkaan Merapi de afgelopen tien dagen. Vooralsnog lijkt er geen verband te zijn.

Even geen A380's

Qantas liet intussen weten dat ze voorlopig haar Airbus A380's aan de grond zal houden. 'We schrappen alle vluchten van onze A380's totdat we voldoende informatie hebben over vlucht QF32', verklaarde de directeur van het bedrijf, Alan Joyce. Hij preciseerde dat het vliegtuig zes minuten na het opstijgen motorproblemen kreeg.

Joyce benadrukte dat de bestelling van de twintig nieuwe toestellen bij Airbus na het incident niet in vraag wordt gesteld.

Qantas heeft een zeer goede staat van dienst wat betreft veiligheid met slechts één dodelijk vliegtuigongeluk in de negentigjarige geschiedenis: in 1951 kwamen zeven mensen om toen een klein vliegtuig neerstortte voor de kust van Papoe-Nieuw-Guinea.

In het verleden zijn al enkele problemen opgedoken bij de A380's, die sinds 2007 gebruikt worden voor commerciële vluchten van Qantas, Air France, Emirates, Lufthansa en Singapore Airlines. In 2009 maakte een toestel rechtsomkeer tijdens een vlucht van Parijs naar Singapore, omdat een van de motoren uitgevallen was. Dit jaar sprongen de banden van de superjumbojet tijdens een landing in Sydney. Bij geen van beide incidenten vielen gewonden.


Eigen mening

Schandalig. Naar 't schijnt is 'piloot van lijnvluchten' één van de meest en best gecontroleerde beroepen in de wereld. En terecht want ze moeten telkens weer honderden passagiers via het luchtruim verplaatsen. Maar blijkbaar is de controle op de vliegtuigen zelf dan minder streng??
Dit is op z'n zachtst gezegd belachelijk schandalig! Wat voor gruwel er wel niet plaats had kunnen vinden als dit vliegtuig niet op tijd de grond kon vinden.
Een Airbus A380 is dan ook nog eens het grootste passagierstoestel ter wereld. Je zou toch verwachten dat die af en toe eens door een specialist gecontroleerd worden...

RoxanneHens
4th November 2010, 15:25
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20101104_006