PDA

Bekijk de volledige versie : Oorzaak middeleeuwse pestepidemie ontdekt


Lotte.Verreijdt
12th October 2010, 15:28
Onderzoekers van het Antropologisch Instituut van de Johannes-Gutenberg Universiteit in Mainz hebben ontdekt dat de bacterie Yersinia pestis verantwoordelijk is voor de middeleeuwse pestepidemie in Europa.

AlDoor onderzoek van botten uit massagraven in Bergen op Zoom ontdekten de onderzoekers twee tot nu toe onbekende varianten van deze bacterie. Dat heeft de gemeente Bergen op Zoom dinsdag laten weten.

Over het ontstaan van de Zwarte Dood, de grote pestepidemie die Europa tussen 1347 en 1352 teisterde en aan zo'n 25 miljoen mensen het leven kostte, waren de meningen onder wetenschappers altijd sterk verdeeld.

De theorie luidde dat de ziekte vanuit Centraal-Azië oversloeg naar Europa. Velen betwijfelden dit en dachten dat andere ziekten aan de Zwarte Dood ten grondslag lagen.

Het onderzoek door het instituut heeft nu aan alle twijfel een einde gemaakt. De wetenschappers bestudeerden skeletresten van 76 mensen uit vijf verschillende plaatsen in Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland.

Een van de onderzochte plaatsen is Bergen op Zoom, waar in 1999 massagraven zijn gevonden op het Gouvernementsplein. Hier stond vroeger een gasthuis. De Bergse skeletten leverden opvallend goed bewaard DNA op.

De onderzoekers waren in staat het DNA van de pestbacterie terug te vinden in de beenderen en tanden van de slachtoffers. Er werden twee varianten van de pestbacterie teruggevonden, die ouder bleken te zijn dan de tot nu toe bekende typen. Eén ervan is verwant aan een nog bestaande bacterie die onlangs in Azië is gevonden.

Bron: Het nieuwsblad online dinsdag 12 oktober 2010, 14u21 via bron ANP Auteur: svhBERGEN OP ZOOM

Eigen mening: :Party:

Ik vind het leuk dat er meer duidelijkheid is rond de verspreiding van de pestepidemie.
Hopelijk is er nu minder verdeeldheid onder de wetenschappers.
De wijze waarop het onderzoek gebeurde is ook interessant omdat het onderzoek was verspreid over een erg groot gebied.
Nu kunnen we het verleden weer een stukje beter begrijpen.

Michael Van Deun
12th October 2010, 17:28
Eindelijk is de oorzaak van de middeleeuwse pestepidemie ontdekt en dat is uiteraard een zeer goed teken.

Eerst en vooral is dit wetenschappelijk en archeologisch zeer belangrijk. Er kwam een grondig onderzoek omdat er botten uit verschillende landen werden onderzocht. Op die manier brengt dit ook een meerwaarde aan de geschiedenis van de middeleeuwen. Maar dit zorgt ook voor een wetenschappelijke vooruitgang omdat de oorzaak van de ziekte is ontdekt en op die manier ook nieuwe inzichten kan bieden als men de ziekte/pest verder gaat onderzoeken.

Als bioloog en historici in spe vind ik het dus een zeer boeiend, maar vooral ook belangrijk artikel om vanuit het verleden bij te leren over het verleden met eventuele gevolgen in ons heden.