PDA

Bekijk de volledige versie : Doorbraak IMF-hervorming


Michael Van Deun
23rd October 2010, 12:36
Doorbraak in IMF-hervorming

* zaterdag 23 oktober 2010, 09u05
* Bron: dpa
* Auteur: kld

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt ingrijpend hervormd. De landen van de G20 zijn het zaterdag eens geraakt over verregaande hervormingen voor het IMF, die de opkomende landen meer gewicht moeten geven.

Dat heeft IMF-directeur-generaal Dominique Strauss-Kahn zaterdag gezegd in het Koreaanse Gyeongju, waar de ministers van Financiën van de G20 bijeen zijn.

De hervormingen zijn bedoeld om opkomende landen zoals China en India meer gewicht te geven binnen het IMF. De aanpassing was een van de belangrijkste punten op de agenda van de G20-bijeenkomst in Zuid-Korea.

Dagelijks beheer

In het dagelijks beheer van het IMF zullen de VS en Japan, de Europese landen Frankrijk, Duitsland, het Verenigde Koninkrijk en Italië en de BRIC-landen Brazilië, Rusland, India en China 'de belangrijkste spelers worden'.

Meer details over het akkoord worden in de loop van de dag verwacht. Volgens een Amerikaanse diplomaat zouden de Europese landen twee zetels in de bestuursraad hebben afgestaan.

De 'grote' hervorming houdt voorts nog in dat het kapitaal van het IMF wordt verhoogd en dat het meer bevoegdheden krijgt wat betreft het toezicht op de economische politiek van zijn 187 lidstaten.

Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20101023_001

Michael Van Deun
23rd October 2010, 12:41
Het Internationaal Monetair Fonds plant grote hervormingen, en dat kan volgens mij enkel maar voordelen opleveren op lange termijn.

Nieuwe hervormingen staan op het punt om het IMF veel efficiënter en doeltreffender te laten werken. En ik durf er ook op wedden dat op lange termijn dat niets dan voordelen met zich zal meebrengen voor de bevolking en de landen die aangesloten zijn.
Het grote voordeel is dat er nu meer evenwicht komt voor verschillende grote landen, waardoor er ook meer lidstaten zijn en waardoor er ook samenwerkingen kunnen ontstaan. Bovendien krijgen meerdere domeinen van de samenleving 'aandacht' door de hervormingen: zowel het economisch als sociaal domein, maar verder is er ook een invloed in de politiek, zelfs in de cultuur, en noem maar op, ...

Het is dan ook belangrijk dat het IMF goed blijft functioneren en de stap zet om te hervormen. Dit geeft ook een duidelijke boodschap naar de bevolking van de aangesloten landen: wij laten jullie niet vallen. Dit is misschien heel overdreven weergegeven, maar zo is het in feite wel.