PDA

Bekijk de volledige versie : Europarlement versoepelt toegang tot gezondheidszorg in buitenland


Stef.Van.Bauwel
27th October 2010, 17:27
Europarlement versoepelt toegang tot gezondheidszorg in buitenland
Het Europees Parlement vergroot het aanbod van de openbare gezondheidszorg. Wie een behandeling nodig heeft, zal kunnen kiezen in welke Europese lidstaat hij zich laat verzorgen en zich dus niet langer noodgedwongen tot zijn eigen land moeten beperken. Dat staat in een richtlijn die het Parlement vandaag heeft goedgekeurd. Per lidstaat komt er ook een informatiecentrum waar patiënten zich kunnen informeren over een behandeling in het buitenland.

Vrij verkeer van patiënten
In de Europese Unie kunnen werknemers vrij van lidstaat naar lidstaat reizen om er te werken, terwijl ook studenten moeiteloos in het buitenland kunnen studeren. Eenzelfde mate van vrij verkeer geldt evenwel niet voor patiënten, die daar in sommige gevallen goed gebruik van zouden kunnen maken (denk maar aan mensen met een zeldzame aandoening die daar in eigen land geen gepaste behandeling voor vinden).

Europa werkt daarom aan een richtlijn over grensoverschrijdende gezondheidszorg. In een eerste ronde kwamen het Europees Parlement en de lidstaten niet tot een akkoord. Vandaag stemde het Parlement over een tweede, aangepaste versie van de richtlijn. Daarin staat dat Europese patiënten op basis van de afspraken in de eigen gezondheidszorg ook terugbetaald moeten kunnen worden voor buitenlandse ingrepen.

Afspraken
Dit vergt wel nog enige afspraken tussen de lidstaten, onder meer of de patiënt recht heeft op terugbetaling en hoe veel dat zal zijn, en of hij enkel het remgeld moet voorschieten of het volledige bedrag. Het Parlement is alvast tegen die laatste optie gekant, om discriminatie van minder kapitaalkrachtige burgers te vermijden. (belga/eb)

Bron: www.demorgen.be, 27-10-2010

Eigen mening: Het is goed dat mensen vrij tussen de Europese lidstaten kunnen reizen om een behandeling te krijgen. Ik denk dat zoiets als gezondheidszorg belangrijker is dan werk vinden in een ander land. Het lijkt me dan ook niet meer dan normaal dat dit voorstel aanvaard wordt. Het is ook duidelijk dat er nog veel werk aan de pas komt om dit effectief te verwezenlijken. Het is niet meer dan normaal dat als een patiënt zijn ingreep niet in eigen land kan laten doen (en deze in een Europese lidstaat laat doen) dat dit toch nog door de eigen gezondheidszorg wordt terugbetaald zoals bij ingrepen in het eigen land. Ik denk dat deze manier van werken en denken een betere, grotere en vrijere maatschappij kan creëren. Ik ben voorstaander voor dit idee, iedereen moet geholpen kunnen worden! Ook al is dit niet in eigen land mogelijk.

Eva Thijs
27th October 2010, 18:33
Als je in je eigen land niet geholpen kan worden, is het logisch dat je jezelf in een ander land laat behandelen. Dat je (een deel) terugtrekt van het ziekenfonds is ook logisch. Je moet maar net de pech hebben dat je een ziekte of aandoening hebt die je niet in je eigen land kan laten behandelen.