PDA

Bekijk de volledige versie : Proef met embryonale stamcellen voor ruggengraatletsel


evelien.kolsteeg
13th October 2010, 18:50
[SIZE=3]Proef met embryonale stamcellen voor ruggengraatletsel[/SIZE]
woensdag 13 oktober 2010

Eerste test met goedkeuring Amerikaanse autoriteiten

BRUSSEL - De eerste proefpersoon heeft embryonale stamcellen toegediend gekregen in een experiment dat zou kunnen leiden tot een therapie voor verlamming.
In een ziekenhuis in Atlanta in de VS heeft een patiënt met een beschadigde ruggengraat als eerste een experimentele behandeling op basis van embryonale stamcellen ondergaan. Het is de eerste dergelijke proef die is goedgekeurd door de Amerikaanse autoriteiten.

Anti-abortusactivisten keuren het werken met uit embryo's afkomstige stamcellen af. Proeven met stamcellen uit volwassenen zijn minder controversieel, maar volgens veel experts zijn embryonale stamcellen medisch beloftevoller.

Bij de proef werden miljoenen cellen die opgekweekt waren uit embryonale cellen, ingebracht in de beschadigde ruggengraat. De hoop is dat de nieuwe cellen de groei van zenuwen zullen bevorderen. Bij dierproeven hebben door ruggengraatletsel verlamde ratten een maand na de inbrenging enige mobiliteit teruggekregen.

De proef wordt uitgevoerd door het Californische biotechbedrijf Geron, bij acht tot tien patiënten, met als voornaamste doel uittesten of de therapie veilig is. In een later stadium zal in een grootschaliger proef terdege worden nagegaan of de behandeling ook echt werkt. Het heeft meerdere jaren geduurd voor Geron toestemming heeft gekregen voor het experiment.

Alleen mensen die hun ruggengraatletsel pas hebben opgelopen, komen in aanmerking voor de proef. De injectie met cellen moet binnen de twee weken na het oplopen van het letsel plaatsvinden.

(sts)
Bron: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=IK30O81T&subsection=173

Door dit artikel besef ik alweer hoe ver de mens in de wetenschap staat, het is bijna beangstigend dat de natuur stilaan ondergeschikt wordt aan wetenschap. Toch ben ik voorstander van dergelijke technieken die de kwaliteit van het leven bevorderen.
De reden dat dit artikel hier staat door mij, is omdat ik het belangrijk vind dat deze evoluties in de medische wereld niet zomaar als vanzelfsprekend beschouwd mogen worden. De motivatie en volharding om dergelijke complexe technieken te ontwikkelen vind ik toch wel bewonderenswaardig.

Anneleen Verboven
14th October 2010, 08:37
Dit is een heel interessant artikel en met een logische redenering. Ik vraag me wel af of de natuur echt ondergeschikt is aan de wetenschap... Aangezien deze embryonale stamcellen toch ook natuurlijk zijn? Maar ik begrijp wel wat je bedoelt met het ondergeschikt zijn. Het gaat hier natuurlijk niet meer over natuurlijke technieken, maar om wetenschappelijke experimenten en methodes met een natuurlijke basis.

evelien.kolsteeg
20th October 2010, 16:54
[QUOTE=Anneleen Verboven]Dit is een heel interessant artikel en met een logische redenering. Ik vraag me wel af of de natuur echt ondergeschikt is aan de wetenschap... Aangezien deze embryonale stamcellen toch ook natuurlijk zijn? Maar ik begrijp wel wat je bedoelt met het ondergeschikt zijn. Het gaat hier natuurlijk niet meer over natuurlijke technieken, maar om wetenschappelijke experimenten en methodes met een natuurlijke basis.[/QUOTE]

Inderdaad is de natuur niet ondergeschikt als je het op die manier bekijkt, zo bedoel ik het ook niet, maar dan kan je ook zeggen dat kloneren tot de natuur behoord, aangezien de meeste stamcellen uit gekloonde embryo's gehaald kunnen worden, en aangezien die discussie nog steeds gevoelig ligt denk ik dat dergelijk standpunt toch wel wat stof zou doen opwaaien.
Ik ben het ook eens met de vooruitgang van de medische wereld, ik vind het soms gewoon een beetje onwezenlijk als je erbij stilstaat hoe ver de wetenschap al staat, om die gedachte kracht bij te zetten heb ik die op een controversiële manier verwoord.