Inloggen

Bekijk de volledige versie : Kan koning in toekomst nog soelaas brengen?


nic.andriessen
20th October 2010, 18:02
De politieke consensus groeit stilaan om de koning een meer ceremoniële functie te geven. Dat schrijft De Standaard. Tegenstanders vragen zich af wie toekomstige politieke crisissen dan moet gaan deblokkeren.

"De koninklijke functie wordt gemoderniseerd", zo stond er in de nota die N-VA-voorzitter Bart De Wever de wereld instuurde. Het idee om de functie eerder protocollair te maken zou door Groen! geopperd zijn toen Jean-Luc Dehaene in april een doorbraak zocht in de onderhandelingen over BHV.

Afgelopen zomer pikte de N-VA het voorstel op en er zou een zekere politieke consensus over bestaan, schrijft De Standaard. Volgens de krant willen de politici toekomstige regeringsvormingen ook weghouden uit de handen van Filip, als die later koning wordt. Bij de onderhandelende partijen is te horen dat het voorstel geen prioriteit vormt. De N-VA, de PS en Groen! zijn voor, maar er is nog geen overeenstemming. De Franstalige partijen en CD&V staan wel open voor de discussie.

Dat zou betekenen dat koning Albert II, of zijn opvolger Filip, in de toekomst geen rol meer kan spelen in de onderhandelingen over de regeringsvorming. De opeenvolgende politieke crisissen van de afgelopen jaren brachten de koning én de koninklijke functie meerdere keren in een lastig parket. Het zou de voorzitter van de Kamer zijn die in de toekomst de dans moet leiden.

"Ik weet niet of dit een goed idee is", zegt SP.A-coryfee Louis Tobback in "De ochtend" op Radio 1. "Waar moeten de partijvoorzitters bij de politieke impasse naartoe als de koning hen niet meer kan ontvangen? Met die discussie moet je voorzichtig omspringen. We mogen blij zijn dat er vandaag zo'n positie bestaat", zegt hij.

Mijn motivatie:
Ik kies voor dit artikel aangezien er de laatste jaren meer en meer over de rol van onze koning gediscussieerd wordt. Ook nu zien we die rol in de formatie van een nieuwe regering opduiken. Ik vind dat de politieke rol van de koning wel mag blijven bestaan, omdat hij de enige neutrale persoon is die zo'n gesprekken kan sturen. Een Kamervoorzitter draagt een politieke stempel én het is niet zeker of die gesprekken geheim blijven, wat bij de koning wel gebeurt.

Bron: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/101020_Rol_Koning