PDA

Bekijk de volledige versie : Kabinet akkord met loyaliteitswet (Israël)


jeroen.vandyck
11th October 2010, 12:41
Kabinet akkord met loyaliteitswet (Israël)

Het Israëlische kabinet heeft een wet goedgekeurd die nieuwe burgers verplicht een eed van trouw te zweren aan een 'Joodse en democratische' staat. Dit tot grote woede van Arabische parlementsleden, die het kabinet betichtten van racisme, omdat op deze wijze de rechten van de Arabische minderheid zouden worden ondermijnd.
Premier Benjamin Netanyahu zei dat de wet de essentie van Israël weergeeft in een tijd datvolgens hem veel mensen in de wereld de banden tussen het Joodse volk en zijn land proberen te bezoedelen. 'De staat Israël is de nationale staat van het Joodse volk en is een democratische staat waarin al zijn burgers - Joden en niet-Joden - Gelijke rechten genieten. Wie zich bij ons wil voegen, moet ons erkennen.
DS 11/10/2010

[B]mening

Iemand verplichten een eed te zweren aan de ideologie van een staat lijkt eerder een beperking in zijn keuzes en dus een vermindering van het democratisch gehalte van die staat. Daarbij komt nog de vraag of een staat met een religieuze ideologie wel een echte democratie kan zijn voor al zijn burgers.