PDA

Bekijk de volledige versie : Oogsten gaan steeds vaker mislukken


Leen.Melis
10th October 2010, 13:48
Oogsten gaan steeds vaker mislukken

Het zal steeds vaker voorkomen dat oogsten op grote schaal mislukken, zoals Rusland onlangs met zijn tarwe heeft meegemaakt. De oorzaak is de toename van extreme weerfenomenen als gevolg van de klimaatwijziging, zegt een Britse studie. Maar de situatie is niet helemaal zwartgallig.

Rusland kreeg dit jaar af te rekenen met grote droogte en zware bosbranden. Een aanzienlijk deel van de tarweoogst ging daardoor verloren. Het land, een van de grootste graanuitvoerders ter wereld, stopte meteen de uitvoer van tarwe. Dat leidde tot forse prijsstijgingen op de internationale grondstoffenmarkten.

Volgens onderzoekers van de universiteiten van Leeds en Exeter en het Met Office Hadley Centre zal dit steeds vaker gebeuren naarmate de klimaatwijziging meer voelbaar wordt. "Het heeft gevolgen voor iedereen op de planeet, niet alleen voor landbouwregio's", zegt hoofdauteur Andy Challinor van de School of Earth and Environment van de Universiteit van Leeds.

De studie onderzocht tarweoogsten in het noordoosten van China. Op basis van klimaatmodellen doet het oogstvoorspellingen tot het einde van deze eeuw. De onderzoekers zijn van plan deze methode nu ook op andere regio's toe te passen.

Aanpassen

Volgens de onderzoekers kan de landbouw zich aan de nieuwe situatie aanpassen. Eén zaligmakende oplossing is er niet. Maar de combinatie van de ontwikkeling van nieuwe gewassen die beter tegen warmte en droogte kunnen, en sociaaleconomische maatregelen zoals grotere investeringen kunnen de ergste gevolgen temperen, zeggen ze.

Volgens medeauteur Evan Fraser (Universiteit van Leeds) zullen armere regio's meer hulp nodig hebben om zich ook tegen die extreme weerfenomenen te wapenen. De nieuwe studie verscheen in de Britse vakpublicatie Environmental Research Letters.

IPS Vlaanderen

Bron: www. gva.be
______________________________

Eigen mening: Hoewel ik dit fenomeen betreur, kan ik enkel stellen dat 'wie zijn gat verbrandt, op de blaren moet zitten'. Als wij mensen de aarde blijven vernielen, zullen we daarvan de consequenties moeten dragen, hoe pijnlijk deze ook mogen zijn voor onze welvaart en onze portemonnee. Hierbij wil ik echter niet met 'de beschuldigende vinger' wijzen naar onze bedrijven. De meesten onder hen doen namelijk reeds heel wat inspanningen om hun CO2-uitstoot terug te dringen. In plaats daarvan kunnen we beter eens kijken naar onszelf en ons bijvoorbeeld eens een keertje meer afvragen of we echt de auto moeten nemen om naar de bakker om de hoek te gaan. Het cliché 'verandering begint bij jezelf' is immers niet zo gek ver gezocht.