PDA

Bekijk de volledige versie : Magnette vraagt einde van theater en Latijnse spreuken


EvelienBroeckx
21st October 2010, 10:46
Paul Magnette (PS), ontslagnemend minister van Klimaat en Energie, spoort N-VA en kopman Bart De Wever aan om te blijven onderhandelen. Volgens de 'woordvoerder van Elio Di Rupo in Vlaanderen' is er geen alternatief.


Volgens Magnette verloopt het debat momenteel té emotioneel. De Franstalige socialist vraagt dan ook met het theater en de Latijnse spreuken te stoppen en het eindelijk over de inhoud te hebben.

"Als Bart De Wever aandachtig naar de Franstaligen geluisterd had, kon hij perfect voorspellen wat onze reactie zou zijn. Hij was naïef in zijn reactie. Of cynisch, dat kan ook", aldus Magnette in een Corelio-krant.

Zwarte piet
De minister geeft ook toe dat de partijtop er even aan dacht om niet meteen te reageren op De Wevers tekst om zo de indruk te vermijden dat de zwarte piet werd doorgeschoven aan De Wever.

Dat de PS ook voor 90 procent akkoord was met het schrijven van De Wever was volgens Magnette een onhandige uitspraak. "Ik bedoelde dat we verbaasd waren dat De Wever niet - zoals aangekondigd - van een wit blad vertrok en binnen de perimeter van Elio Di Rupo bleef. Hier doet de tekst trouwens iedereen evenveel pijn, maar de Franstaligen toch meer dan anderen."

De Croo
Magnette en zijn partij zouden er naar verluidt alles aan doen om nieuwe verkiezingen te vermijden. Het beruchte Plan B, waarbij Wallonië en Brussel het nieuwe België zouden vormen, houden ze in het achterhoofd bij als levensverzekering.

Van een regering zonder N-VA wil Magnette ook niet weten. "Dat is politiek niet haalbaar. N-VA en PS hebben de verkiezingen gewonnen, dus moet je met die twee partijen verder."

Met de liberalen er bij zou het naar verluidt ook niet makkelijker worden. "Bovendien zie ik Alexander De Croo niet plots tot een regering toetreden", besluit Magnette.


Bron: www.gva.be
Datum: 21 oktober 2010

Eigen mening

Ik ga er niet helemaal mee akkoord als de Franstaligen zeggen dat alles té emotioneel verloopt. Uiteraard is het zo dat er de laatste tijd enorm veel over de politiek/regering gepraat wordt. Veel mensen worden het beu, want het lijkt soms wel een spelletje dat nooit uitgespeeld zal worden. Langs de andere kant, vind ik de reactie van de Franstaligen overdreven. Het is goed dat Bart de Wever niet wil toegeven aan de Waalse (onzinnige) eisen, maar om dan meteen te zeggen dat het té emotioneel verloopt?
Nog een puntje waar de Franstaligen kritiek op hebben, zijn de Latijnse spreuken van Bart de Wever. Dit vind ik totaal onterecht! Persoonlijk hou ik wel van zijn taalgebruik. Doordat hij zijn uitleg meestal begint met zo'n spreuk, trekt hij meteen alle aandacht. Het is knap dat hij zijn talenkennis kan gebruiken om zijn standpunt op zo'n originele manier duidelijk te maken. Het typeert Bart de Wever, net zoals Herman van Rompuy en zijn haiku's. Leuk, toch?

jurgen
21st October 2010, 22:07
Wablieft? Gaat Magnette zeggen dat iedereen rationeel moet zijn en moet stoppen met theater spelen?
Vandaag verkondigt die even vrolijk dat Wallonië zich nog liever bij Duitsland dan bij Frankrijk ziet aansluiten. Ze zullen hen daar graag zien komen, een mini-Bundesland dat graag evenveel geld wil als een Duitse deelstaat die 5 keer zo groot is, en liefst zonder verantwoording af te leggen over waar dat geld naartoe gaat. :champa:

Magnette: "Nog liever bij Duitsland dan bij Frankrijk"

Als Wallonië zich dan toch zou aansluiten bij één van onze buurlanden, dan lijkt Frankrijk niet de eerste optie voor PS-kopstuk Paul Magnette.

"Als het eropaan komt, heeft Wallonië op vlak van politieke cultuur meer affiniteit met Duitsland dan met Frankrijk", zegt hij in La Libre Belgique. Tegelijk doet hij het rattachisme wel af als een compleet irrealistisch idee dat in Wallonië nauwelijks nog aanhangers heeft.

Plan B
De krant ondervroeg Magnette nog maar eens over het plan B van de Franstalige socialisten, in geval dat het land toch uit mekaar zou vallen. Dat plan B is geen prioriteit voor de PS, benadrukt hij. Bovendien is het ook veel moeilijker in de praktijk te brengen dan de onderhandelingen uit plan A.

Belachelijk idee
Aansluiten bij een buurland vindt Magnette een belachelijk idee, zeker als de cultuur van dat land "totaal tegengesteld is aan de onze". "Als ik de situatie zie in Frankrijk, begrijp ik waarom Wallonië nog nauwelijks drie rattachisten telt", vervolgt hij, verwijzend naar het gebrek aan sociaal overleg en de autoritaire regeringsaanpak van het pensioendebat in Frankrijk.

Duitsland
Een aansluiting met Duitsland ziet hij dan nog eerder zitten. "Dat strookt beter met de industriële belangen van Wallonië", besluit hij. (belga/sam)

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/5036/Wetstraat/article/detail/1172702/2010/10/21/Magnette-Nog-liever-bij-Duitsland-dan-bij-Frankrijk.dhtml