PDA

Bekijk de volledige versie : Belg wil op pensioen op 59e


alaerts.diewert
3rd November 2010, 16:44
De gemiddelde Belg wil graag op zijn 59e op pensioen gaan. Dat blijkt uit een Europese rondvraag van bank-verzekeraar Axa.

Opmerkelijk is dat werkende Belgen minder realistisch zijn dan mensen uit andere landen. Zo menen Spanjaarden en Duitsers dat ze zullen stoppen met werken op hun 64e.

Over het pensioen dat ze zullen krijgen, is de meerderheid van de ondervraagde Belgen positief. Zes op tien meent dat het voldoende zal zijn om rond te komen. Vrouwen zijn over het algemeen wel iets pessimistischer. Volgens Axa komt dat omdat zij meer zicht hebben op het huishoudbudget.

www.jobs.hbvl.be
03/11/10

Eerlijk gezegd kan ik dit best begrijpen!
Mensen gaan op pensioen om toch nog even van hun leven te profiteren. De overheid wil nu de pensioenleeftijd optrekken, wat ik ook begrijp. Wij leven enkele jaren langer dan een tijd geleden. Waardoor het pensioen steeds langer moet betaald worden door de overheid, maar hier is ons systeem niet op voorzien, met als gevolg dat de pensioenleeftijd wordt verhoogd.
Ik kan er wel inkomen, maar we moeten nu al ongeveer 40 jaar werken ... Uiteindelijk hebben we dan nog ±10 jaar de tijd om er van te profiteren. Nu gaat de overheid zeggen: " we gaan allemaal 45 jaar werken!"
Wat denken de mensen, nog minder tijd om te profiteren! Dus je moet het langs twee kanten bekijken en ik denk dat wij als werkende mensen uiteindelijk toch zullen moeten toegeven.

thibaut.verrelst.
3rd November 2010, 18:43
Ik kan dit niet begrijpen!

Ten eerste starten we al later op de arbeidsmarkt omdat we gemiddeld langer studeren dan vroeger. Daarbij komt nog eens zien dat we langer leven ook. Voor een jongetje geboren in 2008 bedraagt de leeftijdsverwachting 78,1 jaar. Voor een meisje is dat 83,1 jaar. Voor ons, gemakkelijkheidhalve heb ik ons geboortejaar op 1990 gezet, hebben jongens een levensverwachting van 73,6 jaar en meisjes een van 80,8 jaar. Wat je zegt is dus waar, aangezien de wettelijke pensioensleeftijd 65jaar bedraagt hebben we nog ongeveer 10 jaar om er van te “profiteren” zoals je het zo prangend zegt. Want profiteren is het juiste woord. Ik zeg niet dat je er niet van mag genieten, maar dat genieten valt wel op de schouders van anderen. Zeker als we praktijken laten doorgaan zoals het uitdelen van brugpensioenen op 50jaar (Opel Antwerpen) en zelfs jonger (VolksWagen Vorst), zij konden natuurlijk ook de vertrekpremie kiezen van 144000 Euro. Brugpensioen vanaf 50, dan kan je er mooi 25 jaar van “genieten”, met er vaak nog eens een mooie premie bij ook. Van het briljante zilverfonds is ook al niet veel in huis gekomen. Hoe gaan we dit allemaal nog betalen? Als de Vlaming niet wat rationeler wordt valt ons systeem vroeg of laat in duigen.

Maar ook goed nieuws 95% van alle leerkrachten is voor zijn 60ste op pensioen. En hej, ik ben voor een verhoging van de pensioensgrens, zolang IK maar op 59 kan gaan profiteren.

Bronnen:
http://doclib.uhasselt.be/dspace/bitstream/1942/140/1/ns-mva-ev-tm_gender_2002.pdf
http://www.ministerjovandeurzen.be/nlapps/docs/default.asp?id=111
http://www.maroc.nl/forums/showthread.php?t=209476
http://www.klasse.be/leraren/archief.php?id=13935

Barst
4th November 2010, 19:19
Belg rekent op pensioen op 60


BRUSSEL - Terwijl landen als Nederland en Frankrijk de wettelijke pensioenleeftijd optrekken naar 66 of 67 jaar, is er één land waar de mensen denken dat ze straks nog altijd op 60 jaar met pensioen kunnen: België.


De Belg is niet de enige die graag vóór zijn 60ste met pensioen zou willen gaan – verre van – maar hij is wel de enige die denkt dat dit nog realistisch is; hij verwacht dat hij op zijn 60 kan gaan. Elders vreest of verwacht men tot 63 of 64 te moeten werken. Dat blijkt uit een studie van verzekeraar Axa.

België is het enige land dat zijn pensioenstelsel nog niet hervormd heeft de afgelopen 15 jaar. En het is wellicht ook het enige EU-land waar wettelijk pensioen op 60 nog kan. Frankrijk, waar de wettelijke pensioenleeftijd ook ‘tussen 60 en 65' lag, schoof deze de voorbije dagen op naar ‘tussen 62 en 67'.

Officieel zegt de Belgische overheid dat de wettelijke pensioenleeftijd hier 65 is, en 65 is inderdaad de leeftijd om het maximumpensioen te kunnen genieten, maar de regelgeving laat wettelijk pensioen toe vanaf 60 jaar zonder een bestraffing (aftrek) voor ‘vervroegd pensioen'. Daardoor werken hier steeds minder mensen na 60. Daarbovenop is België nog een van de weinige landen die het brugpensioen overeind houden: een vorm van vervroegd pensioen vanaf 58, soms zelfs 50, die echter niet meetelt in de pensioenstatistieken.

Iets meer dan de helft van de Belgen is tegen een verhoging van de pensioenleeftijd, leert de Axa-studie. Dat lijkt veel, maar elders is het nog meer. Maar dat is dan weer begrijpelijk omdat de pensioenleeftijd daar al hoger ligt.

Op eigen initiatief langer werken om een hoger pensioenbedrag te bereiken, daaraan denkt maar 8procent van de Belgen, leert de enquête nog. Ook dat verbaast niet: langer werken levert hier nauwelijks meer pensioen op.

Twee op de drie Belgen heeft, volgens Axa, geen idee van de hoogte van zijn toekomstige pensioen. Een kwart denkt ‘ongeveer' te weten hoeveel het zal bedragen. Zelfs van de 50-64-jarigen denkt amper 15 procent zijn pensioen echt te kennen..

70 procent van de mannen denkt ‘dat dit wel zal volstaan'; vrouwen zijn bezorgder: slechts 50 procent denkt dat het zal volstaan.

De ouderen hopen vooral op het wettelijke pensioen. Zij denken dat dit voor 77 procent van hun inkomen zal zorgen. Jongeren rekenen voor ruim de helft van hun inkomen op aanvullende bedrijfspensioenen (22 procent) en op het eigen sparen (31 procent).

Het onderzoek leert verder dat het eerste argument voor de Belg om aan individueel pensioensparen te doen, niet het feit is dat de Belgische pensioenen bij de laagste in Europa zijn, maar de fiscale aftrek die ervoor geldt. Enkele partijen willen die fiscale aftrek afschaffen. Axa denkt dat dit weinig opbrengt omdat de belasting op die pensioenuitkeringen dan ook moet sneuvelen ‘wil men het dubbel belasten vermijden'.

Pierre Devolder, pensioenspecialist van de UCL, pleitte bij de voorstelling van de studie voor een ‘grondige' hervorming van het Belgische pensioenstelsel. ‘Morrelen aan parameters zoals de pensioenleeftijd, volstaat niet meer.' De hervorming moet vooral ‘verantwoordelijkheidsgevoel' bijbrengen voor de pensioenleeftijd. De Zweedse pensioenhervorming doet dat voortreffelijk.

Axa zei nog dat de overheid een rendementsgarantie voor groepsverzekeringen en aanvullende bedrijfspensioenen moét handhaven, maar dat ze de huidige cijfers (3,25 procent voor het werkgeversdeel en 3,75 voor het werknemersdeel) moet aanpassen aan ‘de realiteit van de markt'.


DS, 04-11-2010 (Guy Tegenbos)