PDA

Bekijk de volledige versie : Obama krijgt klappen maar behoudt macht in Senaat


Barst
3rd November 2010, 17:35
Obama krijgt klappen maar behoudt macht in Senaat


Bij de Congresverkiezingen in de Verenigde Staten zijn de Democraten van president Barack Obama dinsdag zwaar afgestraft. De Republikeinen hebben overtuigend de meerderheid verworven in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. In de Senaat behouden de Democraten wel nipt de controle. De macht in Washington is opnieuw verdeeld.


In het Huis van Afgevaardigden stonden alle 435 zetels op het spel bij deze tussentijdse verkiezingen. De Republikeinen hebben 239 zetels veroverd en snoepen 60 zetels af van de Democraten. Vanaf januari zullen zij het lot van Obama’s agenda bepalen. De Democraten strandden op 184 zetels (12 onbeslist).

Om over een meerderheid te beschikken volstaan 218 zetels. Na vier jaar Democratische controle, krijgen de Republikeinen dus opnieuw de controle over het Huis van Afgevaardigden.

Hierdoor wordt het voor de president moeilijker om nieuwe wetten aangenomen te krijgen. Ook zullen wetten die al aangenomen zijn, zoals die over de gezondheidszorg, vermoedelijk opnieuw ter discussie worden gesteld.


Felicitaties

De Democratische Nancy Pelosi is voorzitter af en wordt meer dan waarschijnlijk opgevolgd door de Republikein John Boehner. Hij kreeg al een telefoontje van president Barack Obama die hem feliciteerde met de overwinningen van de Republikeinen. Obama sprak ook zijn hoop uit dat ze raakvlakken zullen vinden om samen te werken. De Republikein noemde de verkiezingsuitkomst een 'afwijzing van Washington, een afwijzing van een grote overheid en een afwijzing van politici die weigeren naar het volk te luisteren'. In zijn emotionele overwinningsspeech riep Boehner president Obama op om een nieuwe koers te varen.


Senaat

In de Senaat houden de Democraten dan weer stand. Ze verliezen zes zetels maar behouden een nipte meerderheid en slagen erin enkele sleutelstaten in hun portefeuille te houden.

Het Democratische zwaargewicht Russ Feingold verloor in Wisconsin van zijn conservatieve rivaal Ron Johnson. In Illinois komt de oude zetel van president Obama in handen van een Republikein. Eerder hadden de Republikeinen al een Democratische Senaatszetel te pakken gekregen in de staten Indiana en Arkansas.

De Democraten konden hun senaatszetel wel veilig stellen in Californië en West Virginia. De grote verrassing is dat de belaagde Democratische voorzitter Harry Reid zijn zetel behoudt. Reid was in het conservatieve Nevada het doelwit bij uitstek van de ultraconservatieve Tea Party. Hij heeft zijn conservatieve tegenstrever, Sharron Angle, overtuigend verslagen. 'Vandaag verkoos Nevada hoop boven angst', zei Reid op een bijeenkomst in Las Vegas. 'Nevada heeft ervoor gekozen vooruit te gaan, niet achteruit.'


Tea Party

De Republikeinen boekten ook een overwinning in Kentucky en Florida waar de door de Tea Party-beweging gesteunde conservatieve kandidaten Rand Paul en Marco Rubio zegevierden. Ik heb een boodschap’, riep Rand Paul in zijn speech. 'Een boodschap die luid en duidelijk is en er niet om liegt. We nemen de regering opnieuw over!'. De Tea Party verloor wel opmerkelijk in de oostelijke staat Delaware. Daar moest Christine O'Donnell, die vooral bekend is om haar strijd tegen masturbatie, het onderspit delven tegen haar Democratische opponent.

De verkiezingen waren een eerste test voor de Tea Party, een amorf gezelschap van mensen die boos zijn over wat zij als een excessieve groei van de overheid beschouwen. In verschillende staten boekten kandidaten van de conservatieve beweging succes, maar lang niet overal.


'Emotioneel gestemd'

De uitkomst toont de frustratie van de Amerikanen over de slappe Amerikaanse economie, de onvrede over de hoge werkloosheid en hun teleurstelling in president Obama, die twee jaar geleden president werd met zijn boodschap van hoop en verandering.

Howard Gutman, de Amerikaanse ambassadeur in België, heeft twee verklaringen voor de uitslag en relativeert de overwinning van de Republikeinen. ‘Bij tussentijdse verkiezingen verliest bijna altijd de zittende president’, aldus Gutman vanmorgen op Radio 1. Volgens hem hebben de Amerikanen ook emotioneel gestemd. 'De slechte economische toestand heeft de onvrede van de Amerikanen aangewakkerd', meent hij.


Blog DS, 03-11-2010