PDA

Bekijk de volledige versie : LED-licht kan schadelijk zijn voor jonge ogen


Noël Van Thielen
26th October 2010, 16:07
BRUSSEL - Het Franse gezondheidsagentschap Anses waarschuwt dat sommige soorten LED-verlichting schadelijk kunnen zijn voor de ogen, vooral bij kinderen.

Het gevaar schuilt hem in de aanwezigheid van ‘blauw licht’ in de lampen, gekoppeld aan de hoge lichtintensiteit. Dat licht is schadelijk voor het netvlies, vooral bij jonge kinderen. Hun ogen zouden nog niet voldoende in staat zijn om het licht te filteren, zoals bij volwassen ogen.

Het Anses zegt zich te beroepen op verschillende studies en stelt voor om de meest risicovolle LED-verlichting alleen te verkopen aan professionele gebruikers.

DS, 26 oktober 2010
link: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20101026_048

Mening: Ik vind dat er eerst nog grondiger studie moet worden gedaan i.v.m. de LED-verlichting. Dit omdat LED verlichting echt wel een groot voordeel kan zijn in onze maatschappij. Een LED lampje verbruikt veel minder dan een gewone gloeilamp of zelfs dan een TL-lamp. Als er enkel problemen zijn bij de blauwe LED lichtjes, kan men misschien wel andere kleuren gebruiken. LED verlichting heeft ook een betere levensduur, is minder gevaarlijk, én misschien wel het allerbelangrijkste: LED-verlichting geeft geen infrarood straling af. Dus meer studie vereist.