PDA

Bekijk de volledige versie : Winnaars & verliezers 23-10-2010


Barst
24th October 2010, 21:28
WINNAARS


1. Angela Merkel

Timing is alles. Dat geldt voor stand-upcomedians, maar ook voor politici. Dit beeld werd begin deze maand al genomen. Bondskanselier Angela Merkel staat na de wedstrijd Duitsland-Turkije (3-0) tussen de Duitse torso's in de kleedkamer. Ze was er zonder toestemming verschenen, toch waren de spelers nog niet helemaal naakt bij haar verrassingsbezoek. Waar het hier echter om gaat, is dat Merkel de week opende door hardop te zeggen dat de 'multiculti' mislukt is. Ze kreeg daar applaus voor, maar ook heel wat kritiek in Duitsland. En toen dook plots dit beeld op: Merkel schudt de hand van de voorbeeldig Duits geworden Özil, een voorbeeld van geslaagde multiculti.


2. VTM/VRT

Timing is alles. Dat geldt voor stand-upcomedians, politici en tv-eindredacteurs. Het was geen toeval maar een kwestie van sterke regie dat de uitspraak in de zaak-Clottemans samenviel met de tv-journaals woensdag. Maar, tjee, wat bleek dat saai, zeg. Bij VTM zien ze dat natuurlijk niet, maar bij de VRT zitten clevere eindredacteurs die meteen 'zappen' roepen en 'geef iets over patatten schillen'. Zo kwam het dat woensdagavond 1,1 miljoen kijkers naar het journaal op Eén keken en slechts 900.000 naar het nieuws op VTM. Al is er ook een Vilvoordse manier om naar dit bericht te kijken. Door de patatten van de VRT zijn namelijk 100.000 mensen overgeschakeld van Eén naar VTM.


3. Buschauffeurs

Timing is alles. Dat geldt voor stand-upcomedians, politici, tv-eindredacteurs en buschauffeurs. Een bus die te laat is, laat elke keer weer tientallen mensen te lang in de kou staan. Geprezen de chauffeur die af en toe eens 55 km/u rijdt. En dat De Lijn daardoor wat meer snelheidsbekeuringen krijgt dan vroeger - wat wilt u? Nog vaker nog langer moeten wachten? Neen, die bekeuringen zijn de spreekwoordelijke bluts en de even spreekwoordelijke buil die we erbij moeten nemen. (Al gebiedt de eerlijkheid te waarschuwen dat een bus die uit de bocht gaat, wel heel veel blutsen en builen veroorzaakt.)


4. De fazanten van Vic

'Ik ga nu uitrusten en niet meer denken aan de zaak-Clottemans. Mijn fazanten hebben mijn aandacht nodig.' Alle begrip voor de advocaat Vic Van Aelst, die tot het uiterste is gegaan om zijn cliënte vrij te krijgen. Maar sommige dingen zeg je beter niet hardop in de media en zeker niet de dag waarop je cliënte 30 jaar cel krijgt. Timing is niet alles, maar wel belangrijk. ( )



VERLIEZERS


1. Margaret Thatcher

Hadden we hiernaast al gezegd dat timing belangrijk is? Het klopt nochtans echt. Neem nu Margaret Thatcher. Ze is weer helemaal in ere hersteld. Haar partij leidt Groot-Brittannië opnieuw en doet dat met een vastberadenheid waar zelfs de Iron Lady van zou smelten. Ambtenaren, kinderbijslag, de BBC: alles en iedereen moet wijken. Maar kan Thatcher daarvan genieten? Neen. Uitgerekend op de dag dat ze helemaal terug is, ligt de 85-jarige dame doodziek in het ziekenhuis. Nog niet eens overleden en toch praat Londen alleen maar over haar erfenis.


2. 4'32"

Wat is dat nu weer? Blijkbaar moet het nummer 4'32, van John Cage de kersthit worden dit jaar. Die compositie uit 1952 bestaat vier minuten en tweeëndertig seconden lang uit complete stilte. Als we dat nu eens allemaal downloaden... Wat een stunt! Wat een statement! En wat een onzin! U doet met uw geld wat u wilt, natuurlijk. Maar in ruil voor de helft van het bedrag dat u aan de aankoop van 4'32, gaat besteden, wil ik u graag vertellen op welke manier u uw iPod of radio langer stil krijgt dan vier minuten en een klets. Wat krijgen we straks? De gsm die nooit rinkelt? Het computerprogramma dat uw scherm op zwart tovert?


3. N-VA

Tjee. Zou er dan toch iets mis zijn met de N-VA? Werkelijk iedereen lijkt tegen de club van De Wever. Op dinsdag waren het 200 culturo's die stelling namen tegen 'het Vlaams-nationalistische discours over cultuur en identiteit'. Donderdag kwamen daar de echte werkmensen bij toen het ABVV een pamflet verspreidde tegen de 'bedriegers' van N-VA. De genadeslag kwam van het paleis, dat Vande Lanotte aanstelde tot bemiddelaar, om de N-VA te jennen. Misschien heeft de partij iemand nodig die het eens voor haar opneemt. Iemand die haar wil verdedigen. Meester Vermassen? We hebben hier een hopeloos geval.


4. Kabouter Wesley

Godmiljaar! De beroemdste kabouter van het land (eat your heart out, Plop!) zal niet aanwezig kunnen zijn op de boekenbeurs. Zijn boek was nochtans net op tijd uit en het is ook best populair. Toch mist Wesley de hoogmis van de literatuur. Reden is dat alle 7.000 exemplaren al de deur uit zijn en dat de derde druk pas begonnen is. Te laat om de boekenbeurs nog te halen. 'Er zullen enkele inkijkexemplaren liggen die u mag bepotelen, maar kopen zal niet kunnen op de boekenbeurs,' zegt de uitgever.

Kijken mag, bepotelen mag ook - het is een hele troost. ( )


DS, 23-10-2010