PDA

Bekijk de volledige versie : Zestig slachtoffers minder met betere dodehoekspiegels


Sabrina
24th October 2010, 22:44
Overheid test twee nieuwe systemen uit op vijftig proeftrucks.

"Maandag installeert staatssecretaris Etienne Schouppe de eerste waarschuwingssystemen op vrachtwagens om de dodehoekspiegels nog veiliger te maken. Schouppe (CD&V) rekent erop dat een veralgemening van deze systemen tot bijna zestig ongevallen per jaar kan voorkomen." Zo bericht de standaard.

http://www.destandaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20101023_111

Verantwoording:
Persoonlijk vind ik dit een zeer mooi initiatief en hoop dan ook dat het effect gaat hebben. In het verkeer vallen er nog steeds veel te veel slachtoffers door middel van de dode hoek. Sedert 2003 zijn de dodehoekspiegels verplicht maar zorgen voor weinig verbetering. De spiegels zouden de dode hoek moeten wegnemen maar helaas doen ze dit niet volledig. Er blijven altijd een paar blinde vlekken. Hoog tijd dus voor verandering.

Michael Van Deun
25th October 2010, 10:36
In het verkeer vallen altijd nutteloze slachtoffers, slachtoffers die vermeden kunnen worden (meeste gevallen toch). Daarom is deze verbetering ook zo belangrijk.

De blinde vlek aan de dode hoek van een vrachtwagen is vooral gevaarlijk voor kinderen en fietsers. De vrachtwagen weet niet altijd dat er iemand is, terwijl de andere partij niet voorzichtig genoeg is. Wie in fout is, doet er nu niet toe. Maar wat er wel toe doet is hoe het te verbeteren valt. En bij deze zijn er maar liefst zestig slachtoffers die kunnen vermeden worden. Een stap in de goede richting. Daardoor gebeuren veel minder ongelukken en de ongelukken die gebeuren kunnen daardoor ook beter een naam krijgen van soort omdat er weeral eentje kan 'geschrapt' worden uit het lijstje.

Uiteraard helpt dit de grote problemen niet, want er zijn nog tal van ongelukken die een oplossing nodig hebben. Denk maar aan dronken rijden, te snel rijden, ... Maar alle begin is moeilijk! Dit is in elk geval een geweldig initiatief!