Bekijk de volledige versie : Duizenden Indonesiërs geëvacueerd rond vulkaan Merapi
Michael Van Deun
25th October 2010, 11:39
maandag 25 oktober 2010 om 09u14
Duizenden Indonesiërs geëvacueerd rond vulkaan Merapi
De Merapi geldt als de actiefste vulkaan van Indonesië © Reuters
De omgeving rondom de Indonesische vulkaan Merapi, in de provincie Midden-Java, is maandag in opperste staat van paraatheid gebracht. Duizenden inwoners kregen opdracht om hun huizen te verlaten.
Rondom de krater is er sprake van een lavastroom van ongeveer 4 kilometer. Lokale autoriteiten kregen de opdracht om inwoners uit de gevarenzone te evacueren.
Naar verluidt zouden er zowat 40.000 mensen in de betrokken zones wonen.
Volgens experts zou een mogelijke vulkaanuitbarsting explosiever zijn dan de laatste, in 2006. "We geloven dat de uitbarsting van Merapi even hevig zal zijn als die van 1930, en dat er dus niet enkel gassen zullen worden uitgespuwd zoals in 2006", zo luidt het in het dagblad The Jakarta Globe.
Actiefste
De Merapi, ongeveer 26 kilometer van de stad Yogyakarta gelegen, geldt als de actiefste vulkaan van Indonesië.
Bij de laatste uitbarsting in 2006 kwamen twee mensen om het leven. In 1930 werden 1.370 mensen gedood.
Bron: http://knack.rnews.be/nl/actualiteit/nieuws/wereld/duizenden-indonesiers-geevacueerd-rond-vulkaan-merapi/article-1194845611184.htm
Michael Van Deun
25th October 2010, 11:44
De natuur begint zich te herstellen is een veel gehoord spreekwoord dat al jaren rondgaat. Maar ik begin er toch steeds meer in te geloven. Net zoals de verhalen over het gevreesde '2012', eeuwen geleden voorspeld door de Mayacultuur.
Evacuaties zijn een van de eerste stappen die men onderneemt, is evacueren van de bewoners. Vele mensen leven daar voor vruchtbare gronden, maar wanneer de actiefste vulkaan van de regio dreigt uit te barsten, kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Mensenlevens redden is één van maatregelen die men kan nemen. Jammer genoeg ontstaan hierdoor een hele hoop vluchtelingen (zo zullen we het even noemen) die een nieuw onderkomen moeten zoeken: voorlopig en misschien permanent. Hierop zal de overheid ook moeten tussen beide komen, want als de vulkaan daadwerkelijk uitbarst, dan zijn al deze mensen hun omgeving en bezittingen kwijt.
Een vulkaanuitbarsting heeft te maken met de natuur en de herstellende kracht van de natuur. Jammer genoeg zijn het de mensen die ervoor moeten boeten, maar is het dan ook normaal dat als mensen bevuilen waardoor de aarde opwarmt, zij er ook voor opdraaien? Net zoals de zondvloed in de Ark van Noach?
Charissa
5th November 2010, 15:02
Bron: De Standaard (www.standaard.be)
Datum: 5 november 2010
Bij de nieuwe krachtige uitbarsting van de vulkaan Merapi op Indonesië zijn vrijdag opnieuw tientallen doden gevallen. Het totaal aantal komt zo op 102 slachtoffers. 'En we vrezen dat de dodentol nog zal oplopen', melden ziekenhuisbronnen.
Gloeiend hete as is vrijdag verder neergekomen dan voorheen werd verwacht. Huizen aan de rand van de gevarenzone vlogen in brand, terwijl bewoners op chaotische wijze werden geëvacueerd.
Door de extreem hoge temperaturen van het gas, tot 750 graden Celsius, smolten kleren, dekens en matrassen vast aan de huid van omwonenden.
'We werden omhuld door de hitte en er was overal witte rook', zei dorpsbewoner Niti Raharjo (47). Hijzelf en zijn 19-jarige zoon liepen brandwonden op toen ze er na een hevige aardschok op hun motor vandoor vluchtten. 'Ik zag mensen rennen, schreeuwen in het duister, vrouwen zo bang dat ze bewusteloos neervielen. Alles was een chaos toen een explosie als uit een oorlog langs de rivier kwam (...) het werd erger toen as en puin neerregenden.'
Doordat het puin zich op de weg opstapelde, werden ze van hun motor geworpen. 'Maar door de angst kwamen we weer overeind en vluchtten we uit de hel, ondanks de brandende pijn in onze voeten.'
Zesmaal krachtiger
De uitbarsting van vannacht was zesmaal krachtiger dan de eerste uitbarsting op 26 oktober. Gedacht werd dat het dorp Bronggang nog buiten de gevarenzone lag, ook al bereidde men zich voor op een nog krachtiger uitbarsting.
Veel lichamen werden aangetroffen voor huizen en op straten, wat er op wijst dat dorpelingen tijdens hun vlucht door de gloeiend hete as werden overrompeld.
De overheid heeft vrijdagochtend beslist om de veiligheidszone rond de vulkaan uit te breiden tot 20 kilometer, in plaats van tot 15 kilometer. Bijna 100.000 mensen verblijven intussen in tijdelijke opvangcentra.
De Merapi bevindt zich middenin een zeer dichtbevolkt gebied. Om de vier à vijf jaar barst hij uit.
Mijn mening
Wat is er toch aan de hand met de natuur? Er doen zich steeds meer en meer natuurrampen voor. De mens lijdt eronder. Zo zijn er opnieuw vele nietsvermoedende mensen overleden. Het moet echt gruwelijk zijn dat de huid vast smelt aan matrassen en kleren. Ik kan me niet voorstellen hoeveel pijn deze mensen gehad hebben. Ook door de getuigenissen van enkele dorpsbewoners raakten me. Kan hier nu echt geen oplossing voor gezocht worden? Men weet dat de vulkaan om de vier à vijf jaar uitbarst, dus er moeten toch al maatregelen genomen kunnen worden?
Met de vorige post van Michael ben ik het niet zozeer eens. Het is waar. Mensen vervuilen de natuur, maar is het echt 'normaal' dat ze ervoor moeten boeten? Het zijn industrielanden die voor de meeste vervuilen zorgen en meestal gebeuren zulke natuurrampen in arme landen. De bevolking is daar meer verbonden met de natuur. Ze zijn er deels van afhankelijk, want hun oogst hangt bijvoorbeeld af van de natuur. Ze vervuilen die dan ook niet of toch minder. Zij moeten toch niet boeten voor wat grote industrielanden vervuilen, ofwel? Dat lijkt me ook niet bepaald eerlijk.
Kenny
5th November 2010, 20:51
[QUOTE=Charissa]
Mijn mening
Wat is er toch aan de hand met de natuur?[/QUOTE]
Elke 866 jaar krijgt de natuur, zoals we dat in de volksmond wel eens plegen te noemen, 'kuren'. Dat komt omdat 8 + 6 + 6 samen 20 is. Toevallig is 20 het levensjaar waar vrouwen op hun vruchtbaarst zijn. Vandaar ook het gezegde 'Moeder Natuur'.
Ook door de getuigenissen van enkele dorpsbewoners raakten me. Kan hier nu echt geen oplossing voor gezocht worden?
Misschien met z'n allen rond die vulkaan gaan staan op het moment dat ze uitbarst en heel hard blazen?
Mensen vervuilen de natuur, maar is het echt 'normaal' dat ze ervoor moeten boeten?
Je zou het kunnen omschrijven als een vorm van 'immanente gerechtigheid'.
Het zijn industrielanden die voor de meeste vervuilen zorgen en meestal gebeuren zulke natuurrampen in arme landen.
We kunnen jammer genoeg nog niet zwart op wit aantonen dat de vele vervuilen verantwoordelijk zijn voor aardbevingen, windhozen en vulkaanuitbarstingen.
vBulletin v3.0.6, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.