Bekijk de volledige versie : Personeel jeugdinstellingen staakt na steekpartij
rob.van.beek
2nd November 2010, 13:06
Personeel jeugdinstellingen staakt na steekpartij
De personeelsleden van de instellingen van Mol, Ruiselede en Beernem leggen donderdagmorgen 24 uur lang het werk neer.
Een 15-jarige jongen stak zaterdagnamiddag een opvoedster neer in de gemeenschapsinstelling voor bijzondere jeugdbijstand De Zande in Ruiselede. "De minderjarige in kwestie is de zoveelste 'oneigenlijke plaatsing' zonder oplossing, hetgeen deze keer tot dit dramatisch voorval heeft geleid", melden de bonden.
De collega's zijn zwaar aangeslagen en ontzet. "Al sinds jaren worden de personeelsleden met de problematiek van de oneigenlijke plaatsingen geconfronteerd. Wij beweren niet dat er vanuit de overheid geen inspanningen zijn geleverd, alleen blijken deze ruimschoots onvoldoende."
De vakbonden ACV-Openbare Diensten, het VSOA en de ACOD erkennen en ondersteunen de werkonderbreking, die donderdag om 6.30 uur start en tot vrijdagmorgen loopt
reactie :
Ik versta goed dat de werknemers het werk stil leggen. Deze mensen zetten zich in voor jongeren die op het slechte pad zijn geraakt, en willen deze helpen om terug op het goede pad te geraken. Maar dit loopt niet steeds even vlot. Ik vind het dan ook belangrijk dat de politiek hierbij eens gaat stilstaan. De begeleiders kunnen pas goed werk leveren als ze zelf in veiligheid.
Laten we eerst voor de veiligheid zorgen van de opvoeders, en daarna zal de heropvoeding van de jongeren vanzelf komen.
Jennifer . Verhaegen
2nd November 2010, 21:11
[QUOTE=rob.van.beek]Personeel jeugdinstellingen staakt na steekpartij
Ik versta goed dat de werknemers het werk stil leggen. Deze mensen zetten zich in voor jongeren die op het slechte pad zijn geraakt, en willen deze helpen om terug op het goede pad te geraken. Maar dit loopt niet steeds even vlot. Ik vind het dan ook belangrijk dat de politiek hierbij eens gaat stilstaan. De begeleiders kunnen pas goed werk leveren als ze zelf in veiligheid.
Laten we eerst voor de veiligheid zorgen van de opvoeders, en daarna zal de heropvoeding van de jongeren vanzelf komen.[/QUOTE]
Ik ben het daar zeker met eens. Hoe kunnen opvoeders iemand helpen als ze zichzelf niet 100% veilig voelen? Zeker als er dan echt een slachtoffer valt, voelen die mensen pas echt welk gevaar ze elke dag lopen. Daarom moeten we deze mensen ook bewonderen. Ze gaan zich elke dag inzetten voor de jongeren die anderen niet meer willen helpen. Natuurlijk is het ook begrijpelijk dat ze het werk neerleggen. Zoiets raakt je, zeker als je zelf het zelfde werk doet. Dan heb je even een moment voor jezelf nodig om je daarna terug een 100% in te zetten. Hopelijk gaat de overheid ook wat meer doen aan de veiligheid voor deze mensen.
Emma.Mertens
5th November 2010, 02:10
Ik sluit me ook volledig aan bij Rob en Jennifer, maar vraag me af wat dan toch wel de beste oplossing is. Natuurlijk hebben deze mensen nu een moment voor zichzelf nodig en moet men op zoek gaan naar een manier om dit voorval te verwerken. Maar mijn mening is dat men deze 'foute' plaatsingen aanpakt, en niet de manier waarop de opvoeder met de jongeren omgaat. Je kan toch onmogelijk als een cipier met probleemjongeren omgaan?Juist wanneer deze jongeren op het slechte pad zijn geraakt, hebben ze behoefte aan mensen die hen steunen, geen afgezonderde en extra-beveiligde werknemers... Dus een opdracht voor de politiek: verander wat aan deze plaatsingen, maar laat deze mensen hun job doen zoals ze dit altijd hebben gedaan.
Femke.Verduyckt
5th November 2010, 02:58
Ik heb alle respect voor de werknemers, maar ik twijfel ook of deze staking de beste oplossing is. Deze mensen weten met wat voor jongeren ze werken, dat dit kon gebeuren. Ze zouden ook altijd de opleiding moeten aanpassen, zodat ze voorbereidt zijn op deze voorvallen. Oké, je kan niet voorspellen dat dit gebeurt, maar voorbereid ben je meer waart. Zo kan je het ook weten te plaatsen en natuurlijk moeten deze werknemers ook extra beschermt worden door nog andere mensen.
nelleke.aerts
8th November 2010, 13:37
Mag ik jullie er even op wijzen dat de gemeenschapsinstellingen(Mol, Ruiselede en Beernem) elk jaar een stakingsdag hebben? Dit jaar is het gewoon 'opgeblazen' door het steekincident.
Jongeren die in een instelling geplaatst worden, zijn jongeren die een misdrijf pleegden. Zij dienen hier dan ook voor gestraft te worden. Er zijn jongeren die in een instelling terechtkomen terwijl ze eigenlijk psychiatrische hulp nodig hebben. Zij worden dan door de instellingen doorgestuurd naar de psychiatrische jeugdafdelingen (die erg dun gezaaid zijn in België) om hun profiel te schetsen (na te gaan of ze effectief 'ziek' zijn). Indien zij niet het juiste profiel hebben voor de psychiatrie gaan zijn sowieso terug naar de instellingen.
Mensen die er voor kiezen om hier te werken weten dan ook dat ze te maken hebben met jongeren die een misdrijf (of meerdere misdrijven) pleegden. Hun opleiding aanpassen zal niet veel uithalen, de praktijk is sowieso anders (harder) dan de opleiding.
Kortom, opvoeders die ervoor kiezen deze jongeren te begeleiden weten waar ze aan beginnen. Staken doen ze elk jaar, alleen dit jaar wordt er een beetje meer aandacht aan besteed...
Bart.Wielockx
8th November 2010, 23:28
IK heb enorm veel respect voor de mensen die kiezen om met deze jongeren te werken. De mensen doen alles en gebruiken alle middelen om de jongeren te helpen en terug op het rechte pad te brengen. Natuurlijk weten ze dat zulke incidenten kunnen gebeuren maar je mag als werknemer in een al dan niet gesloten instelling niet constant met het idee dat je kan aangevallen worden rondlopen, wel moet je hier alert voor blijven.
Door de staking wordt nog maar eens in de verf gezet dat deze job enorm veel vraagt van de mensen. Ik denk dan ook dat veel mensen door zulke stakingen beter begrijpen wat de job concreet is.
vBulletin v3.0.6, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.