PDA

Bekijk de volledige versie : Sluiting dreigt voor Russische oppositiekrant


jeroen.vandyck
18th October 2010, 19:20
Sluiting dreigt voor Russische oppositiekrant

De grootste oppositiekrant van Rusland, Novaja Gazeta, hangt een sluiting boven het hoofd na een waarschuwing van een Russische mediawaakhond. De krant berichtte hier vandaag over op de website.

Novaja Gazeta ontving een waarschuwing van het Russische Comité van Mediatoezicht nadat het in januari een artikel over een ultranationalistische groep had geplaatst. De krant is tevergeefs in beroep gegaan tegen de waarschuwing.

Na twee waarschuwingen kunnen de autoriteiten een medium officieel opdoeken. Volgens een Russische mensenrechtenorganisatie zitten er echter mazen in de wet en kunnen autoriteiten al na een waarschuwing en een mislukte poging tot hoger beroep tot sluiting overgaan.

Novaja Gazeta is al lange tijd een doorn in het oog van de autoriteiten. Vijf journalisten van de krant zijn in de afgelopen tien jaar vermoord.

De Morgen 18/10/2010

mening:

We weten ondertussen allemaal dat het met de democratie in Rusland compleet de foute richting opgaat. Vrijdenkende kranten en journalisten worden geviseerd en desnoods het zwijgen opgelegd. De burgemeester van Moskou die kritiek heeft op het regime, wordt na 18 jaar op straat gezet en vervangen door een marionet van de regering. Die doet trouwens geen enkele moeite om deze praktijken te verbergen. Zolang zij de gastoevoer van Europa controleren, zal er hier geen haan naar kraaien.