Bekijk de volledige versie : Honderden Antwerpse studentes verkopen hun eigen lichaam.
NicoGuitard
12th October 2010, 21:00
Antwerpen telt zo'n 400 studentenhoertjes. In Gent gaat het om een 200-tal jongeren die zich prostitueren om hun studies te betalen." Dat zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Cindy Franssen (CD&V) op basis van schattingen. Volgens Franssen zijn de hoge kosten van het onderwijs het belangrijkste motief voor studenten om zich te prostitueren.
Vlaams Onderwijsminister Pascal Smet zegt geen weet te hebben van dergelijke cijfers. "Bij mijn weten bestaat er geen wetenschappelijk onderzoek dat de toestand in Vlaanderen in kaart brengt. Ik vraag me ook af of zo'n onderzoek in de praktijk uitvoerbaar is. Het gaat hier immers om verdoken prostitutie."
"Ik voer geen specifiek beleid met betrekking tot prostitutie door studenten. Ten aanzien van studenten die deze stap zetten vanwege de hoge studiekosten, wil ik wel een beleid voeren om het hoger onderwijs betaalbaar te houden."
"Ik denk aan het studiegeld, dat in vergelijking met een aantal ons omringende landen laag is, de studiefinanciering, de sociale toelage aan universiteiten en vzw's voor studentenvoorzieningen bij de hogescholen die onder meer kunnen aangewend worden om aan financieel behoeftige studenten extra financiële ondersteuning en budgetbegeleiding aan te bieden, een jobdienst in te richten", besluit Smet.
bron: http://www.gva.be/antwerpen/antwerpen/honderden-antwerpse-studentes-verkopen-hun-lichaam.aspx
Eigen mening: Studeren is duur, zeker voor jongeren die geen recht hebben op een beurs en niet gesteund worden door hun ouders. Prostitutie is dan een 'gemakkelijke' manier om snel geld te verdienen. Als zelfstandige bepaal je jouw uren zelf en werk je zo veel je wil. Maar, in hoeverre is je toekomst mogelijke trauma's waard?
Marieke Hendrickx
13th October 2010, 00:34
Volgens mij is studeren een dure zaak, zoals hierboven reeds is gemeld. Maar dat studenten om hun studies te betalen overgaan tot prostitutie vind ik heel erg. Onderwijs moet opengesteld worden voor iedereen , ook voor mensen die het financieel moeilijk hebben anders kan men niet spreken van “gelijke kansen”. Beleid en diensten moeten er echt voor zorgen dat studenten die het financieel moeilijker hebben, geld kunnen ontvangen om te studeren. Het is ook belangrijk dat deze diensten en beurzen goed uitgelegd worden zodat iedereen er weet van heeft en de weg kent om er gebruik van te kunnen maken.
Belinda.Vandenbempt
13th October 2010, 10:29
Om een gezin met kinderen een beetje "deftig" te laten leven - en dan heb ik het niet over "luxueus" leven - is het nodig dat beide ouders een inkomen hebben. Door het feit dat ze beiden uit werken gaan, verdienen ze al gauw teveel om nog van een studiebeurs te kunnen genieten. De maximum-bedragen zijn echt wel laag. Dat je echter over het begrensd bedrag zit, wil nog niet zeggen dat je gemakkelijk hogere studies kan financieren.
Momenteel zijn er veel knelpuntberoepen waar hoger onderwijs voor nodig is. Waarom het onderwijs niet volledig gratis maken? Geef elke student de kans om een opleiding te volgen. Ik denk dat er nu nog veel mensen, puur uit noodzaak, beginnen werk te zoeken na het secundair onderwijs.
Dat men in de prostitutie belandt om de studies te kunnen bekostigen, dat vind ik verschrikkelijk. Wat is de volgende stap? Gebruik van drugs om dit dubbelleven aan te kunnen?
Pascal Smet wil het onderwijs betaalbaar "houden"? Ik denk dat hij dit zeer subjectief bekijkt. Met zijn wedde zijn veel dingen, die voor anderen onbereikbaar zijn, betaalbaar.
Trouwens, de cijfers die hier aan het licht komen, zouden in werkelijkheid nog wel eens véél hoger kunnen liggen dan algemeen wordt aangenomen.
Kimberly.Nuyts
13th October 2010, 10:52
Inderdaad, studeren is ongelooflijk duur. Ik heb net ook de factuur met het inschrijvingsgeld gekregen en ik viel gewoon achterover. Niet iedereen kan rekenen op de steun van hun ouders of van studiebeurzen om dit geld te betalen. Je daarom prostitueren vind ik persoonlijk wel ver gaan. Er zijn toch ook andere jobs die je kan doen om geld te verdienen.
Ik zou ook willen pleiten voor een herziening van het studiebeurssysteem. Of je al dan niet een studiebeurs krijgt wordt bepaalt door het inkomen van de ouders. Als je een bepaalde grens hebt overschreden maak je hier geen recht meer op. Dit maakt dat sommige kinderen waar de beide ouders van gaan werken geen studiebeurs krijgen. Wat ik nog het ergste van al vind is dat er verschillende kinderen van zelfstandigen zijn die daar wel recht op hebben. Als zelfstandige kan je namelijk zelf kiezen hoeveel je jezelf maandelijks uitbetaald. Wanneer je er dan voor kiest om jezelf niet veel te betalen dan maak je dus kans op zo'n studiebeurs. Een herziening van dit systeem is meer dan welkom, alsook een prijsdaling van het onderwijs in België.
lennert_goos7@hotmail.com
13th October 2010, 12:06
Ik ben het eens met Kimberly omdat ze zegt dat je ook nog andere jobs kunt doen om aan geld te geraken in plaats van je te prostitueren. De meerderheid van de studentenhoertjes zal het inderdaad doen om hun studies te kunnen betalen, maar ik denk dat er voor sommigen ook andere redenen meespelen. Zo denk ik dat sommigen het lastig hebben om het met veel minder middelen te moeten stellen dan dat ze thuis gewoon waren. Ze hebben geld nodig om de luxe die ze nu moeten missen terug op te pikken.
Toch blijft studeren een kostelijke zaak die niet voor iedereen toegankelijk is. Daarom vind ik dat er nog andere oplossingen moeten gezocht worden zodat iedereen die het wil kan studeren.
Sanne.Cocx
1st November 2010, 16:38
Ik wil echt knokken voor mijn toekomst. Studeren is duur. Wanneer enkel je financiële toestand je kansen om te studeren van je afneemt, is dat zeker frustrerend. Maar ik bekijk deze prostituees eerder als mensen die de gemakkelijke weg gekozen hebben.
Het is een zwaar beroep, vooral mentaal denk ik dan...
Waarom ga je niet eerst werken? Spaar , werk je op,… neem daarna loopbaanonderbreking of spaar voldoende om daarna te kunne studeren.
Sommige scholen hebben ook speciale trajecten voor werkende studenten.
Heel erg dat deze personen zich moeten prostitueren maar ze kunnen net zo goed op een andere manier aan geld komen.
Zelfs als zit je op je een school zonder speciale regeling, al wil je niet eerst gaan werken,… Ga studeren en ga ’s avonds werken en in het weekend. Ja, dat is heel heftig en dat past waarschijnlijk niet binnen het beeld van het haalbare voor vele mensen.
Maar als je iets echt wil, kan het.
Evelien de Laat
2nd November 2010, 10:49
Ik vind het echt verschrikkelijk dat studenten zich moeten prostitueren om hun studies te kunnen betalen. Dit is zeer jammer, want studeren is duur en zeker als je ouders het thuis niet breed hebben of ze willen je niet steunen. Als je je studies zelf moet bekostigen moet je er wel voor gaan werken, maar om je daarom te prostitueren, vind ik persoonlijk te ver gaan. Ik vind dit dan ook een duidelijk signaal om onderwijs betaalbaarder te maken zoniet gratis. Zodat iedereen gelijke kansen krijgt en de kans krijgt om te studeren wat hij/zij wil en niet uit noodzaak moet gaan werken omdat je je studies niet kan betalen. Dit zou zeer jammer zijn want zou benut je niet al je capaciteiten en gaan er misschien wel echte kwaliteiten verloren.
Kenny
3rd November 2010, 04:42
K.U.Leuven heeft geen weet van studentenprostitutie
Bij de dienst studentenvoorzieningen van de K.U.Leuven heeft noch de Sociale Dienst noch het Medisch en Psychotherapeutisch Centrum weet van gevallen van studentes die zich prostitueren. Dat meldt het studentenblad Veto. Het thema van de studentenprostitutie werd vorige week nog eens opgerakeld in een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Cindy Franssen (CD&V) aan minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a).
Franssen maakte in haar vraagstelling gewag van schattingen in de media volgens dewelke in Antwerpen een 400-tal studentes in de prostitutie zou werken en in Gent een 200-tal. Volgens Franssen zijn de hoge onderwijskosten het belangrijkste motief voor studenten om zich te prostitueren. Smet stelde echter geen weet te hebben van dergelijke cijfers en verwees in verband met de studiekosten naar zijn beleid om het hoger onderwijs betaalbaar te houden.
Het personeel van de Sociale Dienst van de K.U.Leuven heeft volgens Veto nog niets vernomen"over studenten die zich prostitueerden. Bij het Medisch en Psychotherapeutisch Centrum wordt weliswaar bevestigd dat steeds meer studenten problemen hebben met de studiefinanciering. Volgens het centrum zijn hiervoor evenwel oplossingen genoeg zoals studentenarbeid en studietoelages. Het centrum heeft alleszins geen weet van studentes die zich prostitueren. Vermoed wordt dat het een urban myth is die om de twee jaar opgerakeld wordt.
Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/1344/Onderwijs/article/detail/1174389/2010/10/25/K-U-Leuven-heeft-geen-weet-van-studentenprostitutie.dhtml
vBulletin v3.0.6, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.