PDA

Bekijk de volledige versie : Vervotte: 'Prijs treinkaart mag hoogtens 1 procent stijgen.'


Emma.Mertens
7th October 2010, 23:31
Als gevolg van de slechte stiptheidscijfers mogen de prijzen van treinkaarten maximaal 1 procent toenemen. Dat stelt ontslagnemend minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte (CD&V). Ze vraagt de raad van bestuur van de NMBS te overwegen niet de maximale prijsverhogingen toe te passen.

De minister reageert daarmee op het bericht dat treinreizigers vanaf 1 februari 2011 gemiddeld 2 procent meer zullen moeten betalen voor een ticket. Ze betreurt dat voorstellen van het directiecomité al circuleren voor de bespreking van het dossier op de raad van bestuur.

Ten gronde wijst ze erop dat de huidige beheersovereenkomst beperkingen oplegt aan de prijsverhogingen. Daarbij spelen de inflatie en de stiptheidscijfers een rol. "Ten gevolge van de slechte stiptheidscijfers in het afgelopen jaar, mogen de prijzen voor de treinkaarten slechts met maximaal 1 procent toenemen, wat minder is dan de inflatie van 2 procent", stelt Vervotte. "Dat betekent een inkomstenderving voor NMBS van meer dan 2 miljoen euro. Voor de andere producten is de maximale gemiddelde prijsverhoging 2 procent".

De minister merkt op dat onder het vorige beheerscontract, de prijzen voor alle producten met meer dan 2 procent zouden mogen stijgen. Ze vraagt de raad van bestuur te overwegen niet de maximale prijsverhoging toe te passen, als compensatie voor de vertragingen en hinder waarmee de reizigers het afgelopen jaar regelmatig werden geconfronteerd. De inkomstenderving door een beperktere prijsverhoging moet volgens haar intern worden gecompenseerd. Hoe dan ook acht Vervotte de voorgestelde prijsverhoging voor het seniorenticket en voor de Campuskaart "fors overdreven".

Vervelend
Groen!-Kamerlid Stefaan Van Hecke vindt dan weer dat de NMBS haar prijzen dit jaar niet mag verhogen. De prijs van een ticket is tussen 2005 en 2009 al dubbel zo snel gestegen als de inflatie. Bovendien zijn steeds meer reizigers ontevreden en rijden de treinen alsmaar minder stipt. Van de voorgestelde prijsverhoging kan daarom geen sprake zijn, meent Van Hecke.

Van Hecke wijst op de grote prijsstijgingen van de afgelopen jaren. "Zo blijkt dat tussen 2005 en 2009 een rit met een seniorenticket zomaar even 66 procent duurder geworden is, terwijl een rit met een Keycard sinds 2003 bijna verdubbeld is", aldus Van Hecke. Daarnaast is de stiptheid gedaald. "De stiptheid op het spoor is in 2009 onder de 90 procent gezakt, tot 88,9 procent. Dat is het laagste peil sinds 1998", aldus de Groen!-politicus.

"Soms lijkt het wel alsof de NMBS het personenvervoer gewoon vervelend vindt", aldus Van Hecke. "De vervoersmaatschappij sluit loketten, verhoogt voortdurend haar prijzen en voerde recent nog een hoge toeslag in voor wie internationale tickets aan het loket koopt. Dit zijn geen stimulansen om gebruik te maken van het openbaar vervoer". (belga/sps)

Bron: www.hln.be 7/10/2010

Eigen mening: Ik ben blij dat er een limiet is op de verhoging van de prijs van treinkaarten.Als ik tegenwoordig ergens moet zijn, voel ik me niet meer geroepen om de trein te nemen. Ik denk hieraan aan een grote kans op vertragingen, een duur ticket en het risico op stakingen (waarvan we het voorbije jaar er genoeg hebben zien passeren...) Het voordeligste is ,vandaag de dag, om maar meteen een go-pass te kopen. Maar doe je dit, is er wel meteen vijftig euro uit je portefeuille. Voor mensen die dagelijks grote afstanden moeten overbruggen en VOORAL voor studenten zijn deze hoge bedragen, zoals het artikel zegt, helemaal geen stimulans om het openbaar vervoer te gebruiken...