PDA

Bekijk de volledige versie : Obama reikt Republikeinen de hand na electoraal pak slaag


Sanne.Brys
3rd November 2010, 10:17
Obama reikt Republikeinen de hand na electoraal pak slaag

De Amerikaanse president Barack Obama is bereid om samen te werken met de Republikeinen. Dat heeft Robert Gibbs, de woordvoerder van het Witte Huis, laten weten na de tussentijdse verkiezingen van dinsdag.

De Republikeinen kregen twee jaar geleden nog klappen, maar beleefden vannacht (Belgische tijd) een wonderbaarlijke herrijzenis. Ze verwerven opnieuw de macht over het Huis van Afgevaardigden en doen de meerderheid van de Democraten in de Senaat slinken.

Obama heeft naar verluidt al gebeld naar de Republikeinen John Boehner en Mitch McConnell. Die eerste zal wellicht Nancy Pelosi opvolgen als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. McConnell is de fractieleider van de Republikeinen in de Senaat.

Obama "kijkt uit naar de samenwerking met hen en met de Republikeinen om punten van overeenkomst te vinden, het land vooruit te helpen en zaken voor het Amerikaanse volk te verwezenlijken", aldus Gibbs.

Schwarzenegger

Ook de gouverneurspostjes werden dinsdag herverdeeld. In de meeste van de staten nemen de Republikeinen de fakkel over. In Californië en New York grijpen de Democraten verrassend de macht.

In Californië moet Arnold Schwarzenegger plaats ruimen voor Jerry Brown. Die politicus versloeg Meg Whitman. De acteur was niet meer verkiesbaar na twee ambtstermijnen. Brown was al gouverneur tussen '75 en '83.

In Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, New Mexico, Kansas, Oklahoma, Tennessee en Wyoming zijn de Republikeinen weer baas.

Bron: gva

Mijn mening:
Het feit dat Obama zijn hand rijkt aan de republikeinen is geen vorm van liefdadigheid, maar dit doet hij uit pure noodzaak. De republikeinen zijn terug aan een felle opmars bezig. Vlak na Obama's verkiezing bedroeg zijn populariteit nog bijna 70%. Dit is is heden bijna gehalveerd. Hij heeft dan wel de hervorming van de ziekteverzekering en de banken erdoor gekregen, en hij kreeg ook groen licht voor zijn economisch relance plan, maar het gros van de Amerikanen geven Obama de schuld van de blijvende hoge werkloosheid en de trage heropleving van de economie.