PDA

Bekijk de volledige versie : Failliete politie huurt burgers in om misdaden op te lossen


Barst
13th October 2010, 03:05
Failliete politie huurt burgers in om misdaden op te lossen


Omdat op het vlak van lokaal bestuur enorme besparingen worden doorgevoerd, kampen steeds meer Amerikaanse politiedepartementen met zware budgetproblemen. Enkele departementen proberen het probleem op te lossen door de misdaadbestrijding gewoon uit te besteden.


Her en der in de Verenigde Staten wendt de politie zich tot gewone burgers om politietaken uit te voeren die voorheen het alleenrecht van agenten in uniform waren. Zelfs gespecialiseerd werk zoals het onderzoek van plaatsen waar een misdaad werd gepleegd, wordt uitbesteed.


Besparing van 40.000 dollar per persoon

In San Francisco mogen de 'amateurflikken' bijvoorbeeld inbraken en andere eigendomsdelicten onderzoeken. Voor de verantwoordelijken van de ordediensten verre van een ideaal scenario, maar nood breekt blijkbaar wet voor wie met een chronisch budgettekort kampt. Per persoon spaart de overheid zo'n 40.000 dollar (zo'n 29.000 euro) uit aan opleiding, uitrusting en premies.

Ook in Mesa, in de staat Arizona, wordt er creatief met ordehandhaving omgesprongen. De overheid haalde klantenmedewerkers weg bij luchtvaartmaatschappijen en warenhuizen. Wie met ontevreden klanten weet om te gaan, is vast een goed klankbord voor slachtoffers van misdrijven, klinkt de achterliggende redenering. Gedupeerden van inbraken, oplichting en voertuigdiefstallen kunnen nu bij deze personen terecht in plaats van bij 'echte' agenten.


"We krijgen meer van dit"

"Degelijke ingrepen worden ingegeven door de slabakkende economie", verklaart een politiespecialist de situatie. "Het is waarschijnlijk dat we in de toekomst meer van zulke scenario's zullen krijgen."

Bij de politievakbonden zit men daar niet op te wachten: boze agenten zeggen dat de 'creatieve oplossingen' gewoon een slinkse manier zijn om aan werkgeversverplichtingen tegenover politielui te ontkomen.


Blog HLN, 13/10/10 (hlnsydney/tw)

jens.cuypers
18th October 2010, 12:38
Dit is eigenlijk onbegrijpelijk. Ieder mens heeft recht op veiligheid, hieronder zien mensen o.a. de politie. Stel je maar voor dat er een inbraak is geweest in je huis en dat je de politie belt en even later de voormalige verkoper van een kledingzaak waar je vaak ging, je misdaad moet oplossen. Onbegrijpelijk toch? :faint:

Het doet me een beetje denken aan de premiejagers die je in Amerika vaak ziet, alleen doen zij het voor de grote bedragen die ze verdienen door een misdadiger terug te vinden. Deze burgers zullen het met veel minder moeten doen.

In mijn ogen zou het een beter idee zijn om mensen die in de veiligheidssector werken dan aan te werven i.p.v. gewone burgers.

Laat ons hopen dat het in ons land ook niet tot zulke situaties komt.