PDA

Bekijk de volledige versie : 18-jarige riskeert 15 jaar cel voor moordpoging op taxichauffeur


rob.van.beek
20th October 2010, 14:27
18-jarige riskeert 15 jaar cel voor moordpoging op taxichauffeur

Het openbaar ministerie heeft 15 jaar cel en een terbeschikkingstelling van de regering gedurende 10 jaar gevorderd voor een 18-jarige uit Borsbeek. De jongeman probeerde op 16-jarige leeftijd een taxichauffeur te vermoorden. De zaak is dinsdag behandeld voor de bijzondere jeugdkamer van de correctionele rechtbank van Antwerpen.
De taxichauffeur was op 28 maart 2009 naar de Windmolenstraat in Hoboken geroepen, waar de beklaagde en een 15-jarige kompaan instapten. Toen de chauffeur wilde vertrekken, sloeg de beklaagde een lange veter rond zijn hals en trok die aan tot de man het bewustzijn verloor. Toen hij weer bijkwam, gaf de beklaagde hem vuistslagen en trok zijn kompaan de veter opnieuw aan tot hij hen vertelde waar zijn geld lag.

Voor dood achtergelaten

De taxichauffeur werd vervolgens nogmaals gewurgd - ditmaal met de blote handen - uit de wagen gesleurd en zwaar geslagen. De jongens lieten de man voor dood achter en gingen er met zijn geld en taxi vandoor. De man overleefde de feiten en de politie arresteerde de jongeren enkele dagen later. De beklaagde gaf toe dat de overval gepland was en dat het de bedoeling was om het slachtoffer te doden.

Aanranding en autodiefstallen

De beklaagde, die alleen terecht stond aangezien zijn kompaan nog te jong was om voor de bijzondere jeugdkamer te komen, wordt ook vervolgd voor slagen aan een begeleider van De Hutten in Mol, de aanranding van zijn ex-vriendin en drie autodiefstallen. Drie slachtoffers eisen in totaal zowat 37.000 euro aan schadevergoedingen. Het vonnis volgt op 16 november.

Reactie :

Ik vind het normaal dat voor deze daden een celstraf van 15jaar staat. Maar dit mag niet het enige zijn. Deze man heeft na 15jaar nog een heel leven voor zich. Hij mag dus niet aan zijn lot worden overgelaten, anders gaat misschien hetzelfde gebeuren. Ik vind het belangrijk dat deze jongeman geholpen wordt. Er moet een reden zijn waarom iemand van 18jaar zulke daden doet. Deze reden moet achterhaald worden, en specialisten ( psychiaters) moeten ervoor zorgen dat deze persoon na 15jaar zich helemaal kan integreren in de maatschappij. Zo kan deze man nog een normaal en goed leven hebben.

Lieselotte.Busch
20th October 2010, 16:55
Ik sluit mij aan bij de mening van Rob. Ik vind het niet meer dan normaal dat deze 18-jarige 15jaar celstraf krijgt. Ten eerste was het voorval met voorbedachte rade, dat geeft hij zelf toe. En ten tweede was zijn opzet dan nog niet volledig gelukt want zij wilden het slachtoffer dood. Ik vind ook dat de 18-jarige begeleidt moet worden. Hij heeft blijkbaar in zijn nog niet zo lange leven al veel mispeutert en ik vind dan ook dat hij hier verantwoordelijk voor moet zijn en zijn straf moet dragen alsook in therapie gaan. Zodat zijn gedrag gaat veranderen.
De minderjarige kompaan mag er wat mij betreft ook niet te makkelijk vanaf komen. We spreken hier wel over poging tot moord.

Nick Peers
20th October 2010, 17:20
Ik vind dat daden zoals deze nog zwaarder bestraft moeten worden. Nu komen de daders ervan af met een straf van slechts vijftien jaar. Dit is volgens mij te weinig voor de feiten die ze hebben gepleegd.

Feit is natuurlijk dat de beide daders nog zeer jong waren toen ze de feiten pleegden. Dan is het voor mij een andere zaak. Bij jonge mensen is het nog de moeite om ze proberen te herintegreren in de maatschappij. Je kan op jonge mensen nog makkelijker inspelen dan op mensen die al een bepaalde leeftijd hebben bereikt. Maar dan moeten ze wel regelmatig gecontroleerd worden en met de volgende aanvaring met het gerecht moeten ze worden opgesloten voor de rest van hun leven.

jolien.van.dun
27th October 2010, 13:21
Moordpoging met voorbedachte rade is een zware misdaad waarvoor men gestraft moet worden. Daar ga ik zonder enige aarzeling mee akkoord!
Maar hoe zit het dan met de moordenaars die mensen vermoorden en vrijuit gaan? Als je een moord begaat in een vlaag van waanzin en de dag
daarna weer helemaal bij je positieven bent, bestaat de mogelijkheid dat je hier ongestraft onderuit kan komen. Wat is tegenwoordig nog gerechtigheid?